Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής μιλάει αποκλειστικά στο LesvosPost.com

Συνέντευξη στη συνεργάτη του LesvosPost.com δημοσιογράφο Βίκυ Καλοφωτιά:
Ο Δημήτρης Μαραμής, είναι ένας συνθέτης που με τη μουσική του παιδεία και το έμφυτο χάρισμά του να “μαγεύει” τις νότες, κάνοντας την ψυχή μας να πανηγυρίζει  καθώς αυτές αναδύονται και μας αγκαλιάζουν με το μελωδικό τους άγγιγμα, διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που τον κατατάσσουν στους ξεχωριστούς και πολλά υποσχόμενους συνθέτες της σύγχρονης εποχής.  Έχοντας στην καλλιτεχνική του φαρέτρα αξιόλογες συνεργασίες, όπως με τον Μάριο Φραγκούλη, την Κορίνα Λεγάκη, τον Μιχάλη Γκανά και την επικείμενη με τη Μαρία Φαραντούρη και την ελληνοαμερικανίδα σοπράνο, Lina Orfanos, πάθος και ενθουσιασμό, αφήνει το δικό του προσωπικό στίγμα στα μουσικά δρώμενα. Άλλωστε, όπως μας εκμυστηρεύτηκε, “ο ενθουσιασμός είναι ο Θεός μέσα μας” και με “ζητούμενο το ταξίδι εντός μας”, δίνουμε τον πρώτο λόγο στην έμπνευση και στο όνειρο, που κρατούν μακριά μας “έναν λάθος σχεδιασμένο εξωτερικό κόσμο”.

Δημήτρης Μαραμής: “Η αθωότητα θα σώσει τον κόσμο”

1) Πώς είναι σε θέση η μουσική να οδηγήσει κάποιον στην αποκάλυψη της προσωπικής του αλήθειας;

Η μουσική η ίδια κρύβει ακόμα αρκετά μυστήρια για το πώς λειτουργεί, τα οποία δεν έχουν εξηγηθεί και ίσως να μη χρειάζεται και να εξηγηθούν. Η μουσική συνήθως βρίσκει απροετοίμαστο τον ψυχικό κόσμο του ακροατή, τον αιφνιδιάζει, τον συγκινεί και τον ξεκλειδώνει. Υπάρχει στον κάθε άνθρωπο, ένας ολόκληρος κόσμος μέσα του, τον οποίο αποφεύγει να ανιχνεύσει με κάθε τρόπο, με το να ασχολείται μόνο με τον έξω κόσμο. Η μουσική όμως, όταν στρέφει τον άνθρωπο προς τα μέσα του, αρχίζει και ξυπνάει αυτό τον μαγικό και θεϊκό κόσμο του εσωτερικού του. Ο ρυθμός, η αρμονία, οι νότες υπάρχουν μέσα στη φύση, μέσα στο σύμπαν. Το σύμπαν χτίζεται από μουσική. Το ίδιο και η ψυχή του ανθρώπου.

2) Έχετε αναφέρει ότι “ο μουσικός οφείλει να εκφράζει τον προσωπικό του κόσμο και όχι να υποκύπτει στις ορέξεις του κοινού”. Ποιά είναι η χρυσή τομή, έτσι ώστε να γίνει ένα επιτυχημένο “πάντρεμα” των δύο αυτών παραμέτρων;

Δεν υπάρχει χρυσή τομή. Αν αυτό που έχει εκφράσει ο δημιουργός από μέσα του αγγίξει τον κόσμο, τότε έχουμε την αληθινή επικοινωνία. Η τύχη καθορίζει αν θα πετύχει η μετάγγιση του έργου στους ανθρώπους και η ευφυία του δημιουργού, που μέσω της προσωπικής του ηδονής με τη σύνθεση μουσικής, καταφέρνει να αγγίξει τις χορδές της ανθρώπινης ψυχής οικουμενικά. Αυτό όμως δεν μπορεί να ξεκινάει ως αυτοσκοπός. Όταν γίνεται έτσι, είναι ψεύτικο. Ξεγελάει στην αρχή μόνο. Απευθύνεται σε χαμηλά ένστικτα που και πάλι τα οδηγεί προς την εξωστρέφεια και το ξέσπασμα σε χορούς επιδειξιομανίας. Το ζητούμενο είναι το ταξίδι προς τα μέσα.

