Επιστολή του Μυτιληνιού ακτινολόγου κ Αμπατζή Πολύδωρου προς την Εφημερίδα Έθνος σχετικά με το δημοσίευμα για υπερπληθώρα αξονικών τομογραφιών


Αναλυτικά όλη η επιστολή:

Μυτιλήνη 14/4/2013 

Προς Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ Κον Δημήτριο Καραγιώργο

Αξιότιμε Κε Καραγιώργο

Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα της έγκριτης εφημερίδας σας, περί της σπατάλης στις αξονικές τομογραφίες, ως γιατρός Ακτινοδιαγνώστης θα ήθελα να σας εκθέσω κάποιες θέσεις που πιθανόν θα βοηθήσουν στην κατανόηση της πραγματικότητας που κάποιοι κάνουν πως δεν την γνωρίζουν.

Αρχικά είναι βέβαιο ότι η βασική είδηση περί υπερπληθώρας αξονικών τομογραφιών είναι μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα. Ποιοι όμως είναι πραγματικά υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή. Για να αποφεύγουμε τις πολυλογίες οι ηγεσίες του υπουργείου υγείας από την θητεία Αβραμόπουλου και μέχρι σήμερα με τις ενέργειές τους επέτρεψαν και υπέθαλψαν την παρούσα κατάσταση. Ο Κος Αβραμόπουλος με ΠΔ επέβαλε την αντικατάσταση των αξονικών τομογράφων 10 έτους ηλικίας με νέους. Η ενέργεια αυτή δημιούργησε την ανάγκη αγοράς μηχανημάτων νέας τεχνολογίας χωρίς ουσιαστική αναγκαιότητα
. Με το ίδιο διάταγμα έδωσε το δικαίωμα να εγκατασταθούν αξονικοί τομογράφοι υψηλής τεχνολογίας (64 τομών) ελεύθερα χωρίς περιορισμούς πληθυσμιακούς ή άλλους. Έχουμε λοιπόν μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των αξονικών τομογράφων αλλά και του κόστους λειτουργίας των εργαστηρίων που ήδη λειτουργούσαν και υποχρεώθηκαν να εγκαταστήσουν καινούργια μηχανήματα.

Με τον ερχομό της κρίσης και την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και την ηλεκτρονική παραπομπή καταργείται από 1/1/12 ο έλεγχος των παραπεμπτικών, παράλληλα όλα τα ταμεία μπαίνουν στον ΕΟΠΥΥ και το 95% των ασφαλισμένων πολιτών μπορούν εύκολα να πάρουν μια ηλεκτρονική συνταγή και να κάνουν μια ή περισσότερες αξονικές τομογραφίες σε όποιο ιδιωτικό ή δημόσιο εργαστήριο με 0 έως 10 ευρώ. Η κατάργηση του ελέγχου ήταν φανερό ότι θα δημιουργούσε αύξηση όλων των εργαστηριακών εξετάσεων πράγμα που δυστυχώς δεν κατανόησαν ποτέ οι ιδρυτές του ΕΟΠΥΥ (προσωπικά είχα θέσει το θέμα στον τότε πρόεδρο του ΟΠΑΔ και μετέπειτα υποδιοικητή του ΕΟΠΥΥ Κο Σουλιώτη ο οποίος το θεώρησε υπερβολή μη γνωρίζοντας την Ελληνική πραγματικότητα). Επίσης με τον ΕΟΠΥΥ καταργείται το plafont και το μόνο μέτρο αποφυγής υπερβολικής χρέωσης είναι το Rebate ανάλογα με τον αριθμό των εξετάσεων με εκπτώσεις από 5% πάνω από τις 60 αξονικές έως 20% σε μεγάλο αριθμό. Κι αυτό το μέτρο όμως έρχεται και το καταργεί ό Κος Σαλμάς μειώνοντας παράλληλα τις τιμές σε όλους , ωφελώντας τα εργαστήρια με μεγάλο αριθμό εξετάσεων όπως φαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣΙΠΥ (http://www.posipy.gr/ananouncments/860-aitia-tou-ektroxiasmou-tou-eopii-11-04-2013-).

