Επιφυλακτικοί οι Έλληνες εργοδότες για προσλήψεις


Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της Manpower για τις προοπτικές απασχόλησης σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, το επόμενο τρίμηνο του έτους


Οι Έλληνες εργοδότες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις προσλήψεις στη διάρκεια του δευτέρου τριµήνου του 2013, καθώς το 13% εξ αυτών αναµένει αύξηση του προσωπικού που απασχολούν, το 16% μείωση και το 69% δεν προβλέπει µμεταβολή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Manpower.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ενισχύονται κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση µε το πρώτο τρίµηνο του 2013 και σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του προηγούμενου έτους βελτιώνονται κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.
Μείωση του αριθμού των ατόµων που απασχολούν αναµένουν οι εργοδότες σε επτά από τους εννέα τοµείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίµηνο. Οι δυσμενέστερες προοπτικές καταγράφονται στον τοµέα Χονδρικού & Λιανικού Εμπορίου, µε συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -16%. Απαισιόδοξες είναι οι εκτιµήσεις και στον τοµέα Ηλεκτρισµός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση, µε συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -9%, όπως και στον τομέα των Κατασκευών, όπου οι προοπτικές διαμορφώνονται στο -8%.
Συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -7% και -6% αναφέρονται στον τοµέα ∆ηµόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες και στον τοµέα της Μεταποίησης αντίστοιχα. Ωστόσο, οι εργοδότες στον τοµέα του Τουρισμού και της Γεωργίας αναµένουν αύξηση των ατόµων που απασχολούν κατά το δεύτερο τρίµηνο του 2013, µε τις προοπτικές να διαμορφώνονται στο +3% και +1% αντίστοιχα.
Σε σχέση µε το προηγούμενο τρίµηνο, ο δείκτης της απασχόλησης ενισχύεται σε οκτώ από τους εννέα τοµείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι εργοδότες στον τοµέα του Τουρισμού αναφέρουν σηµαντική βελτίωση της τάξης των 21 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές στον τοµέα της Γεωργίας ενισχύονται κατά 12 ποσοστιαίες µμονάδες. Βελτίωση της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφεται τόσο στον τοµέα της Μεταποίησης όσο και στον τοµέα Μεταφορές & Επικοινωνίες, ενώ οι εκτιµήσεις των εργοδοτών στον τοµέα των Κατασκευών και στον τοµέα Ηλεκτρισµός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση καταγράφονται ενισχυόμενες κατά 5 ποσοστιαίες µμονάδες. Παράλληλα, οι προοπτικές του τοµέα ∆ηµόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες παραµένουν σχετικά σταθερές.
Σε σύγκριση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του προηγούμενου έτους, ο δείκτης των συνολικών προοπτικών απασχόλησης καταγράφεται βελτιωμένος σε οκτώ από τους εννέα τοµείς οικονομικής δραστηριότητας. Η σατανικότερη αύξηση, 16 ποσοστιαίων μονάδων, παρατηρείται στον τοµέα του Τουρισμού, ενώ ενίσχυση της τάξης των 13 και 12 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφεται στους τοµείς των Κατασκευών και της Γεωργίας αντίστοιχα.
Οι προοπτικές ενισχύονται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες τόσο στον τοµέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών όσο και στον τοµέα της Μεταποίησης. Οι εργοδότες του τοµέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις αναφέρουν βελτίωση της τάξης των 9 ποσοστιαίων µμονάδων. Ωστόσο, οι προοπτικές προσλήψεων αποδυναμώνονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στον τοµέα Ηλεκτρισµός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση.

Πηγη news247.gr