Αξιολόγηση - εξπρές για 50.000 δημοσίους υπαλλήλους


Με ταχύτατους ρυθμούς θα προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης. Στόχος είναι η απομάκρυνση από τις δημόσιες υπηρεσίες 4.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013


Με διαδικασίες-εξπρές θα αξιολογηθούν οι 50.000 υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αφού, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Αντώνης Μανιτάκης στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ με τους οποίους συναντήθηκε.
Oι οργανισμοί του Δημοσίου θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή για τις 15.000 απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2014.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, περιλαμβάνει αρχικά το κλείσιμο 10 φορέων ιδιωτικού δικαίου και την απόλυση των εργαζομένων που απασχολούν μέχρι τα τέλη Μαΐου ως δείγμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την τρόικα.
Το πρώτο κύμα των απολύσεων, όπως αναφέρει το Έθνος, αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του έτους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων για το 2013.
Στο μικροσκόπιο των διευθύνσεων προσωπικού των οργανισμών του Δημοσίου θα μπουν όλοι οι προσωπικοί φάκελοι των υπαλλήλων για την αποτίμηση των προσόντων τους, όπου θα πιστοποιηθεί η γνησιότητα των εγγράφων που αφορούν πτυχία, σεμινάρια και τίτλους ξένων γλωσσών.
Η κυβέρνηση παράλληλα προσανατολίζεται στη διαμόρφωση εξειδικευμένων κριτηρίων ανά υπουργείο και φορέα για την αξιολόγηση του προσωπικού, για να αποκεντρώσει τη διαδικασία και να επιταχύνει τις διαδικασίες αξιολόγησης που θα προβλέπονται στα Μνημόνια Συνεργασίας, τα οποία θα υπογραφούν από τους υπουργούς.
Όπως επισήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Έθνος, θα πρέπει να καθοριστούν διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης για τους εκπαιδευτικούς, για τους αστυνομικούς, όπως και για τους υπαλλήλους των δήμων, καθώς είναι διαφορετικό το αντικείμενο εργασίας τους.

Τα πρώτα βήματα:

Αξιολόγηση δομών και φορέων του Δημοσίου για τη βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητά τους. Για λουκέτο προορίζονται φορείς που δημιουργήθηκαν για πελατειακούς λόγους και δεν εξυπηρετούν τη λειτουργία του Δημόσιου, βάζοντας στο μάτι του κυκλώνα ακόμα και τις εναπομείνασες δημοτικές επιχειρήσεις.
Οι υπάλληλοί τους θα απολυθούν άμεσα λαμβάνοντας αποζημίωση που προβλέπει ο νόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας θα αναλάβει ιδιωτική εταιρεία μαζί με την Task Force, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί επί αντιπροεδρίας Θεόδωρου Πάγκαλου.
Από τις συγχωνεύσεις των φορέων (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) θα προκύψει ένας αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού. Οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας και θα αξιολογηθούν για τις ικανότητές τους και με σκοπό να απομακρυνθούν όσοι διαθέτουν πλαστά έγγραφα ή ανήκουν στην κατηγορία των πειθαρχικώς υπόλογων για σοβαρά αδικήματα.
Στην κόκκινη ζώνη των απολύσεων θα τεθούν οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Πηγη news247.gr