Επιστολή της ΝΟΔΕ ΣΑΜΟΥ στον Υπουργό παιδείας για το ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ-Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ
Επιστολή προς τον Υπουργό
Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο
Αρβανιτόπουλο απέστειλε η ΝΟ.Δ.Ε. Σάμου....
για το υπό διαβούλευση σχέδιο
«ΑΘΗΝΑ» που προβλέπει την απορρόφηση του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών
– Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών (ΣΑΧΜ) από το Τμήμα Μαθηματικών.«Είμαστε και εμείς υποχρεωμένοι να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την αδιαπραγμάτευτη θέση της Ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και της Τοπικής κοινωνίας, που θεωρεί επιτακτική την ανάγκη όχι μόνο να διατηρηθούν αλλά και να ενισχυθούν και τα τρία Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Σάμο», τονίζουμε με την επιστολή μας προς τον κ. Υπουργό και ζητάμε την άμεση απάντηση του για να ενημερώσουμε και εμείς με την σειρά μας την τοπική κοινωνία.
Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ
για το Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών
(ΣΑΧΜ) από το Τμήμα Μαθηματικών
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ
ΘΕΜΑ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ-ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (ΣΑΧΜ)
Κύριε Υπουργέ,
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται ο κανιβαλισμός μεταξύ των πόλεων, αφού
ένα ακόμα Τμήμα, αυτό της Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών (ΣΑΧΜ) που εδρεύει στο Καρλόβασι Σάμου, πρόκειται στα πλαίσια του σχεδίου «Αθηνά» να απορροφηθεί από το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Σας υπενθυμίζω ότι το Τμήμα ΣΑΧΜ, είναι ένα υγιέστατο, μοντέρνο και δυναμικά αναπτυσσόμενο τμήμα, που παρά τα σχετικά λίγα χρόνια λειτουργίας του, έχει ήδη δώσει πλούσιο και αξιόλογο δείγμα γραφής καθώς υπηρετεί με αποτελεσματικό τρόπο ουσιαστικές ανάγκες της ελληνικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καλύπτει ανάγκες της αγοράς εργασίας και προσφέρει σημαντικά στην ελληνική κοινωνία.
Η φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών του είναι πολύ συγκεκριμένη, αφού συνδυάζει με ενιαίο και μελετημένο τρόπο τα Αναλογιστικά, τα Χρηματοοικονομικά, τη Στατιστική και τα Μαθηματικά όπως απαιτεί η σύγχρονη διεθνής οπτική, ισορροπώντας χωρίς εκπτώσεις τη θεωρητική γνώση με τις πρακτικές εφαρμογές.
Το επίπεδο του προσωπικού του είναι υψηλό και ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του προγράμματος σπουδών εφόσον οι 19 καθηγητές του Τμήματος (συμπεριλαμβανομένων 6 υπό διορισμό), σχηματίζουν μία ισχυρή ομάδα πλήρους υποστήριξης του προγράμματος σπουδών.
Το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, έχει ήδη κτίσει ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο και αξιόλογο προφίλ μέσω της διοργάνωσης διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, θερινών σχολείων, ημερίδων, συνεργασίας με την Ένωση Αναλογιστών σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεργασιών με άλλα ιδρύματα, παρουσία σε διεθνή συνέδρια κλπ.
Κατόπιν τούτων, προκύπτει αβίαστα ότι η ένωση των δύο Τμημάτων θα αποτελέσει μία ιδιαίτερα λανθασμένη επιλογή καθώς ενδεχόμενη απορρόφηση του ΣΑΧΜ από το Τμήμα Μαθηματικών, εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να δημιουργηθούν σοβαρές στρεβλώσεις και να εμφανισθούν παθογένειες.
Δεν είναι κατανοητό γιατί να καταργηθεί ένα ήδη επιτυχημένο, υγιές και δυναμικά αναπτυσσόμενο τμήμα, όπως το ΣΑΧΜ και να δημιουργηθεί ένα αμφιβόλου αποτελέσματος σχήμα εφόσον τα αντικείμενα των δύο Τμημάτων είναι εντελώς διαφορετικά.
