Ο Γ.Γ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών μιλάει αποκλειστικά στο L.P για την απεργία των ηθοποιών που ακύρωσε όλες τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου


Μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του κλάδου, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, πραγματοποίησε 48ωρη απεργία στις 23 και 24 Μαρτίου με την ακύρωση όλων των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου.
Μεταξύ των αιτημάτων, ήταν η υπεράσπιση του δημοκρατικού και κοινωνικού δικαιώματος για την ύπαρξη εφαρμοστέας συλλογικής σύμβασης εργασίας από τους εργοδότες, η στήριξη του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας από την πολιτεία, φροντίζοντας για τη συνεχή χρηματοδότηση των Κρατικών Θεάτρων, των ΔΗΠΕΘΕ και των επιχορηγούμενων θεάτρων, όπως επίσης και ένα αμειβόμενο και ασφαλισμένο επάγγελμα, λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που πλήττουν τον κλάδο.

Το LesvosPost.com με την δημοσιογράφο-ανταποκρίτρια από την Αθήνα Βίκυ Καλοφωτιά, επικοινώνησε με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και συνομιλώντας με τον Γενικό Γραμματέα του Σωματείου, κ.Δημήτρη Παλαιοχωρίτη, έμαθε τα τελευταία νέα και τις τρέχουσες εξελίξεις μετά το πέρας της απεργιακής κινητοποίησης:

“Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η απεργία μας-η οποία συμβολίζει τον αγώνα επιβίωσης ενός ολόκληρου κλάδου- δυστυχώς δεν πέτυχε, καθώς υπάρχει μια μορφή νομικής τρομοκρατίας ως απόρροια της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης που υφιστάμεθα τα τελευταία χρόνια. Η εργοδοτική τρομοκρατία που εφαρμόστηκε από τους θεατρικούς επιχειρηματίες, ώθησε αρκετούς συναδέλφους να εργαστούν παρ’όλα αυτά προκειμένου να εισπράξουν το μεροκάματό τους. Η αλήθεια είναι ότι οι διαπραγματεύσεις μας με τους θεατρικούς επιχειρηματίες έχουν ξεκινήσει εδώ και 4-5 μήνες και πλέον έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλλακτικότητας και ανοχής από την πλευρά μας. Η ανεργία στο χώρο μας κυμαίνεται μεταξύ 90%-95% και το 5% των συναδέλφων που εργάζονται, τελούν υπό άθλιες συνθήκες, ανασφάλιστοι και χωρίς μισθό ή μόνο με ποσοστά. Η κύρια ευθύνη για τη δεινή αυτή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει σύσσωμος ο κλάδος μας, βαρύνει για μία ακόμη φορά την Πολιτεία, η οποία διέλυσε τις συμβάσεις και ως εκ τούτου, όλα διαμορφώθηκαν και λειτουργούν υπέρ των εργοδοτών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από υποκρισία διότι οι όροι που πρότειναν στη νέα συλλογική σύμβαση είναι ανεφάρμοστοι και επιδιώκουν ένα επίπλαστο καθεστώς “εργασιακής ειρήνης”. Πρόκειται πλέον να εισέλθουμε σε μία εποχή, όπου δεν θα υπάρχουν κανόνες, γεγονός που σταδιακά θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του χώρου μας και του πολιτισμού γενικότερα. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ έχουν κλείσει ειδικά για το χειμώνα που προηγήθηκε ή επανδρώθηκαν με ερασιτέχνες που εργάστηκαν αμισθί, τα κρατικά θέατρα ήρθαν αντιμέτωπα με τις περικοπές των επιχορηγήσεων ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία σχετική ανακοίνωση όσον αφορά τα διάφορα φεστιβάλ και τις παραστάσεις των θιάσων ανά την Ελλάδα για την επικείμενη καλοκαιρινή περίοδο, τη στιγμή που άλλες χρονιές τέτοια εποχή είχαν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές πρόβες. Και βέβαια, το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ανύπαρκτο και δηλώνει αναρμόδιο, όσες φορές έχουμε απευθυνθεί σε αυτό. Εκείνο που απομένει, είναι να κάνουμε υπομονή, να είμαστε αισιόδοξοι παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν και να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει μελλοντικά μια διαφορετική συνειδητότητα, τόσο από τους επιχειρηματίες, όσο και από τους εργαζομένους”.