Περιμένετε διευκολύνσεις για την πληρωμή του ΦΠΑ; Μάλλον θα απογοητευτείτε


Η «τρύπα» στα δημόσια έσοδα από τον ΦΠΑ μεγαλώνει.
Τόσο εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης όσο και εξαιτίας του γεγονότος ότι...οι επιχειρήσεις (πολλές εξ’ αυτών αναγκαστικά) τζιράρουν τον ΦΠΑ αντί να τον αποδίδουν προκειμένου να καλύψουν τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, μην περιμένετε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα γίνει πιο «φιλικό» απέναντι σε ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες. Να κλείσει «παράθυρα» που σήμερα του στερούν έσοδα θα επιχειρήσει και τίποτα περισσότερο.

Ο παραλογισμός που επικρατεί σήμερα περιγράφεται ως εξής: Ο λογιστής, καταθέτει τη δήλωση ΦΠΑ. Προκύπτει να πληρωθεί ένα ποσό 1000 ευρώ (σ.σ το οποίο ο επιτηδευματίας το έχει εισπράξει είτε σε μετρητά είτε με επιταγή) και ο φορολογούμενος καλείται να διαλέξει: θα το καταβάλλει εφάπαξ χωρίς προσαύξηση ή σε τρεις δόσεις (40% η πρώτη και 30% οι επόμενες δύο) με μια μικρή επιβάρυνση; Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχεί στην επιλογή του. Και αν δεν πληρώσει; Ακυρώνεται η …δήλωση. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει ουσιαστικά τι κάνει να εισπράττει καθώς η δήλωση «εξαφανίζεται» από το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis. Αυτή λοιπόν είναι μια από τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Η δήλωση θα γίνεται αποδεκτή ακόμη και αν ο φορολογούμενος δεν πληρώνει την οφειλή του. Το χρέος αυτομάτως θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο και θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι προσαυξήσεις.
Υπάρχει και ένα …ευχάριστο: Οι προσαυξήσεις ενδέχεται από τον Μάιο και μετά οπότε και θα ενεργοποιηθεί ο καινούργιος κώδικας φορολογικών διαδικασιών να υπολογίζονται με χαμηλότερο επιτόκιο της τάξεως του 1% αντί για 1,5% που ισχύει σήμερα. Αυτό το ποσοστό θα είναι ενιαίο ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης της οφειλής.
Στην επιτροπή για το νέο φορολογικό, αντιμετωπίζουν ένα ακόμη ζήτημα: την «παρακράτηση» που κάνουν οι επιχειρήσεις στον ΦΠΑ προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Οι μικρομεσαίοι, ακόμη και οι συνεπείς, μπορεί να εισπράττουν τον ΦΠΑ τον Ιανουάριο και να τον αποδίδουν (άτοκα) στο κράτος, στο τέλος Απριλίου ή ακόμη και στο τέλος Ιουνίου πληρώνοντας μόνο μια μικρή προσαύξηση. Αυτό συμβαίνει διότι οι δηλώσεις είναι τριμηνιαίες. Έτσι, στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ ανά μήνα από όλες τις επιχειρήσεις, ως ένα πρώτο βήμα προς τον τελικό στόχο που είναι η είσπραξη του ΦΠΑ σε «πραγματικό χρόνο» (μέτρο βέβαια που προϋποθέτει την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το Taxis αλλά και την υποχρεωτική καταβολή του ΦΠΑ απευθείας στο κράτος μέσω επαγγελματικών λογαριασμών και όχι μέσω των επιτηδευματιών).
Τι άλλο αναμένεται να αλλάξει; Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από την υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίοι με έσοδα έως 10.000 ευρώ ετησίως, μέτρο το οποίο έχει προτείνει η τρόικα θεωρώντας ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη η οποία δεν έχει ενσωματώσει καμία απολύτως εξαίρεση στην νομοθεσία της όσον αφορά στον συγκεκριμένο φόρο.
Πάντως, στο νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πέρασε μια διάταξη υπέρ των συμφερόντων του δημοσίου. Σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας επιχείρησης (και δυστυχώς το τελευταίο διάστημα οι χρεοκοπίες είναι πολλές), όταν τα περιουσιακά της στοιχεία θα βγουν στο σφυρί, το δημόσιο πλέον θα έχει προτεραιότητα στην είσπραξη του εκπλειστηριάσματος εφόσον οι οφειλές της επιχείρησης προέρχονται από ΦΠΑ. Ουσιαστικά, το δημόσιο «καβαλάει» πλέον και τους εργαζόμενους οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν πρώτοι στη σχετική λίστα έχοντας το προνομιακό δικαίωμα.


Πηγή tro-ma-ktiko.blogspot.gr