Αφιέρωμα «Ανεμώτια Λέσβου-«στου ανέμου τα ώτα»(ΒΙΝΤΕΟ)


Γράφει ο  *Σταύρος Ι. Μαντατής


Δείτε στο τέλος του αφιερώματος το ωραίο βίντεο…

Η Ανεμώτια

Η Ανεμώτια (Ανεμότια), βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και απέχει 55χλμ από την πρωτεύουσα του, την Μυτιλήνη, ενώ ανήκει διοικητικά στον Δήμο Λέσβου και ειδικότερα στην Δημοτική Ενότητα Καλλονής (πρώην Δήμο Καλλονής).Η ονομασία «Ανεμώτια», κατά μια εκδοχή, προέρχεται από τον προσδιορισμό της τοποθεσίας «στου ανέμου τα ώτα», λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή κατά διαστήματα.

Είναι το τρίτο χωριό μετά την Καλλονή, στην διαδρομή προς Ερεσσό και Σίγρι. Βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην ανατολική πλευρά του όρους Κουρατσώνας (το οποίο έχει υψόμετρο 790 μ) και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 360 μ. περίπου,  καταλαμβάνοντας έκταση 24.306 στρεμμάτων.


Πλησιάζοντας, το μάτι αγκαλιάζει το σκούρο πράσινο χρώμα των πεύκων και των πρίνων πάνω απ’ το χωριό. Στην είσοδο του χωριού ορθώνεται ο πετρόχτιστος αυλόγυρος του Δημοτικού Σχολείου, κτίσμα του 1935. Στην δεύτερη είσοδο του χωριού (στον δρόμο από και προς την Καλλονή) βρίσκεται το γήπεδο του Ατρόμητου Ανεμώτιας καθώς και το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού.

Ο κάμπος της Ανεμώτιας αποτελεί κρατήρα ανενεργού ηφαιστείου.  Η έντονη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Ανεμώτιας της Βατούσας, του Λεπετύμνου, της Άγρας και του Μεσοτόπου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια διαμόρφωσαν ηφαιστειακούς θόλους. Οι εκρήξεις των ηφαιστείων προκάλεσαν την έξοδο τεράστιων ποσοτήτων λάβας, στάχτης και άλλων ηφαιστειακών υλικών που σκέπασαν μεγάλες εκτάσεις της Βορειοδυτικής Λέσβου.  Στα γόνιμα χώματα του κάμπου της Ανεμώτιας ευδοκιμούν ποικιλίες σταφυλιών όπως το  Αγιωργίτικο, Λημνιό, Μοσχοφίλερο, Σαββατιανό, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Μοσχάτο Αμβούργου, Ροδίτης, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Merlot και άλλες.

Στα ορεινά  της Ανεμώτιας, η δροσιά της πυκνής βλάστησης του δάσους, η εντυπωσιακή θέα του Κόλπου Καλλονής, τα σπάνια είδη χλωρίδας, οι μοναδικού αισθητικού κάλλους κοιλάδες των χειμάρρων Ταξιάρχη και Ποταμιάς ενώνονται σε μια απαράμιλλη ποικιλία για να γοητεύσουν τον κάθε επισκέπτη…

Η σημαντική διαβάθμιση του υψομέτρου στη λεκάνη απορροής των δύο αυτών χειμάρρων επέτρεψε την ανάπτυξη πολλαπλών τύπων βλάστησης στην περιοχή.
Οτιδήποτε ευδοκιμεί στο νησί της Λέσβου, από τις παράκτιες φυτοκοινωνίες μέχρι τους πευκώνες Μαύρης Πεύκης, μπορεί κανείς να το συναντήσει σε αυτή την άγνωστη περιοχή.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε την ύπαρξη του Ροδόδεντρου “Rhododendron Luteum Sweet”, ο αποκαλούμενος και Αγούιδουρας κατά την ντοπιολαλιά του τόπου, το οποίο δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλαδα, παρά μόνο στη Λέσβο. Πρόκειται για φυλλοβόλο θάμνο με ύψος μέχρι 4,5μ., με μεγάλα ωραία κίτρινα άνθη και φύλλα λογχοειδή και επιμήκη. Φύεται σε υγρά και γόνιμα αμμώδη και αργιλώδη εδάφη και το συναντάμε σε υψόμετρο από 60μ. ως την κορυφή του βουνού Προφήτη Ηλία (799μ.). Η εμφάνιση του Ροδόδεντρου συνοδεύεται από τα είδη Πικροδάφνη, Πτέρη, Ιτιά, Κουμαριά, Κισσό, Καστανιά, κ.α

