Η ομιλία του Σπύρου Γαληνού στο προσυνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Μυτιλήνη


Διαβάστε τι είπε ο υποψήφιος βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες Σπύρος Γαληνός:



Κες και κοι ,αγαπητοί φίλοι, κ. Πρόεδρε, εκπρόσωποι των αρχών… Αφού σας καλωσορίσω στη σημερινή μας εκδήλωση, θα μου επιτρέψτε δυο λόγια … εισαγωγικά, ως απάντηση, απλή και ξεκάθαρη, σε όσους ακόμα δεν έχουν πιστέψει , ότι στην πολιτική, όπως άλλωστε και στην κοινωνία ολόκληρη, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Υπάρχουν άνθρωποι και ανθρωπάκια, πολιτικοί και πολιτικάντηδες, επαγγελματίες λαοπλάνοι και άνθρωποι με μπέσα και ξεκάθαροι. Αυτοί που σκύβουν, φοβούνται κι εκβιάζονται κι αυτοί που μένουν όρθιοι, αξιοπρεπείς και περήφανοι.
Θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι από την πρώτη στιγμή που μπήκα, αν τελικά μπήκα, στην πολιτική, τρία πράγματα είχα ξεκαθαρίσει με τον εαυτό μου και αυτά αποτέλεσαν την πυξίδα μου και καθοδηγούν τις πράξεις μου.
Το πρώτο είναι ότι η πατρίδα αποτελεί τον σκοπό και το κόμμα το μέσο. Δεν χρησιμοποιούμε την πατρίδα για να υπηρετήσουμε το κόμμα, αλλά το κόμμα για να υπηρετήσουμε την πατρίδα. Αυτό πιστεύω, αυτό κάνω και αυτό έκανα σε όλη μου τη ζωή … Αυτό, θα κάνω και αύριο…
Το δεύτερο είναι ότι δεν ανήκω σε ένα κόμμα ή έναν αρχηγό, όσο και αν τον σέβομαι και τον εκτιμώ, αλλά ανήκω στον απλό άνθρωπο, αυτόν που επανειλημμένα… με τίμησε … με επέλεξε… με εξέλεξε , που κατέθεσε τις προσδοκίες του επάνω μου. Αυτόν τον ακρίτα … των Αιγαιοπελαγίτικων νησιών … με τον οποίο έχω ζυμωθεί και συνταυτισθεί… αυτόν, που θα συνεχίσω, δυναμικά και ξεκάθαρα να υπηρετώ… όσο οι δυνάμεις μου το επιτρέπουν.
Τρίτον ότι από την πολιτική χωρίς ήθος, προτιμώ κι επέλεξα, το ήθος χωρίς την πολιτική. …
Γι αυτό κ. πρόεδρε, σε αυτή την συνάντηση , στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι από διάφορες πολιτικές παρατάξεις … ότι πούμε, όπως λέτε κι εσείς, θα ισχύει για πάντα. Αυτούς τους ανθρώπους δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΟΥΜΕ.
Τρία σχεδόν χρόνια τώρα, συνεχώς προδίδονται οι προσδοκίες τους… οι προσδοκίες μας. Τρία χρόνια, που βιώνουμε στο πετσί μας, την τακτική της σαλαμοποίησης , με έναν ιδιαίτερα επώδυνο τρόπο. Μέρα με την μέρα βλέπουμε να κόβεται και μια φέτα, από την εθνική μας κυριαρχία, από την εθνική μας ανεξαρτησία, από την εθνική μας αξιοπρέπεια.
Από το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε, από την δυνατότητα του λαού μας, να κρίνει και να αποφασίζει …ελεύθερα.
Η λαϊκή κυριαρχία, η ίδια η δημοκρατία μας χάνεται, φέτα φέτα …. Κομάτι κομάτι.
ΠΟΥ είναι τα κύτταρα της κοινωνίας μας?
Που είναι οι Δήμοι ΠΟΥ οι κοινότητες ?
Πόλεις με σημαντικό πληθυσμιακό δυναμικό, με παραγωγικό ιστό και δυνατότητες ανάπτυξης υφίστανται τη λαίλαπα, καταργήσεων ή υποβαθμίσεων, ζωτικών υπηρεσιών και λειτουργιών που εδρεύουν ή ακριβέστερα έδρευαν, στην περιοχή.
Δεν είναι μόνον οι Δήμοι που έκλεισαν, είναι οι εφορίες, τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, των τραπεζών, κάθε μορφής δημόσια διοίκηση, τα σχολεία χωρίς δάσκαλους, η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, η φροντίδα της καθημερινότητας, οι αγροτικοί δρόμοι …
Η ποιότητα της ζωής των κατοίκων υποβαθμίζεται, οι επενδύσεις εκμηδενίστηκαν… οι κάτοικοι αγανακτούν, φεύγουν …. Μια γενική εγκατάλειψη….
Ο ανασχεδιασμός του χωροταξικού του σχεδίου(ο Θεός να το κάνει σχέδιο) Καλλικράτης είναι αναγκαία συνθήκη, για να καταστούν τα μεγάλα τουλάχιστον νησιά μας, εκ νέου λειτουργικά … Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μου το υποσχέθηκε…. Τώρα τα μασάν και υπόσχονται … πως θα αρχίσει … το καλοκαίρι, διάλογος.
Ποιος διάλογος κύριοι? Ο διάλογος τέλειωσε.
Υπάρχει μελέτη και πρόταση του ινστιτούτου τοπικής αυτοδιοίκησης ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΤΗΝ.
Θα ήθελα να συνεχίσω με κάποιες προτάσεις που έχουν να κάνουν με την τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας, δηλαδή την καλλιέργεια και την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων .
1ον Εκσυγχρονισμός καλλιεργειών με συγκεκριμένο σχέδιο, που θα εκπονηθεί σε συνεργασία με τα Γεωπονικά ιδρύματα της χώρας.
2ον Συστηματική τυποποίηση των προϊόντων ώστε να σταματήσει η διάθεση του χύμα, ιδίως στις εξαγωγές. 3ον Εκτεταμένη πιστοποίηση προϊόντων μέσω συστήματος ΠΟΠ και ISO
4ον Επαναδιαπραγμάτευση στα πλαίσιο της ΚΑΠ των ποσοστώσεων σε κατηγορίες προϊόντων που θίγονται, λαμβάνοντας υπ όψιν ότι η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να καταστρέφει ή να περιορίζει ή να υποκαθιστά την παραγωγή της με εισαγωγές, χάριν ποσοστώσεων.
5ον Δημιουργία τράπεζας ελληνικής φυτικής παραγωγής, με διάσωση και διατήρηση των ελληνικών ποικιλιών, με διατήρηση,σε ικανές ποσότητες σπόρων προς διάθεση σε αγρότες, που θέλουν να καλλιεργήσουν τις ελληνικές ποικιλίες. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ του θεσμού της ελεύθερης επιλογής ποικιλιών. Σύνδεση αυτών με τις ΠΟΠ και σχετική ένδειξη συσκευασίας.
6ΟΝ Εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος μετατροπής συμβατικών καλλιεργειών
7ον Επιστημονική επιλογή περιοχών της χώρας, για παραγωγή φυτών που αποδίδουν βιοκαύσιμα, χωρίς αυτό να αποβαίνει εις βάρος καλλιεργειών διατροφής