Όπως επισημαίνει και ο Διευθυντής του Τμήματος κ. Στυλιανός Γεωργίου, «το Τμήμα δεν είναι συγγενές με το Τμήμα Μαθηματικών αφού οι απόφοιτοί του εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ9 Οικονομολόγων και εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε αντίθεση με τους αποφοίτους Μαθηματικών Τμημάτων. Αν τα τμήματα ήταν συγγενή, κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε».
Σε πανελλαδικό επίπεδο, το πλέον συγγενές τμήμα, είναι το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Δεν είδαμε όμως πουθενά να τίθεται θέμα συγχώνευσής του με το προαναφερόμενο Τμήμα, ώστε να μην παρατηρείται «κατακερματισμός» των συγγενών (;) πλέον αντικειμένων Ασφαλιστικής και Τραπεζικής.
Εντύπωση όμως προκαλεί και το γεγονός ότι στο σχέδιο «Αθηνά», το Τμήμα Στατιστικής του ΟΠΑ, όπως και το «συγγενές» τους Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά θεωρούνται τμήματα Οικονομίας και Διοίκησης, ενώ το προτεινόμενο Νέο Τμήμα Μαθηματικών με κατευθύνσεις Στατιστικής-Αναλογιστικών και Χρηματοοικονομικών, θεωρείται Τμήμα Θετικών Επιστημών. Αυτός ο διαχωρισμός, τουλάχιστον στη βάση των προγραμμάτων σπουδών δείχνει αντιφατικός.
Κύριε Υπουργέ,
Το Νοέμβριο του παρελθόντος έτους, αισθάνθηκα ιδιαίτερη τιμή που μπήκα μέσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μίλησα με εργαζόμενους, καθηγητές και φοιτητές. Σε τέτοιες εποχές, ένας Βουλευτής δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από ΑΕΙ ήλθε ΤΕΙ, εκτός κι αν είναι του αντιμνημονιακού μπλοκ. Έπαθα σοκ όταν μία εργαζόμενη μου χάρισε ένα μπουκάλι σαμιώτικο κρασί, επειδή πήγα και άκουσα τα ζωτικά προβλήματά τους. Ήταν η μία από τις τέσσερις που έχουν μπει στη λίστα για απόλυση. Τραγικό. Αυτό δεν πρέπει και θα πολεμήσουμε να μη συμβεί.
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να ακυρωθεί η συγχώνευση και απορρόφηση του Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών (ΣΑΧΜ) που εδρεύει στο Καρλόβασι Σάμου από το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου;
2.Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα αναγκαία μέτρα και τελικά η συγχώνευση προχωρήσει, έχετε σκεφτεί ότι:
α.Καταργείτε επί της ουσίας το μοναδικό ίσως Τμήμα, στο πρόγραμμα σπουδών του οποίου συνδυάζονται τα Αναλογιστικά, τα Χρηματοοικονομικά, τη Στατιστική και τα Μαθηματικά;
β. Θα τεθεί σε κίνδυνο το επαγγελματικό μέλλον των ήδη αποφοιτησάντων, καθώς οι πτυχιούχοι του εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ9 Οικονομολόγων και εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε αντίθεση με τους αποφοίτους Μαθηματικών Τμημάτων.
γ.Θα επέλθει «κατακερματισμός» των συγγενών (;) πλέον αντικειμένων Ασφαλιστικής και Τραπεζικής;
δ. Καταργείτε επί της ουσίας την αξιοκρατία και το δικαίωμα της επιλογής του τομέα σπουδών όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων;
3. Τι θα συμβεί με το προσωπικό που υπηρετεί στο Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών;
4. Συνειδητοποιείτε, ότι με την απόφασή σας αυτή, δίνετε τη χαριστική βολή στην οικονομική ζωή του ακριτικού νησιού της Σάμου;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