Αφιέρωμα: Το Λαογραφικό Μουσείου Αγιάσου Λέσβου

Στις 23 Αυγούστου 1980 γίνεται η κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Λαογραφικού Μουσείου  σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό τμηματικά από τον Δήμο Αγιάσου (επί δημαρχιών Ευστράτιου Καβαδέλη και  Παναγιώτη Κουτρή) και στις 13 Αυγούστου 1988 γίνεται η τελετή των εγκαινίων του.

Το κτίριο που βρίσκεται δίπλα στην Βιβλιοθήκη και το Κινηματοθέατρο, χτίζεται σύμφωνα με τα παραδοσιακά οικιστικά πρότυπα της Αγιάσου (κεραμοσκεπή, πελεκητές πέτρες, σαχνουσίνι κ.λπ.) και εναρμονίζεται με τη γραφικότητα του τοπίου.

Αποθησαυρίζεται ένα σπάνιο λαογραφικό πλούτο. Την περίοδο 2009-2010 έγιναν εργασίες ανακαίνισης και εμπλουτισμού των εκθεμάτων του

Την Κυριακή 8 Αυγούστου 2010, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Ιδιωτικής  Λαογραφικής Συλλογής τουΕυστρατίου Παν. Τζίνη, η οποία φιλοξενείται στην μεγάλη αίθουσα του ισογείου. Η Συλλογή, που εκτίθετο μέχρι τότε σε ιδιόκτητο ακίνητο ιδιόκτητο του εκλιπόντος συλλέκτη στην είσοδο του χωριού, παραχωρήθηκε κατά χρήση στο Αναγνωστήριο από την οικογένειά του και αποτελείτε από 870 εκθέματα (βιοτεχνικά εργαλεία και είδη οικοτεχνίας και λαϊκής τέχνης). Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται  οι συλλογές ειδών σιδηρουργίας των αδερφών Παναγιώτη και  Ευστρατίου Κουτσκουδή,ξυλουργικών εργαλείων του Δημητρίου Βασιλτσωτέλη και ειδών σαγματοποιίας του Μιχάλη Γ. Ξενέλη, που παραχωρήθηκαν στο Αναγνωστήριο. Η άλλη αίθουσα του ισογείου φιλοξενεί παλιά εργαλεία υφαντουργίας. Στον όροφο υπάρχουν χώροι διαμορφωμένοι σε δωμάτια παλιού αγιασώτικου σπιτιού, παραδοσιακές φορεσιές και η Πινακοθήκη Λεσβίων Ζωγράφων, στην οποία εκτίθεται μια πλούσια συλλογήκεραμικών των Χατζηγιάννηδων δωρεά στο Αναγνωστήριο του Γρηγορίου Παν. Ευαγγελινέλλη, μικρή συλλογή κεραμικών των Κουρτζή – Πανταζή και γλυπτά του Ευστρατίου Τζανετή.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του μουσείου έχει ο ξυλογλύπτης Δημήτρης Χαρ. Καμαρός.

Το Μουσείο λειτουργεί από 1ης Ιουλίου μέχρι 14 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, καθημερινά από τις 10.30’ π.μ. ως τις 3.00’ μ.μ., και κατά την διάρκεια του υπόλοιπου έτους λειτουργεί με ραντεβού (τηλ. Επικοινωνίας: 22523 20260. 6945-184530, 6984-541529).

Πηγή από το blog της Αγιάσου agiasoslesvoy.blogspot.gr