Ερευνώνται τα αρχεία της «Ακαδημίας Πολιτών» στην Μυτιλήνη από το ΣΔΟΕ


Φύλλο και φτερό κάνουν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ τα φορολογικά στοιχεία και τα παραστατικά της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Ακαδημία Πολιτών», η οποία έχει ως έδρα τη Μυτιλήνη. 

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η υπόθεση ξεκινά από το Βόλο, όπου μετά από έλεγχο που έγινε στο παράρτημα της Ακαδημίας στη Θεσσαλική πόλη, συντάχθηκε ένας ογκωδέστατος φάκελος με ενδιαφέροντα στοιχεία από το ΣΔΟΕ της περιοχής και απεστάλη στη Μυτιλήνη, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση στην έδρα της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που είναι η πόλη μας. Πράγματι, στις 4:30 περίπου το απόγευμα, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ μετέβη σε αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, όπου πραγματοποιούνται τα μαθήματα της Ακαδημίας ζητώντας από τους εκπαιδευτές που ήταν παρόντες, να τους δώσουν στοιχεία και παραστατικά για τη συνεργασία τους με την εταιρεία. Εκείνοι παρέπεμψαν το κλιμάκιο στο γραφείο της Μ.Κ.Ο. λέγοντας ότι όλα τα σχετικά έγγραφα είναι διαθέσιμα εκεί. Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ μετέβησαν άμεσα στο γραφείο της Ακαδημίας Πολιτών που βρίσκεται σε πάροδο της Ερμού, όμως το βρήκαν κλειδωμένο.
Μετά από πολλές ώρες και αφού ακολούθησαν διάφορες συνεννοήσεις μεταξύ των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και των υπευθύνων της Ακαδημίας, και αφού το κλιμάκιο έμεινε στο δρόμο περίπου 4 ώρες, τελικά δύο εργαζόμενοι και ο λογιστής της εταιρείας πήγαν στο γραφείο, προκειμένου να παραδώσουν τα παραστατικά.
Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι από την πλευρά της Ακαδημίας, δεν υπήρχε ιδιαίτερη διάθεση συνεργασίας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να παρέμβει και να μεταβεί στο χώρο ο ίδιος ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Δ. Βαρδαξής.
Ακολούθησε η συλλογή των στοιχείων, τα οποία φέρεται ότι σε όγκο γεμίζουν ένα ολόκληρο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου. Πρόκειται για τα βιβλία και τα παραστατικά της Μ.Κ.Ο., τα οποία τηρούνταν σε έγγραφο και ηλεκτρονικό υλικό.
Η διαδικασία διήρκησε πάνω από 3,5 ώρες, ενώ το συνεργείο του ΣΔΟΕ αποχώρησε από τα γραφεία της Ακαδημίας Πολιτών κοντά στα μεσάνυχτα.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ θα είναι πολυήμερη και θα γίνει σε βάθος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η εταιρεία τηρεί κατ αρχήν τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε, ενώ
θα ερευνηθούν οι χρηματοδοτήσεις της, τα έσοδα - έξοδά της, οι εγγραφές των μελών της και των εκπαιδευόμενων που παρακολουθούν τα σεμινάρια μέσω διαδικτύου και διαζώσης. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να ανοίξουν και τραπεζικοί λογαριασμοί, ώστε να διαπιστωθεί η οικονομική κίνηση της εταιρείας.
Πιθανότατα το επόμενο διάστημα η έρευνα να οδηγήσει και σε άλλες πόλεις, όπου δραστηριοποιείτο η Ακαδημία Πολιτών.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ακαδημία Πολιτών ξεκίνησε τη δραστηριότητά της πριν από τρία χρόνια και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2010. Στο καταστατικό της αναγράφεται ότι «η εταιρεία έχει σκοπό τη θεραπεία των τεχνών, τη μελέτη της νέας κοινωνικής πραγματικότητας, την ανάδειξη των κοινωνικών θεμάτων και προβλημάτων και τη διατύπωση προτάσεων αντιμετώπισης, την ανάπτυξη δράσεων για βελτίωση του εκπαιδευτικού-παιδαγωγικού έργου και την προσέγγιση των νέων τεχνολογιών, ώστε να ενταχθούν στη σύγχρονη εκπαιδευτική και κοινωνική πραγματικότητα με την παράλληλη ανάδειξη της κλασικής παιδείας και κουλτούρας». Πολύ γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον ανθρώπων κάθε ηλικίας, οι οποίοι έσπευσαν να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα που παρέδιδαν γνωστοί πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτές απ όλη την Ελλάδα.
Μέσα σε τρία χρόνια, η Ακαδημία Πολιτών επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα δημιουργώντας παραρτήματα σε δεκάδες μεγάλες και μικρές πόλεις. Συγκεκριμένα, Ακαδημία Πολιτών σήμερα λειτουργεί στη Λέσβο, σε Καλλονή, Μυτιλήνη και Μήθυμνα, στη Λάρισα, το Βόλο, Τρίκαλα - Καρδίτσα, Βόρειες Σποράδες, Ωραιόκαστρο, Κρήτη, Χαϊδάρι, Καλαμάτα & Άρτα, Έδεσσα, Μαγούλα-Ελευσίνας, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Κω, Χίο, Κέρκυρα, Άστρος Κυνουρίας, Καβάλα, Αλιβέρι Ευβοίας, Δήμο Στρόβολου Λευκωσίας, Ανόβερο της Γερμανίας, Αθήνα, Αγρίνιο, Πάτρα, Κομοτηνή, Ναύπλιο, Άργος, Ρόδο, Δράμα, Καρλόβασι & Βαθύ Σάμου και Σιάτιστα. 


Πηγή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