Μειώνουν συντελεστές και αυξάνουν δόσεις για το «χαράτσι»


Το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ψάχνουν να βρουν τρόπους για να μειωθεί για τους φορολογούμενους...
το βάρος του ειδικού τέλους ακινήτων αλλά παράλληλα και να μην υπάρξει πρόβλημα στα έσοδα.

Η εξίσωση μοιάζει να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και μέχρι στιγμής δύο είναι τα πιο πιθανά σενάρια.

Σενάριο 1ο Μείωση συντελεστών

Όπως είναι ήδη γνωστό ο υπολογισμός του ειδικού τέλους ακινήτων γίνεται πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά του ακινήτου επί του συντελεστή της τιμής ζώνης, επί τον συντελεστή παλαιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο να μειώσει τους συντελεστές, ώστε να επιβαρυνθούν λιγότερο οι φορολογούμενοι.

Σενάριο 2ο «Τρικ» με τις δόσεις

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα το «χαράτσι» εξοφλείται σε πέντε δόσεις μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Το οικονομικό επιτελείο σκέπτεται οι φορολογούμενοι να πληρώσουν μόνο τις δύο από τις πέντε δόσεις το 2013 και από την επόμενη χρονιά να συνεχίσουν να πληρώνουν μέσω του ενιαίου φόρου ακινήτων, καθώς θα είναι έτοιμος ο νέος εισπρακτικός μηχανισμός.

Για να ισχύσουν τα παραπάνω θα πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για την παράταση της πληρωμής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ.

Ο πρωθυπουργός δείχνει να το έχει αποδεχθεί. Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αντιδρούν. «Φέτος, θα επιβαρύνουμε τους κατόχους ακίνητης περιουσίας λιγότερο από ό,τι πέρσι. Στο ερώτημα “Πόσο θα πληρώσουν οι άνθρωποι για τη χρήση του 2013;”, η απάντηση είναι “λιγότερο”. Τώρα συζητάμε και ψάχνουμε κάτι άλλο, το πώς θα πληρώσουν φέτος για να μαζευτούν αυτά τα χρήματα και να μην υπάρχει κάποια υστέρηση εσόδων» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Φόβοι για αύξηση άλλων φόρων

Όπως είναι ήδη γνωστό από τον φόρο των ακινήτων θα πρέπει να μπουν στα δημόσια ταμεία 3,2 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2 δισ. θα προέλθουν από το «χαράτσι». Στην περίπτωση που μειωθούν τα έσοδα από το ειδικό τέλος ακινήτων, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθεί άλλος φόρος που θα αφορούν τα ακίνητα ή αύξηση άλλων συντελεστών προκειμένου να ισοσκελιστεί η διαφορά και να μην υπάρξει «μαύρη τρύπα» στα έσοδα.



Oι εφορίες θα δίνουν στοιχεία Ε9 κατόπιν εισαγγελικής εντολής


Τι προβλέπει εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ για την υποχρέωση των εφοριών να παρέχουν τα πλήρη στοιχεία της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων στις περιπτώσεις αγωγών...

Τα πλήρη στοιχεία της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων υποχρεώνονται να παρέχουν οι εφορίες στις περιπτώσεις αγωγών για τον υπολογισμό διατροφής, όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η σύζυγος που επιθυμεί να πληροφορηθεί την περιουσιακή κατάσταση του συζύγου της στο πλαίσιο αγωγής για τον καθορισμό του ύψους της διατροφής έχει το δικαίωμα, μετά από εισαγγελική παραγγελία, να λάβει γνώση για τα στοιχεία της δήλωσης ακινήτων Ε9 του συζύγου της.

Αναλυτικά η εγκύλιος (ΠΟΛ.1049):

Θέμα: Χορήγηση βεβαίωσης στοιχείων ακινήτων στους εν διαστάσει συζύγους για διατροφή, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Με αφορμή ερωτήματα που έχουν περιέλθει στην Υπηρεσία μας, αναφορικά με το θέμα, σας κοινοποιούμε την υπ
ʼ αριθμ. 7/7-11-2012 εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θέτοντας υπόψη σας τα ακόλουθα και παρακαλούμε για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους.

Με τις διατάξεις του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (ΦΕΚ 312Α΄/27-12-2005), θεσπίστηκε υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Για τα έτη 2005 έως και 2011 οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, είχαν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Με την παρ. 7 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005, όπως προστέθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 51 του ν. 3842/2010, ορίζεται ότι οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φορολογικούς σκοπούς και δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίησή τους για δίωξη εκείνου που υπέβαλε τη δήλωση. Οι δηλώσεις είναι απόρρητες και δεν επιτρέπεται η γνωστοποίησή τους σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από το φορολογούμενο τον οποίο αφορούν αυτές. Κατ
ʼ εξαίρεση, επιτρέπεται η χορήγηση στοιχείων αποκλειστικά και μόνο στα συγκεκριμένα πρόσωπα που ορίζονται στην ίδια παράγραφο, για την άσκηση συγκεκριμένων σκοπών.

Ειδικότερα, επιτρέπεται η χορήγηση στοιχείων στις περιπτώσεις που ορίζονται στο άρθρο 1445 του Αστικού Κώδικα. (Το άρθρο 1445 του Α.Κ. ορίζει ότι καθένας από τους πρώην συζύγους είναι υποχρεωμένος να δίνει στον άλλο ακριβείς πληροφορίες για την περιουσία του και τα εισοδήματά του, εφόσον είναι χρήσιμες για τον καθορισμό του ύψους της διατροφής). Με αίτηση ενός από τους πρώην συζύγους, που διαβιβάζεται μέσω του αρμοδίου Εισαγγελέα στη Δ.Ο.Υ., ο αρμόδιος Προϊστάμενος είναι υποχρεωμένος να δίνει κάθε χρήσιμη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση του άλλου συζύγου και προπάντων για τα εισοδήματά του.

Με την αριθμ. 7/12/7-11-2012 εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ορίζεται ρητά ότι οι Δ.Ο.Υ. υποχρεούνται να χορηγούν στοιχεία ακινήτων για τον καθορισμό διατροφής ακόμα και σε εν διαστάσει συζύγους.

Συνεπώς, στην περίπτωση που προσκομίζεται παραγγελία του αρμοδίου Εισαγγελέα Πρωτοδικών, στην οποία ρητά ζητείται η γνωστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων προς διατροφή προσώπων για τον καθορισμό της διατροφής, οι Δ.Ο.Υ. υποχρεούνται να χορηγούν τα στοιχεία αυτά.

Πηγή forologikanea.gr