Αποπληρωμή οφειλών βάσει κινητής και ακίνητης περιουσίας


Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης με τρόικα, μετά την εμπλοκή που αφορά στις δόσεις αποπληρωμής οφειλών προς το δημόσιο. Οφειλέτες "δυο ταχυτήτων" σκέφτεται το ΥΠΟΙΚ. Στο στόχαστρο οι "έχοντες"

Οφειλέτες "δύο ταχυτήτων" θα προβλέπει η διπλή ρύθμιση χρεών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά Ταμεία, που θα κλειδώσει την επόμενη εβδομάδα στη συνάντηση που θα έχει η τρόικα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις σε συνεννόηση, εάν καταστεί αναγκαίο, και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών στην "Ναυτεμπορική", το χάσμα δεν είναι αγεφύρωτο και γι’ αυτό οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο, προκειμένου αρχές της εβδομάδας να παραδοθούν εναλλακτικά σχέδια στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το επικρατέστερο σχέδιο που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές και στο οποίο συγκλίνουν, είναι ότι η νέα ρύθμιση θα διαχωρίζει τους οφειλέτες σε αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους, γιατί μπορεί να έχουν καταθέσεις ή ακίνητη περιουσία, αλλά και σε εκείνους που βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία λόγω της υπερφορολόγησης και των μειώσεων των μισθών και συντάξεων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

Μεγάλο αγκάθι οι καταθέσεις

Ειδικότερα, όπως ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, που μετέχει στις συζητήσεις με την τρόικα, οι "έχοντες περιουσία", κινητή ή ακίνητη, θα καλούνται να εξοφλήσουν τα χρέη τους άμεσα, σε μικρό αριθμό δόσεων που μπορεί να κυμαίνονται από 12 ή 18, έως και 24, ανάλογα με το ύψος της οφειλής.
Εάν φυσικά δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση, τότε θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμοί των ακινήτων, ενώ πρώτα στο στόχαστρο θα μπαίνουν οι καταθέσεις τους, ακόμη και μισθοί ή συντάξεις που λαμβάνουν.
Από την άλλη πλευρά, όσοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία εξόφλησης των οφειλών τους, η οποία πάντως θα αποδεικνύεται με αντικειμενικά κριτήρια θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις και πάντως, τουλάχιστον όπως ισχυρίζονται τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, όχι λιγότερες από τις 48 δόσεις που προβλέπει ήδη ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).
Είναι χαρακτηριστική μάλιστα δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών ότι "σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάμε για ήττα, να πηγαίνουμε για ευνοϊκότερη ρύθμιση και να πετύχουμε τελικά χειρότερη, δικαιολογημένα θα μας λένε ότι πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι".

Που συμφωνούν τρόικα με κυβέρνηση

* Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνονται τα χρέη θα είναι τσουχτερό για να αποτρέπει τη δημιουργία νέων, όχι όμως και απαγορευτικό για όποιον επιθυμεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση
* Όποιος οφειλέτης έχει ήδη ενταχθεί σε παλαιότερη ρύθμιση, αλλά για οποιονδήποτε λόγο εξέπεσε, τότε δεν θα μπορεί να ενταχθεί στο νέο καθεστώς
* Θα ζητούνται εγγυήσεις για την αποπληρωμή οφειλών που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