Η ομιλία της Α.Δ.Α. κας Χριστιάνας Καλογήρου στα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Μυτιλήνης

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Μυτιλήνης, η Γενική Γραμματέας της Α.Δ.Α. κα Χριστιάνα Καλογήρου  μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής:

«Η βία κατά των γυναικών, όπως αυτή εκδηλώνεται σε όλες τις μορφές της καθώς και σε όλα τα πεδία δράσης, αποτελεί μια σύγχρονη κοινωνική παθογένεια με παγκόσμια και διαπολιτισμική διάσταση. Καθημερινά εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο, ακόμα και στις προηγμένες δυτικές κοινωνίες, γίνονται θύματα κάθε είδους σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής βίας. Στην Ευρώπη σχεδόν μία στις δύο γυναίκες βιώνουν την ανδρική βία κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το Μάιο του 2003,το ‘καταγεγραμμένο’ ποσοστό των γυναικών που έπεσαν θύματα βίας μέσα στην οικογένεια και απευθύνθηκαν στα συμβουλευτικά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας ανέρχεται στο 67 %.Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όμως ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας επιλέγουν να βυθιστούν στην τιμωρία της σιωπής. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χώρα μας μόλις 1 στα 20 περιστατικά βίας καταγγέλλεται επίσημα στις Αστυνομικές Αρχές και τα Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών…Ως εκ τούτου,  κρίνεται επιβεβλημένη, και η εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπισης της βίας και την υποστήριξη των σκληρά δοκιμαζόμενων γυναικών αλλά και η θέσπιση νομικού πλαισίου που θα αποτελέσουν δικλείδα ασφαλείας του θεμελιώδους πλέγματος της ζωής και της ακεραιότητας.
        Σήμερα λοιπόν με την εναρκτήρια τελετή του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Μυτιλήνης οι γυναίκες αποκτούν έναν ακόμα συνοδοιπόρο και αρωγό ζωής που με ευαισθησία και διακριτικότητα θα τους απλώσει το χέρι παρέχοντάς τους υπηρεσίες πρώτης γραμμής, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική κάλυψη. Μα πάνω απ όλα θα τις βοηθήσει να διώξουν από πάνω τους  την αίσθηση του «ανήκειν» και να ανακτήσουν την αυτοεκτίμηση και βεβαίως να έχουν την πεποίθηση  ότι δεν είναι μόνες και ότι πια  ότι έχουν τη δύναμη να νικήσουν ότι τις κρατά στο σκοτάδι της απειλής.»