Να σημειώσουμε ότι από ιδρύσεως ΕΟΠΥΥ όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαστηριακών γιατρών (πλην ΠΑΣΙΔΙΚ) ζητούσαν την καθιέρωση του πλαφόν.

Θα ήθελα εδώ να σημειώσω ότι αποτελεί υποκρισία των διοικούντων τα της υγείας να εμφανίζονται ότι αγνοούν τα φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης και κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και αν δεν είναι υποκρισία αποτελεί απόδειξη ανικανότητος.

Τέλος επειδή θεωρώ ότι ως μη γιατρός δικαιολογείστε για κάποιες “ανακρίβειες”
. 1)Η μαγνητική τομογραφία είναι πράγματι μια κορυφαία διαγνωστική εξέταση άλλα έχει συγκεκριμένες ενδείξεις όπως κάθε εργαστηριακή εξέταση δεν καταργεί ούτε την αξονική τομογραφία ούτε κάν την απλή ακτινογραφία. 2)Πράγματι οι αξονικοί τομογράφοι χωρίζονται σε κατηγορίες τεχνολογικά όμως οι συνήθεις αξονικές τομογραφίες (οι οποίες είναι και οι μόνες που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ) έχουν την ίδια διαγνωστική αξία είτε γίνουν με αξονικό τομογράφο 4 τομών είτε με 128 τομών. Η πληθώρα αξονικών τομογράφων 64 τομών οφείλεται κυρίως στην στρέβλωση που προκάλεσε ο Κος Αβραμόπουλος.

Όσον αφορά την τιμή της αξονικής τομογραφίας, διατηρούσε την αρχική της τιμή από την δεκαετία του 80 έως ότου προ τετραμήνου την μείωσε αυθαίρετα ο ΕΟΠΥΥ αγνοώντας την εξέλιξη του εξοπλισμού με ανάλογη αύξηση του κόστους αγοράς καθώς και την συνεχή αύξηση του λειτουργικού κόστους αφού όλα τα υλικά, ανταλλακτικά, software κλπ είναι εισαγόμενα. Ασφαλώς τα 50 ευρώ που κοστολογήθηκε η αξονική τομογραφία με ένα μηχάνημα 350.000 ευρώ είναι σχεδόν κάτω του κόστους και οδηγεί σε παραχωρήσεις στην ποιότητα εις βάρος της δημόσιας υγείας. Σας προτείνω για όλα τα παραπάνω να ενημερωθείτε επίσημα και από τις πανελλήνιες οργανώσεις των εργαστηρίων (ΠΟΣΙΠΥ, ΠΕΕΒΙ, Εν. Ελ. Επαγγελματιών Ακτινολόγων κ.α.)

Κλείνοντας θα ήθελα να εκθέσω μια εντελώς προσωπική προσωπική άποψη. Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας οργανισμός που αδυνατεί να εκπληρώσει την “φαντασίωση” των ιδρυτών του για ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους ασφαλισμένους σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Υπάρχουν δύο λύσεις, ή αυστηρότατος έλεγχος με ετήσιο plafont ανά ασφαλιζόμενο ανάλογα με την ηλικία και τα πραγματικά προβλήματα υγείας σε συνδυασμό με plafont ανά πάροχο υγείας, ή περιορισμό του ΕΟΠΥΥ στις δημόσιες δομές του πρώην ΙΚΑ οι οποίες θα ενισχυθούν με τα ποσά τού προϋπολογισμού που προορίζονται για τους ιδιώτες παρόχους οι οποίοι (ιδιώτες) πλέον θα λειτουργούν ως αποκλειστικά ιδιωτικοί φορείς χωρίς καμιά σχέση με την δημόσια ασφάλιση.

Με τιμή
Πολύδωρος Π. Αμπατζής
ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΏΣΤΗΣ