Σε απόγνωση οι βιοκαλλιεργητές της Λέσβου


Ανησυχία προκαλεί στους βιοκαλλιεργητές η βραδύτητα με την οποία εξελίσσεται η διαδικασία ένταξης των δικαιούχων της βιολογικής γεωργίας που προκηρύχθηκαν το 2012.
Από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των ενστάσεων. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων θα ακολουθήσει η οριστική κατάταξη, η ένταξη και η υπογραφή σύμβασης, ενώ σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου Υπουργείου η διαδικασία για την διετή παράταση αλλά και για το νέο πρόγραμμα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τις 16 Ιουλίου. «Δυστυχώς το σήριαλ με τις εγκρίσεις για το πρόγραμμα της  Βιολογικής Γεωργίας θα έχει και συνέχεια, δήλωσε στην Ερα Αιγαίου ο Γεωπόνος -Μελετητής Γρηγόρης Δεϊλόγκος ,και πρόσθεσε ενώ έχει ολοκληρωθεί η καταχώρηση των ενστάσεων από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας δεν αναμένονται εγκρίσεις, τόσο για 2ετη παράταση όσο και για τις νέες 5ετιες, πριν από την 16η Ιουλίου. Η παραπάνω ημερομηνία είναι με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα που έδωσε τη Δευτέρα 15/04/2013  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ)  στις Περιφερειακές Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας. Ακόμη κι αν ισχύσει αυτό το χρονοδιάγραμμα,  η καθυστέρηση στις εγκρίσεις θα έχει ξεπεράσει τους 12 μήνες. Το θέμα είναι σοβαρό γιατί οι βιοκαλλιεργητές είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους όλα τα έξοδα (πιστοποιητικός οργανισμός, σύμβουλος Γεωπόνος, καλλιεργητικές φροντίδες -δακοπαγίδες) χωρίς να έχουν καμία ενίσχυση. Οι ευθύνες βαραίνουν κυρίως το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που προκήρυξε το πρόγραμμα χωρίς σχεδιασμό και οργάνωση».
Από την πλευρά τους όπως επεσήμανε ο κ. Δεϊλόγκος, «ως Γεωπόνοι-  Μελετητές εδώ και καιρό έχουμε θέσει τα προβλήματα της Βιολογικής Γεωργίας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Η συνεργασία μας με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου είναι άριστη αλλά δεν φτάνει μια και όλο το πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας «περνάει» μέσα από on line εφαρμογές του Υπουργείου. Όλη αυτή η «βιολογική περιπέτεια φοβάμαι», σημείωσε ο κ. Δεϊλόγκος, «ότι ακυρώνει τους αληθινούς σκοπούς του προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την υλική ανταμοιβή του παραγωγού.»

Τα προβλήματα

Τροχοπέδη για τους υποψηφίους βιοκαλλιεργητές της διετούς παράτασης ήταν η προϋπόθεση του«χωρικού ελέγχου». Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι το Υπουργείο έκανε σύγκριση πως ήταν «σχεδιασμένο» ένα κτήμα το 2009 στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης(ΑΕΕ 2009) και πως το 2011 στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης(ΑΕΕ 2011). Αν  έστω και σε ένα κτήμα είχε χωρική ταύτιση κάτω από 80% στην αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης το 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη του 2009   αυτό σήμαινε απόρριψη ολόκληρης της αίτησης του  παραγωγού. Συνολικά στη  2ετη παράταση κατατέθηκαν  466 αιτήσεις οι απορριπτόμενες αιτήσεις είναι 212.
Τα «μη επιλέξιμα» των νέων εντάξεων
Στις νέες εντάξεις το πρόβλημα αφορά κυρίως τεμάχια που χαρακτηρίζονται  «μη επιλέξιμα». Αρκούν μερικά τετραγωνικά μέτρα ενός κτήματος  που δεν είναι «επιλέξιμα»  για να απορριφθεί όλη η αίτηση του παραγωγού.  «Το «μη επιλέξιμο» δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση κτήμα ακαλλιέργητο, επεσήμανε στην ΕΡΑ Αιγαίου, ο κ. Δεϊλόγκος κα πρόσθεσε  «Το « μη επιλέξιμο» αφορά σημεία του κτήματος που δεν αναγνωρίζονται ως έκταση καλλιεργούμενη  (πχ  ένα παλαιό κτίσμα , βράχος,  σύνορα με πευκώδη περιοχή). Και πάλι το πρόβλημα έχει να κάνει με τη ψηφιοποίηση του κτήματος και...  εν αγνοία του παραγωγού.  Προβλήματα υπάρχουν και  με τα «επικαλυπτόμενα τεμάχια» ή «τεμάχια με αδυναμία απόδειξης κατοχής». Επίσης στις νέες εντάξεις παρατηρήθηκαν προβλήματα ενημέρωσης της εφαρμογής της Βιολογικής Γεωργίας από το Μητρώο Αγροτών με βάση το οποίο γινόταν ο έλεγχος για το αν ο αιτών κάλυπτε το απαιτούμενο ποσοστό γεωργικού εισοδήματος. Αυτό οδήγησε σε νέες απορρίψεις», σημείωσε ο κ. Δεϊλόγκος.
Στη προκήρυξη για νέα ένταξη στα  Βιολογικά κατατέθηκαν 1040  αιτήσεις και οι απορριπτόμενες αιτήσεις είναι 366.

Εξαίρεση κωδικών

Βλέποντας το Υπουργείο το μεγάλο αριθμό απορρίψεων στις  21/01/2013 εξαίρεσε τους παρακάτω κωδικούς ως αιτία απόρριψης και για τη 2ετη παράταση και για τη νέα ένταξη:
1112023 με το λεκτικό «Μη επιλέξιμο αγροτεμάχιο ΑΕΕ»
1112020 με το λεκτικό «Αδυναμία απόδειξης κατοχής αγροτεμαχίου»
1112022 με το λεκτικό «Επικαλυπτόμενα αγροτεμάχια ΑΕΕ»
(κωδικοί απόρριψης που αφορούν κυρίως τις νέες εντάξεις και λιγότερο τη 2ετη παράταση)

Όμως, όπως τόνισε ο κ. Δεϊλόγκος,  «η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας  ήταν  υποχρεωμένη από το Υπουργείο να προχωρήσει στην ανάρτηση των αποτελεσμάτων, εμφανίζοντας και τους παραγωγούς με αυτούς τους κωδικούς ως απορριπτόμενους. (είχε προηγηθεί η ανάρτηση  για τη 2ετη παράταση στις 02/01/2013 και η υποβολή ενστάσεων ολοκληρώθηκε πριν μερικές ημέρες).Τη  Δευτέρα 21/01/2013 αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα των νέων εντάξεων και οι απορριπτόμενοι παραγωγοί κλήθηκαν να υποβάλουν ένσταση έως 29/01/2013. Και εδώ υπάρχει μια λεπτομέρεια που αξίζει να επισημανθεί το Υπουργείο ετοίμασε την εφαρμογή για να καταχωρηθούν οι ενστάσεις από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας μερικές εβδομάδες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων»

Με βάση τις νέες εξελίξεις ο μεγαλύτερος αριθμός των ενστάσεων για τη νέα 5ετια (νέες εντάξεις) θα γίνει δεκτός.  Παραμένει άγνωστο ωστόσο τι θα γίνει με τα προβλήματα «χωρικού ελέγχου» που αφορά τους Βιοκαλλιεργητές με 2ετη παράταση.

Πηγη ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