Απίστευτο: Μια εβδομάδα χωρίς νερό η Αγιάσος Λέσβου..από ένα κεραυνό..!!!

Η περιοχή με τις περισσότερες πηγές νερού στη Λέσβο, η ορεινή Αγιάσος, για ακόμη μία φορά δίψασε εξ αιτίας βλάβης που προκλήθηκε απ’ την πτώση κεραυνού τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και που κατάφερε να αποκατασταθεί μόλις χθες το μεσημέρι.
Η μεγάλη συχνότητα ζημιών που απ’ την ίδια αιτία αφήνει χωρίς νερό το πάνω τμήμα του οικισμού, επιβάλλει να βρεθεί οριστική λύση για να πάψει η ταλαιπωρία του ενός τρίτου περίπου των κατοίκων, που όποτε βρέξει μένουν δίχως στάλα νερό στις βρύσες τους, κάποιες φορές, όπως τώρα, για αρκετές μέρες.

Όπως είπαν ο αντιδήμαρχος Αγιάσου, Γιώργος Βουνάτσος, και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, Γιάννης Άνεμος στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ, με την πτώση του κεραυνού έπεσε η ασφάλεια στο αντλιοστάσιο στην περιοχή της Καρκαβούρας και σταμάτησε απ’ τα ξημερώματα του Σαββάτου η άντληση νερού. Το νερό αυτό πηγαίνει στη δεξαμενή στην περιοχή πίσω απ’ το ίδρυμα και στη συνέχεια υδροδοτεί το πάνω τμήμα του οικισμού.
Ο κεραυνός, όπως διαπιστώθηκε, προκάλεσε βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επέμβει συνεργείο για την αποκατάστασή της. Κι όταν όμως επανήλθε η ηλεκτροδότηση, το αντλιοστάσιο δε δούλεψε, αφού είχε καταστραφεί μέρος του όλου μηχανισμού.

Ούτε σταγόνα…


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΜΠΡΟΣ,μάλιστα, λόγω της παλαιότητας του μηχανισμού αυτού, ήταν δύσκολο να βρεθεί το ίδιο ανταλλακτικό στην Αθήνα, όπου και είχε παραγγελθεί απ’ το Σάββατο. Μόλις χθες ο προμηθευτής του Δήμου ενημέρωσε πως εξασφαλίστηκε καινούργιος μηχανισμός και θα ξεκινούσαν απ’ το μεσημέρι οι εργασίες για την αντιμετώπιση της βλάβης, χωρίς να υπάρχει όμως εκτίμηση για το πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση.
Όπως μας μετέφεραν κάτοικοι της Αγιάσου, η πολυήμερη διακοπή και μάλιστα σε μία περίοδο που λόγω του καρναβαλιού το χωριό φιλοξενεί πολύ κόσμο, δυσκόλεψε ιδιαίτερα την καθημερινότητα των νοικοκυριών, που εξάντλησαν ό,τι αποθέματα είχαν σε δεξαμενές, με αποτέλεσμα από την Κυριακή ήδη να μη διαθέτουν σταγόνα για τις απολύτως βασικές τους ανάγκες.
Λόγω και της αργίας που μεσολάβησε, όπως σημείωσε ο κ. Άνεμος, έγινε ακόμη πιο δύσκολη η εξεύρεση λύσης, ενώ συμφώνησε και ο ίδιος πως θα πρέπει να υπάρξει οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά τη συνταξιοδότηση του υδραυλικού που είχε το χωριό, δεν ήταν κανείς σε θέση να μας απαντήσει τι δυνατότητα υπήρχε να φτάσει νερό στο πάνω τμήμα της Αγιάσου απ’ τις δύο άλλες δεξαμενές που υδρεύουν τη μεσαία και τη χαμηλή ζώνη αντίστοιχα, και δεν είχαν κανένα πρόβλημα.
Χθες το πρωί, ολιγομελής αντιπροσωπεία κατοίκων της Αγιάσου για το θέμα του νερού ενημέρωσε προσωπικά το Δημήτρη Βουνάτσο, απ’ τον οποίο και ζήτησε να παρέμβει ώστε να πάψει το βασικό αγαθό του νερού να είναι για το ένα τρίτο των κατοίκων του χωριού έρμαιο ενός κεραυνού.
Η Τηλεόραση Μυτιλήνης προσπάθησε να πάρει την άποψη του Αντιδημάρχου Γιώργου Βουνάτσου και του προέδρου της Τοπικής Δημοτικής Κοινότητας Γιάννη Ανέμου αλλά με διάφορες δικαιολογίες, δεν κατέστη δυνατόν να ενημερώσουν τους τηλεθεατές στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων!