Ρεπορτάζ-Έρευνα L.P: Δήμαρχος στο facebook...κλητήρας στη ζωή


Είναι η νέα τάση, η νέα μόδα, στην οποία επιδίδονται στην εποχή της άνθισης του διαδικτύου και των διαφόρων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι όλων των ηλικιών.
Ρεπορτάζ-Έρευνα Βίκυ Καλοφωτιά δημοσιογράφος υπεύθυνη συνεντεύξεων LesvosPost.com

Είναι το περιβόητο “check-in” από το κινητό μας τηλέφωνο και για την ακρίβεια από συγκεκριμένο τύπο συσκευής, η οποία σου παρέχει τη δυνατότητα με ένα πάτημα του πληκτρολογίου, να δώσεις το ακριβές στίγμα της περιοχής, όπου βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή. Παραδέξου το. Κι εσύ θα έχεις δει διάφορα “check-in” στο facebook φίλων σου και θα έχεις πει «κι εμένα τι με νοιάζει» ή θα έχεις συγχυστεί με άλλα check-in, στα οποία δεν περιλαμβάνεσαι.

Εν ριπή οφθαλμού, «ανεβάζεις» στον τοίχο σου στο facebook, όχι μόνο το πού βρίσκεσαι, αλλά και το με ποιόν, δηλώνοντας έτσι απερίφραστα και με «επισημότητα» στους «φίλους» και στο «κοινό» σου, την κοσμοϊστορικής σημασίας απόφασή σου να σηκωθείς επιτέλους από τον υπολογιστή και την εικονική πραγματικότητα που βιώνεις και να βγεις εκεί έξω, στην πραγματική ζωή.
Και όπως είναι φυσικό, από την νέα αυτή εμμονή δεν άργησαν να επωφεληθούν και οι διάφορες επιχειρήσεις και εταιρείες ψυχαγωγίας και εστίασης, μοιράζοντας πόντους σε όσους «πιστούς» κάνουν τα περισσότερα "check-in" στο χώρο τους με αντάλλαγμα την αδιάκοπη διαφήμισή τους. Αυτός ο τρόπος διαφήμισης είναι τόσο ισχυρός και άμεσος που πλέον αποτελεί ολόκληρο κλάδο στο marketing.

Και θέλετε να μάθετε και το κερασάκι στην τούρτα;

Οι επιχειρήσεις δεν διστάζουν να χρήσουν αυτόν που κάνει τα περισσότερα "check-in" στο χώρο τους μέχρι και “Δήμαρχο”, προσφέροντάς του την ψευδαίσθηση της απόκτησης ταυτότητας και κύρους σε αντιδιαστολή με την ανούσια ζωή που ενδεχομένως να διάγει σαν…“κλητήρας”, που ζει στο περιθώριο της πραγματικής ζωής…

Με αφορμή το συγκεκριμένο φαινόμενο, που πλέον εξαπλώνεται σαν “επιδημία της σύγχρονης εποχής”, το L.P. με τη δημοσιογράφο, Βίκυ Καλοφωτιά, επικοινώνησε με τον Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή, κ. Γιώργο Πανταζόπουλο, ο οποίος μας δήλωσε τα εξής:

“Όλη αυτή η τάση του λεγόμενου "check-in", θα μπορούσε να ενταχθεί στα πλαίσια ενός ευρύτερου παιχνιδιού μεταξύ γνωστών και φίλων και να χαρακτηριστεί σαν ένας υγιής ανταγωνισμός, όπου θα επικρατήσει ο καλύτερος και ο πιο δραστήριος όσον αφορά τα μέρη που επιλέγει να επισκεφθεί και τη συχνότητα με την οποία τα επισκέπτεται. Πιο συγκεκριμένα, αντικατοπτρίζει και μια βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου να μπορέσει να φανεί περισσότερο από τους άλλους και να ικανοποιήσει ενδεχόμενες προσωπικές του ανασφάλειες, επωφελούμενος και από την εξοικείωσή του με τη χρήση του διαδικτύου και των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι αρκετές φορές τα άτομα επιλέγουν το συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας, για να συναντηθούν με τους φίλους τους και να κανονίσουν τις κοινές τους εξόδους, καταδεικνύοντας έτσι το ότι η ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή τείνουν να εξαφανιστούν ολωσδιόλου από την τεχνολογία και τις υπηρεσίες που αυτή προσφέρει. Όλο αυτό το παιχνίδι απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αν αφεθείς εντελώς στη δίνη του, κινδυνεύεις να παρασυρθείς σε μια κατάσταση χωρίς τέλος, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την ψυχική ισορροπία του ανθρώπου”.