Περικοπές 20% στο πρόγραμμα δακοκτονίας

Υποχρεωτική μείωση των προσλήψεων εποχικού προσωπικού κατά 20% του προγράμματος δακοκτονίας προβλέπεται βάσει του Μεσοπρόθεσμου.
Στο θέμα του προγράμματος δακοκτονίας αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ κ. Νικολάου Μωραΐτη.
Μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε γνωστό ότι «με βάση το Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται υποχρεωτική μείωση των προσλήψεων εποχικού προσωπικού κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ενώ πέρυσι προσελήφθησαν 1.500 εποχικοί, φέτος υπήρξε έγκριση για 1.200 άτομα».
Επιπλέον ανέφερε ότι: «ο προϋπολογισμός το 2012 ανερχόταν σε 28.310.000 ευρώ και απορροφήθηκαν τα 21.301.000 ευρώ. Όσον αφορά το 2013, εισηγηθήκαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 24.696.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν είναι αυθαίρετο, αλλά προέκυψε από το μέσο όρο αξιοποίησης του προϋπολογισμού των τριών τελευταίων χρόνων».

Αναλυτικά τα σημεία της απάντησης του κ. Χαρακόπουλου:

«Οι ψεκασμοί για το δάκο ξεκινούν στις νοτιότερες περιοχές στα μέσα Ιουνίου. Σε συνεργασία, λοιπόν, με τα συναρμόδια Υπουργεία έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας, άρα το πρόγραμμα δεν είναι «στον αέρα». Πιστεύω ότι οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν στη χρονική περίοδο που πρέπει χωρίς καθυστερήσεις.
Από τις 17 Ιανουαρίου έχουν ενημερωθεί οι ΔΑΟΚ για τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες για το πρόγραμμα, τον ορισμό προσωπικού, την προετοιμασία των διαγωνισμών για την ανάδειξη εργολάβων ψεκασμών, την προμήθεια υλικών δακοκτονίας και την ανάδειξη εργολάβων παγιδοθεσίας.
Για να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο οι ΔΑΟΚ, τους έχουμε στείλει σχέδια προκήρυξης τεχνικών προδιαγραφών και συμβάσεων, όπως επίσης και εγκύκλιο με τις προϋποθέσεις για το έργο της παγιδοθεσίας με ανάδειξη εργολάβων. Αρκετές Περιφερειακές Ενότητες έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες».

Προσλήψεις εποχικών αλλά και εργολάβοι για τις παγιδοθεσίες

«Με βάση το Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται υποχρεωτική μείωση των προσλήψεων εποχικού προσωπικού κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ενώ πέρυσι προσελήφθησαν 1.500 εποχικοί, φέτος υπήρξε έγκριση για 1.200 άτομα.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τους περιορισμούς στις προσλήψεις εποχικών και ανταποκρινόμενοι σε αιτήματα Περιφερειών, όπως αυτό της Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, κ. Βρέντζου και του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Βουλγαράκη, αποφασίστηκε για πρώτη φορά φέτος να δοθεί σε 20 Περιφερειακές Ενότητες, συμπεριλαμβανομένων και των 4 Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης, η δυνατότητα να εφαρμόζουν το έργο της παγιδοθεσίας, με ανάδειξη εργολάβων από μειοδοτικό διαγωνισμό.
Με τις εργολαβίες των παγιδοθεσιών θα έχουμε και φθηνότερες και πυκνότερες παγιδοθεσίες, καθώς θα τοποθετείται 1 παγίδα ανά 1.000 δέντρα, αντί 1 παγίδας ανά, περίπου, 3.00 δέντρα, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις σήμερα.
Επιπλέον θα υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση της αυξομείωσης του δακοπληθυσμού και έτσι ορθολογικότερη χρήση των φυτοφαρμάκων».
Σταθερή η εισφορά των παραγωγών - υψηλή κάλυψη από τον προϋπολογισμό
«Στην ερώτησή σας χρησιμοποιήσατε μακάβριους όρους, καθώς μιλήσατε για μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα, όσον αφορά τις εισφορές των αγροτών, μιλήσατε για ταφόπλακα. Το ύψος της εισφοράς της δακοκτονίας που καταβάλλουν οι ελαιοπαραγωγοί, παραμένει σταθερό. Τα 3 τελευταία χρόνια είναι 3 λεπτά ανά κιλό. Το συνολικό ποσό από τις εισφορές των αγροτών είναι 9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα χρειάζονται πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Φέτος 25 εκ. ευρώ για τη δακοκτονία

«Ο προϋπολογισμός το 2012 ανερχόταν σε 28.310.000 ευρώ και απορροφήθηκαν τα 21.301.000 ευρώ. Όσον αφορά το 2013, εισηγηθήκαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 24.696.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν είναι αυθαίρετο, αλλά προέκυψε από το μέσο όρο αξιοποίησης του προϋπολογισμού των τριών τελευταίων χρόνων.
Η εισήγηση έγινε δεκτή και την 1η Μαρτίου 2013 υπογράφηκε η σχετική υπουργική απόφαση από τον Υπουργό Εσωτερικών. Έχει ήδη δοθεί χρηματική εντολή για παροχή 30% του νέου προϋπολογισμού στις Περιφερειακές Ενότητες, ύψους 7.400.000 ευρώ. Στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης το ποσό αυτό ανέρχεται σε 3,7 εκατομμύρια ευρώ».

Στηρίζουμε την ελαιοκαλλιέργεια

«Η στρατηγική της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη στοχεύει στη στήριξη, την ανασυγκρότηση, την ενίσχυση παραγωγικών κλάδων της αγροτικής μας οικονομίας, όπως είναι η παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς. Άλλωστε, η ελιά δίνει εισόδημα σε πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα που ασχολούνται με την καλλιέργειά της. Παράγουμε πάνω από 320 χιλιάδες τόνους ελαιόλαδου και από αυτούς πάνω από 100 χιλιάδες τους εξάγουμε.
Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, οφείλουμε να δίνουμε –και δίνουμε- ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 35 Περιφερειακές Ενότητες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ωστόσο, η υλοποίησή του απαιτεί τη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών αλλά και με τις Περιφέρειες. Για τα ζητήματα προϋπολογισμού και προσλήψεων είναι υπεύθυνα τα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ η οργάνωση και η εφαρμογή του προγράμματος σε τοπικό επίπεδο ανήκει στις Περιφέρειες».

Πηγη agronews.gr