«ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» και στην Λέσβο..


Ημερίδα για τον απολογισμό και τις προοπτικές του προγράμματος «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού &....
Αθλητισμού,  το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και στη Λέσβο, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού στην Αθήνα.

Η Ημερίδα οργανώνεται από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού με συμμετοχή των φορέων από την Αττική, το Ρέθυμνο και τη Λέσβο οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Αν. Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κ. Τζαβάρας, η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού Δρ. Λ. Μενδώνη και η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δρ. Μ. Βλαζάκη.
Από τη Λέσβο, στην Ημερίδα θα συμμετάσχουν ο Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ο οποίος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της δράσης και τη γνωριμία των συμμετασχόντων της εκδήλωσης με τη γεωιστορική εξέλιξη της Λέσβου μέσα από το πλήθος των γεωλογικών μνημείων και το Απολιθωμένο Δάσος με ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του  Θεόφραστου.
Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν επίσης από τη Λέσβο και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της δράσης για τη σύνδεση πολιτισμού και περιβάλλοντος η κα. Χριστιάνα-Αθηνά Λούπου, Διευθύντρια της 14ης ΕΒΑ και Αναπλ. Διευθύντρια της Κ’ ΕΠΚΑ, η Αρχαιολόγος της Κ’ ΕΠΚΑ κα. Θ. Κυριακοπούλου και η Αρχαιολόγος της 14ης ΕΒΑ κα.Μ. Παπαγεωργίου.
           
Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»

Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά το έτος 2012 πιλοτικά σε τρεις νομούς (Αττικής, Ρεθύμνης και Λέσβου) και πραγματοποιήθηκαν με τη σύμπραξη φορέων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων με περιβαλλοντική δράση και οργανώσεων της τοπικής κοινωνίας.
Στόχος της δράσης ήταν η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από το τρίπτυχο Εκπαίδευση – Πολιτισμός – Τουρισμός. Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές ενθάρρυναν:
τη συνέργεια  μεταξύ μαθητών, φοιτητών και πολιτών σε  τοπικές εκδηλώσεις  που καλλιεργούν το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στις ιστορικές και πολιτιστικές παραδόσεις,
τη σύμπραξη φορέων και τοπικών οργανώσεων  για την εναρμόνιση της τουριστικής ανάπτυξης  με το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας,
τη διαμόρφωση τοπικών δικτύων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην κατανόηση της πολιτιστικής ταυτότητας, στο σεβασμό της βιοποικιλότητας και στην προστασία των φυσικών τοπίων,
την ενεργοποίηση των κοινωνικών ομάδων και την ενίσχυση των θεσμών του εθελοντισμού και της πολιτιστικής χορηγίας, προκειμένου να γίνει συνείδηση και καθημερινή πρακτική η στροφή προς την «πράσινη κατεύθυνση», δηλαδή την εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον, τις κοινωνικές αξίες και την πολιτιστική ποικιλότητα.

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στη Λέσβο

Στη Λέσβο οι τριήμερες εκδηλώσεις που οργάνωσαν η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια του προγράμματος «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» υλοποιήθηκαν με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στη Λέσβο από 1 έως 3 Ιουνίου 2012 περιλάμβανε διαλέξεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο την ανάδειξη του ξεχωριστού τοπίου της Λέσβου, της πολιτιστικής και της ιστορικής της ταυτότητας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με διαλέξεις στο αμφιθέατρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης με θέμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές: αρμονική συνύπαρξη περιβάλλοντος και πολιτισμού» με ομιλητές τον Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την κα. Θ. Κυριακοπούλου, Αρχαιολόγο της Κ΄ ΕΠΚΑ. Συνεχίστηκαν με μια κοινή διαδρομή στα τοπία και μνημεία της Λέσβου από τη Μυτιλήνη μέχρι το Σίγρι με θέμα «Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου. Ανακαλύπτουμε τόπους που συνδέονται με τη γέννηση των φυσικών επιστημών» και ολοκληρώθηκαν με εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Παλαιό Κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.