3) Με τι θα παρομοιάζατε κάθε στιγμή έμπνευσής σας και από τι εμπνέεστε για τη δημιουργία σας ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης;

Η στιγμή έμπνευσης είναι ηδονή. Η έμπνευση και το όνειρο είναι τα στοιχεία που θα έπρεπε να καθορίζουν τη ζωή μας και τις στιγμές μας κι όχι οικονομικοί υπολογισμοί. Εμπνέομαι από τα πάντα που έχουν να κάνουν με ζωή. Λέξεις, πρόσωπα, σκηνές καθημερινότητας, ακατανόητες ατμόσφαιρες, στιγμές ακίνητες μες στο χρόνο, στιγμές διαλογισμού.

4) Με ποιον τρόπο πετυχαίνετε την πρωτοτυπία στη σύνθεση και αφήνετε στα μουσικά δρώμενα το προσωπικό σας στίγμα;

Ακολουθώ τις εμμονές μου. Δεν ξέρω αν το πετυχαίνω. Το παλεύω όμως σκληρά. Δουλεύω τα αγαπημένα μου μουσικά διαστήματα. Προσθέτω συνέχεια νέα υλικά, αλλά με το ίδιο προζύμι.

5) Ποια συναισθήματα αναβλύζουν από την ψυχή σας και υπερισχύουν κάθε φορά που επικοινωνείτε με το κοινό σας μέσω της μουσικής σας στις συναυλίες σας;

Δε συμβαίνει πάντα, αλλά όταν συμβαίνει είναι ακραία έντονα. Υπάρχει, είτε μία σιωπηλή γοητευτική συνομωσία προς την ικανοποίηση του αγνώστου ή ένας διονυσιασμός λίγων στιγμών. Η λέξη ενθουσιασμός ερμηνεύεται ως ο «Θεός μέσα μου». Μου αρέσει αυτό. Να βάζει η μουσική κάτι από το Θεό μέσα μας. Κάτι από το ανείπωτο, το άγνωστο, το ανέγγιχτο, το ανεξήγητο και παράλογο. Enthusiasm.

6) Μιλήστε μας για την πρόσφατη εμφάνισή σας στα πλαίσια της μουσικής παράστασης “PASSION 10”, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ποιά ήταν για εσάς η πιο έντονη και συγκινητική στιγμή; Πώς πιστεύετε ότι ο συγκεκριμένος σταθμός θα επηρεάσει τη μετέπειτα καλλιτεχνική σας πορεία;

Δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσει απολύτως τίποτα στην καλλιτεχνική μου πορεία. Ήταν ένα σημαντικό βήμα, γιατί ένιωσα μία μοναδική εμπειρία με τους ανθρώπους που άκουγαν τις μουσικές μου και τον παραλογισμό μου μέσα από την μουσική. Αυτή η ένταση ήταν τόσο μοναδική, τόσο αληθινή, τόσο ερωτική, που δεν μπορεί να μεταφερθεί σε προτάσεις ή σε αναφορές για να σου εξασφαλίσουν κάποιο επόμενο βήμα. Μου αρκεί αυτή η επικοινωνία και αγάπη που ξεχείλιζε εκείνη τη βραδιά. Ο κόσμος αφέθηκε. Δόθηκε. Όπως ακριβώς ήμουν κι εγώ και οι ερμηνευτές μου δοσμένοι. Εκτεθειμένοι. Λυμένοι. Ερωτικοί.

7) Έχετε γράψει μουσική για θέατρο, κινηματογράφο και εκπαιδευτική τηλεόραση. Για ποιά από τις τρεις αυτές μορφές μουσικής έκφρασης αισθάνεστε να χτυπάει η καρδιά σας περισσότερο;

Επειδή η καρδιά χτυπάει την ώρα της σύνθεσης για οποιαδήποτε μουσική γράφω, είναι το ίδιο για όλα. Λειτουργώ το ίδιο. Μακάρι να είχα περισσότερες ευκαιρίες για καλό κινηματογράφο. Δεν είναι όμως δικό μου το θέμα. Είναι θέμα του να παράγονται καλές ταινίες, που συμβαίνει σπάνια.

8) Έχοντας μελοποιήσει ποιήματα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Καρυωτάκη και άλλων κορυφαίων ποιητών και δημιουργών, ποιός πιστεύετε ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να αποδοθούν μουσικά όσο το δυνατόν
πληρέστερα τέτοιοι στίχοι βαρύνουσας σημασίας;

Πρώτον να μην αντιμετωπίσεις τους στίχους, ως στίχους βαρύνουσας σημασίας. Όταν θέλω να κάνω έρωτα με αυτήν που ποθώ, θα την αντιμετωπίσω ως ύπαρξη βαρύνουσας σημασίας; Όχι. Θα την αρπάξω και θα την κλείσω στην αγκαλιά μου, γιατί ο έρωτας με κεντρίζει. Το ίδιο και με την ποίηση.

