Αποκλειστική ερεύνα του LesvosPost.com για την κατανάλωση του ψωμιού στην Ελλάδα και στην Λέσβο…

Δύο στους δέκα καταναλωτές σταμάτησαν να αγοράζουν ψωμί σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που διενεργήθηκε από την MARC ΑΕ για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Μιχάλης Μούσιος, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Το lesvospost.com, ήρθε σε επικοινωνία με ιδιοκτήτες φούρνων σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και σας παραθέτει παρακάτω τα στοιχεία που συγκέντρωσε όσον αφορά την κατανάλωση ψωμιού το τελευταίο διάστημα:

Ρεπορτάζ-Έρευνα Βίκυ Καλοφωτιά-Δημοσιογράφος LesvosPost.com

Λέσβος:

Τα ποσοστά στην πώληση ψωμιού σε σύγκριση με πέρυσι είναι σαφώς μειωμένα κατά 20% και το ψωμί θεωρείται πλέον είδος πολυτελείας, τόσο για τους νεότερους, όσο και για τους πιο ηλικιωμένους. Η πτώση στις πωλήσεις σημειώνεται, δε και στα διάφορα αρτοσκευάσματα, όπως επίσης και στα είδη ζαχαροπλαστικής.

Θεσσαλονίκη:

Η κατανάλωση ψωμιού μειώνεται όλο και περισσότερο με την πάροδο των χρόνων, γεγονός που μειώνει κατακόρυφα τον τζίρο στα αρτοποιεία. Μάλιστα πολλοί καταναλωτές καταφεύγουν πλέον στην αγορά μικρών συσκευασιών ψωμιού προκειμένου να μειωθεί το κόστος, όπως επίσης και στην αγορά ψωμιού από προζύμι, που διατηρείται περισσότερες μέρες έτσι ώστε να μην χρειάζεται να αγοράζουν ψωμί καθημερινά, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Αθήνα:

Η πτώση στην πώληση του ψωμιού ισχύει και είναι περίπου της τάξεως του 10%, οδηγώντας σε μια γενική πτώση του καθημερινού αλλά και του ετήσιου τζίρου με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις στο χώρο της αρτοποιίας. Η κατανάλωση ψωμιού έχει αναμφισβήτητα μειωθεί αισθητά και έχει περιοριστεί στο απολύτως απαραίτητο.

Κρήτη:

Η μείωση στην πώληση ψωμιού και αρτοσκευασμάτων έχει μειωθεί εμφανώς σε όλο το ηλικιακό φάσμα. Μια οικογένεια πλέον αγοράζει ένα καρβέλι ψωμί την ημέρα, εκεί που παλαιότερα αγόραζε δύο και τρία. Τα κριτήρια για την αγορά ψωμιού είναι πια καθαρά οικονομικά και η κατανάλωση περιορίζεται στο ελάχιστο.

Πάτρα:

Απόλυτη είναι η πτώση στον αγοραστικό τζίρο από τις πωλήσεις των ψωμιών μέχρι και 30%-40% σε σχέση με πέρυσι. Σαφέστατα έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη και ο καταναλωτής διαχειρίζεται πλέον με φειδώ το ποσό που θα ξοδέψει για την κατανάλωση ψωμιού. Χαρακτηριστικό αποτελεί επίσης ότι οι ηλικιωμένοι αγοράζουν περισσότερο ψωμί συγκριτικά με τους νεότερους, οι οποίοι δεν αγοράζουν σχεδόν καθόλου ή προτιμούν τα κουλούρια και διάφορα άλλα αρτοσκευάσματα για τη διατροφή τους. Δυστυχώς δεν είναι εφικτό να μειωθεί ούτε η τιμή του ψωμιού διότι οι πρώτες ύλες είναι εισαγόμενες και αρίστης ποιότητας και σε περίπτωση μείωσης της τιμής θα σήμαινε ότι θα έπρεπε αυτόματα να μειωθεί και η σημασία που δίνεται στην ποιότητα των πρώτων υλών, κάτι που αποκλείεται να συμβεί.

Γιάννενα:

Έχει μειωθεί και η συχνότητα και η ποσότητα αγοράς και κατανάλωσης ψωμιού σε όλο σχεδόν το ηλικιακό φάσμα. Είναι επίσης αξιοσημείωτο το ότι οι καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν ψωμί με προζύμι για την πολυήμερη διατήρησή του παρά να επιλέγουν ψωμί με αλεύρι και σιτάρι που είναι σαφώς πιο θρεπτικό και νόστιμο αλλά διατηρείται λιγότερες μέρες.