Άνοιξε η διαδικασία για την πληρωμή της β' δόσης στους Νέους Γεωργούς

Ξεμπλοκάρει η διαδικασία πληρωμής της δεύτερης και τρίτης δόσης των Νέων Γεωργών, μετά την διευκρινιστική εγκύκλιο 10859/30-01-2013 που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Την απαραίτητη εγκύκλιο 10859/30-01-2013 για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία πληρωμής της δεύτερης και της τρίτης δόσης των Νέων Γεωργών, εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:


Η διαδικασία εφαρμόζεται στο σύνολο των ενταγμένων πράξεων και σε κάθε αίτηση πληρωμής 2ης, 3ης ή 2ης & 3ης Δόσης στα πλαίσια των υποχρεώσεων του Μέτρου 1.1.2. που αφορά στην «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» (...) Σκοπός της διαδικασίας είναι ο έλεγχος της αιτούμενης προς συγχρηματοδότηση δαπάνης και η συμφωνία οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της πράξης, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο δικαιούχος για την υλοποίηση της πράξης, σύμφωνα με την Απόφαση Ένταξης και τις νομικές δεσμεύσεις βάσει της υπογραφείσας αποδοχής της Απόφασης Έγκρισης Πράξης - Σύμβασης.

Η αίτηση πληρωμής

Με την πρόοδο της υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές και κοινοτικές διατάξεις ο δικαιούχος υποβάλλει Αίτηση Πληρωμής 2ης, 3ης ή 2ης & 3ης Δόσης συνοδευόμενη με τα απαραίτητα παραστατικά (...).

Επιτόπιες επισκέψεις

Οι επιτόπιες επισκέψεις διενεργούνται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στο σύνολο των δικαιούχων (100%) κατά τη διάρκεια υλοποίησης του εγκεκριμένου Επιχειρηματικού Σχεδίου παράλληλα με τους ελέγχους της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης και οπωσδήποτε πριν την αποπληρωμή του δικαιούχου. Εφόσον νέος αγρότης καταθέσει αίτηση αποπληρωμής και δεν έχει πραγματοποιηθεί επιτόπια επίσκεψη, θα πρέπει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής να ενημερώσει την οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιτόπια επίσκεψη στην εκμετάλλευσή του. (...)

Πληρωτέο ποσό

Ο Φορέας Εφαρμογής, πραγματοποιεί έλεγχο επιλεξιμότητας με βάση την Υ.Α. 14357/13-12-2011 (Φ.Ε.Κ. 2954/Β’/22.12.2011) λαμβάνοντας υπόψη:

● τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις επί των παραστατικών που έχει υποβάλει ο δικαιούχος (...) καθώς και της επίτευξης των στόχων του εγκεκριμένου επιχειρηματικού του σχεδίου,
● τα αποτελέσματα ως προς το μέγεθος των εκτάσεων, το είδος των καλλιεργειών καθώς και τον αριθμό και είδος των ζώων όπως προκύπτουν από τους διασταυρωτικούς ελέγχους και τις επιτόπιες επισκέψεις, μέσω των στοιχείων της εξατομίκευσης της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης του 2012 ή 2013 για το 3ο έτος και 2014 ή 2015 για το 5ο,
● το αρχείο απενταγμένων διαδόχων δικαιούχων του προγράμματος «Πρόωρη Συνταξιοδότηση» (...),
● Τα στοιχεία των εγγεγραμμένων στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. (...)
Διευκρινίζεται πως σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 4592/3-4-2012 έγγραφο του Υπ.Α.Α.&Τ., ο δικαιούχος μπορεί να καταθέσει αίτηση πληρωμής για τη 2η, 3η ή 2η & 3η Δόση συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνει πως δεν έχει κληθεί για εκπαίδευση, ωστόσο θα πρέπει (για την εφαρμογή του άρθρου 22 του κανονισμού 1698/2005) να πραγματοποιηθεί ο διοικητικός έλεγχος της αίτησης πληρωμής, όπως αναφέρεται παραπάνω, αφότου κατατεθεί και η βεβαίωση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ  Ο ΦΑΚΕΛΟΣ

1. Αίτηση πληρωμής.
2. Δελτίο επίτευξης δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου.
3. Ειδική Μελέτη κατάδειξης επίτευξης των συμβατικών υποχρεώσεων της τριετίας που αφορούν στο μέγεθος απαιτήσεων σε εργασία και στο εισόδημα του δικαιούχου.
4. Παραστατικά:
α. Βεβαίωση Δημάρχου/Κοινοτάρχη για το μόνιμο της κατοικίας.
β. Αντίγραφα των φορολογικών εντύπων Ε1 του αιτούντος, καθώς και αντίγραφα των αντίστοιχων εκκαθαριστικών σημειωμάτων και Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 για το αληθές του περιεχομένου αυτών.
γ. Αντίγραφα του συνόλου των βιβλίων λογαριασμών.
δ. Ασφαλιστική ενημερότητα ΟΓΑ.
ε. Βεβαίωση επαγγελματικής ικανότητας κατόπιν παρακολούθησης μαθημάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ελάχιστης διάρκειας 150 ωρών, από κέντρο κατάρτισης του ΥΠΑΑΤ.
στ. Εγκεκριμένη Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση πτηνοκτηνοτροφικής μονάδας.
ζ. Άδεια ίδρυσης της πτηνοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, εφόσον δεν απαιτείται Π.Π.Ε.Α.
η. Βεβαίωση συμμόρφωσης με τα ισχύοντα κάθε φορά κοινοτικά πρότυπα, τα αντίστοιχα για το είδος της επένδυσης που πραγματοποιείται, εφόσον ο δικαιούχος έχει υποβάλλει αίτηση ενίσχυσης για ένταξη στο Μέτρο 121 ΠΑΑ (Εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων) με σκοπό τη συμμόρφωση.
θ. Αντίγραφο τιμολογίου ή απόδειξης παροχής υπηρεσιών του συντάκτη και απόδειξης καταβολής εισφοράς υπέρ ΓΕΩΤΕΕ, για αμοιβή σύνταξης και υποβολής αίτησης πληρωμής της 2ης δόσης, το ύψος της οποίας καθορίζεται από την ΥΑ 2213/18-2-2009 (ΦΕΚ 484/Β΄/2009).
ι. Αντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου του λογαριασμού του δικαιούχου και από το οποίο προκύπτει σαφώς ο αριθμός ΙΒΑΝ.

Πηγή agronews.gr