Μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση κατά της επένδυσης "Αιγαία Ζεύξη" στην Ερεσό

 Η συμμετοχή των κατοίκων της Ερεσού, αλλά και γειτονικών χωριών ήταν άκρως εντυπωσιακή.

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Ερεσού το Σάββατο 6 Απριλίου, στην Ερεσό, με θέμα την ενημέρωση του κοινού για τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΒΑΠΕ) στην Ελλάδα και την επενδυτική πρόταση «ΑΙΓΑΙΑ ΖΕΥΞΗ», που αφορά την εγκατάσταση Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων στη Δυτική Λέσβο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ντοκιμαντέρ, συνοδευόμενα από ενημερωτικές ομιλίες μελών της Επιτροπής Αγώνα Ερεσού. Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εγκατάσταση των βιομηχανικού τύπου Ανεμογεννητριών (Α/Γ), συμφώνησαν με την τεκμηριωμένη αμφισβήτηση της Επιτροπής σχετικά με τα ανταποδοτικά οφέλη της επένδυσης, και συμμετείχαν στον καυτηριασμό του αρνητικού ρόλου που έχει διαδραματίσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία ενέκρινε ασυλλόγιστα με πολιτικούς όρους την πρόταση των επενδυτών.
Έμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα ενημέρωσης των Πολιτών και την κινητοποίησή τους για την αντιμετώπιση της επέλασης των «επενδυτών» και της λεηλασίας των ενεργειακών πόρων της Λεσβιακής Γης, καθώς και για την αδήριτη ανάγκη αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού του νησιού, με στόχο την ανάπτυξη προς όφελος των τοπικών κοινωνιών της Λέσβου, κάτι που απέχει πάρα πολύ από το βιομηχανικό μοντέλο ανάπτυξης που θα επιβληθεί με την υλοποίηση της «ΑΙΓΑΙΑΣ ΖΕΥΞΗΣ».
Τα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν ήταν:
• «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ» - για την εγκατάσταση Α/Γ στην Άνδρο,
• «ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ» - για τα ορυχεία χρυσού στη Χαλκιδική, και
• «ΠΩΣ ΝΑ ΣΩΠΑΣΩ» - για την επέλαση της «πράσινης» ενέργειας στην Κρήτη.
Στη συνέχεια ακολούθησε διασκέδαση με μουσική και χορό, γεγονός που έφερε τους συμπολίτες ακόμη πιο κοντά. Κατά τη διάρκεια της μουσικής, προβλήθηκε οπτικό υλικό το οποίο παρουσίαζε αναλυτικά τα βήματα εγκατάστασης βιομηχανικού μεγέθους ανεμογεννητριών, καθώς και την προσομοίωση αυτών στο νησί της Λέσβου, σε θέσεις που προβλέπει η επένδυση.
Η Επιτροπή Αγώνα Ερεσού θα συνεχίσει να διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις ανά το νησί. Οι κάτοικοι της Λέσβου πρέπει να ενημερωθούν για την επένδυση «ΑΙΓΑΙΑ ΖΕΥΞΗ» και για τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον του νησιού.
Διαδικτυακοί σύνδεσμοι των ντοκιμαντέρ:
• http://www.youtube.com/watch?v=O4iao3HAmBw («ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ»)
• http://www.youtube.com/watch?v=XKzEQg5bLPc («ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ»)
• http://www.youtube.com/watch?v=a1mVbHsxXn8 («ΠΩΣ ΝΑ ΣΩΠΑΣΩ»)
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΕΣΟΥ
ep.agona.eresou@gmail.com