Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ


Ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, μαζί με τους Αντιδημάρχους, Γιάννη Βατό, Νίκο Κατράνη, Ηλία Κουνιαρέλλη, Γιώργο Κυριαζή, τους Εντεταλμένους...
Συμβούλους, Αριστείδη Ταξείδη, Απόστολο Αθανασιάδη, Γιάννη Τσακίρη, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πολιχνίτου, Στρατή Μοιρασγεντή, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013, το πρωί, στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου παρέστη στην ημερίδα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης, με θέμα: «Ο Κόλπος Καλλονής ως φυσική πηγή πλούτου – Προβλήματα και Προοπτικές», που οργάνωσε το Κίνημα Πολιτών για την Επιβίωση και την Ανάπτυξη της Λέσβου.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος συνεχάρη τους διοργανωτές για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και αναφέρθηκε στις ενέργειες και τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής, στο πλαίσιο πάντοτε των αρμοδιοτήτων της, στην κατεύθυνση της προστασίας του Κόλπου και του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της  ευρύτερης περιοχής, όπως: η λειτουργία επί τέλους μετά από 14 χρόνια, του βιολογικού καθαρισμού Καλλονής, για τον οποίο ο κ. Βουνάτσος κατέθεσε επίσημο έγγραφο αναλύσεων που αποδεικνύει την πλήρη λειτουργία του συνεπεία της οποίας η πλήρης επεξεργασία των λυμάτων εγγυάται την μηδενική επιβάρυνση του κόλπου. Ανέφερε την δημοπράτηση ενός ακόμη σημαντικού έργου στις 26 Μαρτίου 2013, που αφορά στο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης και δίκτυο μεταφοράς από τη δεξαμενή Δ’ της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής προς τους οικισμούς της, προϋπολογισμού 2.561.000,00 Ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. Επίσης αναφέρθηκε στην εκτελούμενη ήδη εργολαβία του βιολογικού καθαρισμού Δημοτικής Ενότητας Αγίας Παρασκευής, ύψους 2.591.950,90 Ευρώ. Ακόμη τόνισε ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο η αποκατάσταση και των τελευταίων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και ότι προτείνεται η κατασκευή ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και ενός Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αδρανών (ΧΥΤΑ) στην Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου. Λεπτομέρειες για τις προσπάθειες αυτές προσέθεσαν οι Αντιδήμαρχοι, Γιάννης Βατός και Γιώργος Κυριαζής.
Τέλος, ο κ. Βουνάτσος έδωσε έμφαση στην λειτουργία του προς έγκριση Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Δημοτικής Ενότητας Καλλονής, ως εργαλείου περιβαλλοντικής προστασίας και επισημάνθηκε η ανάγκη περαιτέρω ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας με μαζικότερη και πιο ενεργή συμμετοχή.