ΣΟΚ: Έφαγε και η Λέσβος κρέας αλόγων


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγμάτων που πήρε ο ΕΦΕΤ, ο οποίος συνεχίζει τους ελέγχους σ’ όλο το Βόρειο Αιγαίο

Δείγματα προϊόντος κρέατος που είχε λάβει ο ΕΦΕΤ Βορείου Αιγαίου από τη Μυτιλήνη, βρέθηκε απ’ τις εξετάσεις που ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε ειδικά εργαστήρια στην Αθήνα, να περιέχουν κρέας αλόγου. Τα δείγματα είχαν ληφθεί στις 20 Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των προϊόντων, πιθανότατα, έχει ήδη καταναλωθεί από καιρό στο νησί. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση-απόσυρση από την ελληνική αγορά των συγκεκριμένων παρτίδων όλων των προϊόντων που παρουσίαζαν πρόβλημα, και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Σημειώνεται ότι η ανάκληση αναφέρεται στις συγκεκριμένες παρτίδες και δεν αφορά στο σύνολο των προϊόντων των εταιρειών. Παράλληλα o ΕΦΕΤ διενεργεί εργαστηριακούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει αν στα ελεγχόμενα δείγματα υπήρχε η φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone). Πρόκειται για ουσία που χρησιμοποιείται σε αντιφλεγμονώδη φάρμακα που δίνονται στα ιπποειδή. Τα πρώτα οκτώ δείγματα που εξετάσθηκαν απ’ τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας, δεν περιείχαν φαινυλοβουταζόνη.

Από Ρουμανία – Πολωνία

Χθες το πρωί, κλιμάκιο του ΕΦΕΤ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις χονδρεμπορικών επιχειρήσεων στο νησί, προκειμένου να διαπιστώσει πού είχαν κατευθυνθεί τα ανακληθέντα προϊόντα. Την επόμενη εβδομάδα, σε συνέχεια των παραπάνω ελέγχων, αναμένεται να υπάρχει σαφής εικόνα για τις ποσότητες των ανακληθέντων προϊόντων που βρέθηκαν στη Λέσβο.
Από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, προκύπτει ότι το αλογίσιο κρέας έχει εξαχθεί από συγκεκριμένα σφαγεία της Ρουμανίας και της Πολωνίας στις χώρες της Ευρώπης, και την Ελλάδα. Στα σφαγεία αυτά είχε «βαφτιστεί» βόειο κρέας. Μάλιστα οι ελληνικές επιχειρήσεις που το μεταποίησαν, φέρονται να το είχαν αγοράσει και πληρώσει ως βόειο κι όχι ως αλογίσιο.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τα άλογα που σφάχθηκαν, χρησιμοποιούνταν ως ζώα εργασίας. Με πρόσφατους νόμους που ψηφίστηκαν στις παραπάνω χώρες, έπρεπε να σταματήσει η χρήση των αλόγων για την κίνηση οχημάτων μέσα σε πόλεις. Έτσι οδηγήθηκαν στα σφαγεία, ενώ το κρέας τους πουλήθηκε ως βοδινό, πιθανότατα για να εισπραχθούν οι σχετικές επιδοτήσεις. Επίσης διερευνάται αν στην όλη υπόθεση εμπλέκονται και κυκλώματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Τα προϊόντα που ανακλήθηκαν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, η ανάκληση αφορά τα ακόλουθα προϊόντα:
- Κατεψυγμένο σουτζουκάκι Μ.Κ., 80g, ημερομηνία λήξης 12 Φεβρουαρίου 2014, χαρτοκιβώτια των 4kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25%)
- Κατεψυγμένες κοτομπουκίτσες 25g, ημερομηνία λήξης 7 Ιανουαρίου 2014, χαρτοκιβώτια των 3kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερη του 10% και μικρότερη του 25%)\
- Κατεψυγμένο σνιτσελάκι Μ.Κ., 130g, ημερομηνία λήξης 13 Φεβρουαρίου 2014, χαρτοκιβώτια των 3kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό μικρότερο του 1%)
- Κατεψυγμένο σουτζουκάκι Μ.Κ., 80g, ημερομηνία λήξης 16 Ιανουαρίου 2014, χαρτοκιβώτια των 4kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%)
- Κατεψυγμένο σνιτσελάκι Μ.Κ., 130g, ημερομηνία λήξης 7 Δεκεμβρίου 2013, χαρτοκιβώτια των 3kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό μικρότερο του 1%)
Όλα τα προαναφερόμενα προϊόντα παράγονται από την εταιρεία «T&T Foods Α.Ε.» (63080 - Λάκκωμα, Χαλκιδικής) για την επιχείρηση «Χούτος Catering A.E.».
- Προψημένα κατεψυγμένα μπιφτέκια Ifantis, σε συσκευασία 10 τεμαχίων με καθαρό βάρος 800g και ημερομηνία λήξης 15 Νοεμβρίου 2013 (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%), που παρασκευάζονται από την εταιρεία «Υφαντής Α.Ε.» (Σενέκα 4, Κηφισιά)
- Λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης με εμπορική ονομασία «Nikas Μοσχάρι λουκάνικα τ. Φρανκφούρτης», 280g, ημερομηνία λήξης 5 Μαΐου 2013, (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% και μικρότερο του 25%)
- Παριζάκι με εμπορική ονομασία «Νικαs Μοσχάρι παριζάκι», 300g, ημερομηνία λήξης 6 Ιουνίου 2013 (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1% και μικρότερο 20%) που παρασκευάζονται από την εταιρεία «Π. Γ. Νίκας Α.Β.Ε.Ε.» (22ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, Άγ. Στέφανος Αττικής).

Πηγή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