Και το επιμελητήριο Λέσβου στο συνέδριο ελαιόλαδου (ΦΩΤΟ)


«Προώθηση παραγωγής και εμπορίας του ελαιολάδου από τη Λέσβο» ήταν το θέμα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή παραγωγών ελαιολάδου, την Παρασκευή 12 Απριλίου, στο Πολύκεντρο του Παπάδου Γέρας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Λέσβου, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση και την υποστήριξη του Ιδρύματος «Hanns – Seidel» και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αφορά στην εταιρική σχέση Ελλάδας και Γερμανίας.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθ. Τσαυτάρη, του αναπληρωτή υπουργού  Εσωτερικών κ. Χαρ. Αθανασίου και της Ομοσπονδιακής βουλευτή του Γερμανικού Κοινοβουλίου κα Annete Groth, οι οποίοι χαιρέτησαν κατά την έναρξη των εργασιών. Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν,  ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θράσος Καλογρίδης και ο εκπρόσωπος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κ. Κριστόφ Σουμάχερ. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν ακόμη, ο Βουλευτής Λέσβου  Νίκος Σηφουνάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου Σταύρος Δημηρούδης, ο Αντιδήμαρχος Γέρας και Ευεργέτουλα κ. Προκόπης Γυμνάγος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας  Παναγιώτης Καπάρας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, καθώς πλήθος παραγωγών και επιχειρηματιών που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θ. Καλογρίδης, παρέθεσε στοιχεία με αριθμούς για τις μονάδες παραγωγής και τυποποίησης, όχι μόνο του ελαιολάδου αλλά και των προϊόντων της ελιάς που διαθέτει η Λέσβος, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αφορούν στις χαμηλές τιμές και στην πώληση χύμα ελαιολάδου, αφού από την ποσότητα που παράγεται στο νησί μας μόνο το 10% πωλείται τυποποιημένο. Ικανοποιητικές χαρακτήρισε τις ποσότητες του λεσβιακού ελαιολάδου που πωλούνται στη Γερμανία ο κ. Καλογρίδης, ενώ σχετικά με τις προοπτικές  μεταξύ άλλων, ανέφερε την εφαρμογή της συμβολαιακής ελαιοκαλλιέργειας, την αύξηση της τυποποίησης και των εξαγωγών.
«Διασφάλιση Ποιότητας και Πιστοποίηση» ήταν ο τίτλος της πρώτης ενότητας του συνεδρίου, όπου αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τον κρατικό έλεγχο της ποιότητας του ελαιολάδου στην Ε.Ε., τους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα και πώς αυτή διασφαλίζεται, την ποιότητα και πιστοποίηση του βιολογικού ελαιολάδου, καθώς και την κατάσταση καλλιέργειας της ελιάς στη Λέσβο.
«Ο πολιτισμός στην υποστήριξη του Μάρκετινγκ του ελαιολάδου» ήταν ο τίτλος της δεύτερης ενότητας, όπου οι εισηγητές αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά της Γερμανίας, στο μάρκετινγκ, σε νέα εργαλεία στόχευσης εξαγωγών καθώς και σε χρηματοδοτικές ευκαιρίες για μια ολοκληρωμένη στρατηγική στην αγορά. Ακολούθησαν τρία  στρογγυλά τραπέζια με τα εξής θέματα: «Ο πολιτισμός της ελιάς, θέμα για τον τουρισμό» - «Νέα εργαλεία στόχευσης εξαγωγών – Χώρα στόχος & Προσδιορισμός Προβολής – 32εκ. Διεθνείς υποψήφιοι πελάτες» και «Διαχείριση αποβλήτων ελαιοτριβείων». Ακόμη, το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στο Μουσείο Βρανά και διεξαγωγή γευσιγνωσίας ελαιολάδου.
Το Σάββατο η γερμανική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες του νησιού μας (ΕΑΣ Λέσβου, Ελαιοτριβείο Πρωτούλη, Ελαιοτριβείο – τυποποιητήριο ελαιολάδου εταιρείας «Συν τοις άλλοις») καθώς και στον Σταθμό Γεωργικής Έρευνας, τον οποίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης εγκαινίασε με τη νέα του μορφή.

Μέσα από τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, φάνηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη της έμφασης που πρέπει να δοθεί κατά πρώτον, στην παραγωγή προϊόντος υψηλής ποιότητας (από έξτρα παρθένο και άνω), που να χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες πιστοποιήσεις και ιδιαίτερα το ΠΓΕ Λέσβος. Κατά δεύτερον και σε ότι αφορά στην εμπορία, πρέπει να δοθεί έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των μεταποιητών και των τυποποιητών, για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου προϊόντος υψηλής ποιότητας.
Τέλος, συμφωνήθηκε η υλοποίηση μιας σειράς κοινών δράσεων με σκοπό την εξαγωγή τυποποιημένου ελαιολάδου στη Γερμανία, με τη βοήθεια των παριστάμενων εταιρειών διεθνούς εμπορίου που παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου με μεγάλο ενδιαφέρον και διαπίστωσαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Λεσβιακού ελαιολάδου, αλλά και τα μεγάλα περιθώρια συνεργασίας που υπάρχουν, μεταξύ της Ελληνικής και της Γερμανικής πλευράς.