9) Είναι εφικτό για έναν καλλιτέχνη να βρίσκεται σε δημιουργικό οίστρο, όταν γύρω του συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, που αλλάζουν τη ροή της ιστορίας;

Ναι, γιατί η έμπνευση είναι εσωτερική υπόθεση. Η εσωτερική υπόθεση δεν έχει να κάνει με όλα τα αποκτήματα που χάνονται λόγω εξωτερικών κοσμοϊστορικών αλλαγών. Επειδή κάποια μη ανθρώπινα όντα που έχουν χάσει ψυχή και υπόσταση, σχεδιάζουν έναν λάθος εξωτερικό κόσμο.

10) Τι θα λέγατε σε έναν νέο συνθέτη που παρά τις όποιες αντιξοότητες που σχετίζονται με την επιβίωση στη σημερινή εποχή, εκείνος επιμένει να μάχεται για την πραγματοποίηση του ονείρου του;

Ας δοκιμάσει τη σύνθεση μουσικής μακρυά από το εγώ του, από οποιαδήποτε ωφελιμιστική πρόθεση, ας ξεχάσει το γεγονός ότι κάποτε οι συνθέτες ζούσαν από τη δουλειά τους και τότε αν όντως του δίνει ζωή, ακόμα και να γράφει ανώνυμα ή για να ακούει την μουσική του ο άνεμος και το σιωπηλό σύμπαν, τότε είναι ελεύθερος. Είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που θέλει και είναι η μουσική. Η μουσική που απαιτεί προσήλωση και πίστη.

11) Αν σας ζητούσαν να συνθέσετε μια μελωδία που να περιγράφει την κατάσταση που βιώνουμε ως χώρα, τι ύφος θα διέθετε και τι χροιά θα είχαν οι μουσικές νότες;

Δε θα έγραφα την μουσική που περιγράφει την κατάσταση μίας απάτης και μιας φούσκας. Θα έγραφα την μουσική που θα ήταν αντίδοτο σε αυτό. Θα ήταν η μουσική της αθωότητας. Η αθωότητα θα σώσει τον κόσμο.

12) Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό ο δίσκος Ay Amor πάνω σε Ισπανόφωνη ποίηση με την ελληνοαμερικανίδα σοπράνο Lina Orfanos και τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη. Ακόμα είμαι στην όμορφη σκιά της πρωτόγνωρης εμπειρίας των δύο συναυλιών Passion 10 στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης και δεν έχω ακόμα προλάβει να οργανώσω πολλά μελλοντικά σχέδια. Θα έρθουν όμως. Όπως θα έρθει και το όμορφο καλοκαιράκι.


*Ο Δημήτρης Μαραμής, σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Royal Welsh College of Music & Drama και συνέχισε μεταπτυχιακά με τον συνθέτη Brian Elias. Έχει κυκλοφορήσει τους δίσκους: "Σκοτεινός έρωτας" (ποίηση Φ. Γκ. Λόρκα - ερμηνεία Μ. Φραγκούλης), "Σκηνές από βουβή ταινία" (στίχοι Σ. Τριβιζά - ερμηνεία Κ. Κληρονόμος), "Κυριακές μες στο χειμώνα" (ποιητές του Μεσοπολέμου - ερμηνεία Κ. Κληρονόμος) και "Σονέτα του σκοτεινού έρωτα" (ποίηση Φ. Γκ. Λόρκα - ερμηνεία Μ. Θεοχάρης). Συμμετείχε με τραγούδια του, στους δίσκους: "Δεύτερη ακρόαση", "Κήπος των ευχών", "Χορός με τη βροχή" και "Μγ best of Mario Frangoulis".
Έχει γράψει μουσική για θέατρο, κινηματογράφο και εκπαιδευτική τηλεόραση και φέτος έκλεισε μια επιτυχημένη δεκαετία ως συνθέτης, κυκλοφορώντας πρόσφατα τον πέμπτο του προσωπικό δίσκο, το “Ταγκό για τρεις”. Ο συνθέτης βραβεύτηκε φέτος για τη μουσική του στη θεατρική παράσταση Ερωτόκριτος σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, που ανέβηκε στο Θέατρο Ακροπόλ την περασμένη σαιζόν (Θεατρικό Βραβείο Κοινού του περιοδικού “Αθηνόραμα”), ενώ στο παρελθόν συνεργάστηκε με τον Μάριο Φραγκούλη, υπογράφοντας τον κλασικό, πλέον, δίσκο “Σκοτεινός Έρωτας”.

Ακούστε ένα τραγούδι του Δημήτρη Μαραμή με τίτλο «Πόλη του Δημήτρη Μαραμή»