Ανάμεσα στους παραδοσιακούς οικισμούς της Ανεμώτιας και των Παρακοίλων, στα δυτικά του Κόλπου Καλλονής στη Λέσβο, η φύση και ο άνθρωπος διαμόρφωσαν, στην πορεία των αιώνων, σχέσεις μοναδικής γοητείας…

Ανάμεσα στα δύο χωριά, είτε ξεκινώντας από την Ανεμώτια  είτε ξεκινώντας από τα Παράκοιλα , απλώνεται ένα πυκνό δίκτυο δασικών χωματόδρομων, βατών σε ένα μεγάλο μέρος τους και με σήμανση για εύκολο προσανατολισμό, που προσφέρεται για πεζοπορία μέσων και μεγάλων αποστάσεων, ποδηλασία βουνού, περιήγηση με 4Χ4 αλλά και ένα συμβατικό αυτοκίνητο.


Το δίκτυο αυτό οδηγεί σε οργανωμένους χώρους δασικής αναψυχής, όπως η Ζωοδόχος Πηγή (Αγία Δοσιά) και το Μοναστηρέλλι (Μονή Βουκόλων), αλλά και σε εξαιρετικά δασικά τοπία και θέσεις πανοραμικής θέας προς τον κάμπο και τον Κόλπο Καλλονής.

Ο περίπατος στις εξαιρετικού αισθητικού κάλλους περιοχές της Ποταμιάς και του Ταξιάρχη, όπου η ιστορία, οι θρύλοι και οι παραδόσεις έχουν αφήσει έντονα τα αποτυπώματά τους, αποτελεί όχι μόνο ένα γοητευτικό περίπατο αλλά και ένα μάθημα φυσικής και πολιτισμικής ιστορίας.


Τα αρχαία, βυζαντινά και μεσαιωνικά τοπωνύμια, τα ξωκλήσια, οι μοναστικές σκήτες, οι πηγές, οι λαγκαδιές, τα δάση, οι λόφοι, οι απότομες κατωφέρειες με τα ροδόδενδρα, τις καστανιές, τα πεύκα, τα κούμαρα συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικού αισθητικού κάλλους και ψυχικής ανάτασης του επισκέπτη.

Οι παραδοσιακές ασχολίες και δραστηριότητες των φιλόξενων ανθρώπων της περιοχής, ίδιες σχεδόν στη διάρκεια των αιώνων, αποτυπώνονται στις στάνες με τα αιγοπρόβατα, στις κούλες – τα αγροτόσπιτα των κατοίκων – στα πανέμορφα πετρόκτιστα σπίτια και γεφύρια, στα ποτιστικά αυλάκια, που από το μεσαίωνα διοχέτευαν τα πλούσια νερά της περιοχής στις καλλιέργειες των χωραφιών.

Οι κάτοικοι της Ανεμώτιας ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, την αμπελοκαλλιέργεια, την παραγωγή κρασιού και την συγκομιδή των ελιών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά μπορείτε να βρείτε και στις διαδικτυακές σελίδες της Ανεμώτιας. http://anemotia.gr.gg/ και  http://www.anemotia.blogspot.gr/




Επιμέλεια Βίντεο Σταύρος Ι. Μαντατής