Είναι θεωρώ σημαντικό να ενισχυθούν οι συνέργειες μεταξύ των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, με αυτόν του τουρισμού. Ο τουρισμός, μπορεί να δώσει σημαντική διέξοδο στη διάθεση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και παράλληλα τα υψηλής ποιότητας προϊόντα, να ενισχύσουν τη διεθνή εικόνα ενός τουριστικού προορισμού.
Για τον τουρισμό, επιγραμματικά αναφέρω, πως πρέπει να υπάρξει επιδότηση επενδυτικών σχεδίων εναλλακτικού κι εξειδικευμένου τουρισμού. Ο τουρισμός υγείας, απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση η ενίσχυση κι αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας στα νησιά μας, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός και άλλες μορφές εξειδικευμένου τουρισμού, μπορούν να δώσουν στα νησιά μας μια νέα πνοή ανάπτυξης.
Για τα νησιά μας, που επιπρόσθετα των προβλημάτων της υπόλοιπης Ελλάδας, έχουν να αντιμετωπίσουν και την πίεση από τον ανταγωνισμό των απέναντι τουρκικών ακτών,( που λειτουργούν υπό διαφορετικό φορολογικό καθεστώς και υπό κεντρική καθοδήγηση)…. είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα μοντέλο ανάπτυξης, που να στηρίζεται σε σημαντικά χαμηλότερους… σε γενναία χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
Με τον τρόπο αυτό θα αποκατασταθεί η περιφερειακή ανισομέρεια στην ανάπτυξη, θα εξισορροπηθεί αποτελεσματικά το κόστος που επιβάλλει η μεγάλη απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα, θα ικανοποιηθεί η συνταγματική επιταγή της νησιωτικότητας και το κυριότερο, θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε εντός της Ελλάδας τις επιχειρήσεις που μετακινούνται στο εξωτερικό εξαιτίας των υψηλών φορολογικών συντελεστών ΚΑΙ να συγκρατήσουμε τις θέσεις εργασίας που συνεχώς χάνονται.
Κλείνοντας θα τελειώσω επαναλαμβάνοντας αυτό που χρόνια λέω και που αποτελεί βαθιά και ακλόνητη πίστη μου… Στην επανεκκίνηση της χώρας μας, που παραμένει το ζητούμενο, η περιφέρεια και ιδιαίτερα τα νησιά μας, δεν είναι το πρόβλημα, ΕΔΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ.