Νέος γύρος απογραφής για 320.000 συνταξιούχους


Σχεδόν 420 εκατ. ευρώ στοίχιζαν στο Δημόσιο κάθε χρόνο οι 53.694 συνταξιούχοι που δεν έσπευσαν να απογραφούν, ενώ σε περισσότερες από 319.600 περιπτώσεις τα στοιχεία όσων απογράφηκαν ήταν ελλιπή και κινδυνεύουν με διακοπή καταβολής της σύνταξής τους.


Την ώρα που η κυβέρνηση υιοθετούσε τα τελευταία τρία χρόνια το ένα μέτρο μετά το άλλο, φαίνεται ότι ορισμένοι λάμβαναν σύνταξη χωρίς να τη δικαιούνται.
Για να γίνει αντιληπτό το κόστος επί του προϋπολογισμού από τους συνταξιούχους αυτούς που δεν εμφανίστηκαν ποτέ στην απογραφή, αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% απέδωσε το 2012 στα κρατικά ταμεία 400 εκατ. ευρώ. Μέτρο το οποίο τώρα διαπραγματεύεται η κυβέρνηση να αλλάξει, μειώνοντας το συντελεστή ΦΠΑ στα προηγούμενα επίπεδα, με την επιτυχία να είναι άκρως αμφίβολη. Επίσης, η εξομοίωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης αναμένεται να αποδώσει φέτος μόλις 221 εκατ. ευρώ (στοιχεία Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος).
Ωστόσο, οι αναπόγραφοι συνταξιούχοι δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει στο σύστημα χορήγησης συντάξεων. Με κατεπείγουσα εγκύκλιό του, το υπουργείο Εργασίας καλεί όλες τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και την ΗΔΙΚΑ, να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που προβλέπονται στους νόμους για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στο πεδίο των συντάξεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κατάργηση της καταβολής των διπλών συντάξεων, ενώ από την σύνταξη Μαΐου (που καταβάλλεται στα τέλη Απριλίου) θα υπάρξει και αναδρομική περικοπή στις διπλές συντάξεις, των ποσών εκείνων που θα έπρεπε να είχαν μειωθεί από τις αρχές του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας από το σύνολο των 4.390.378 συντάξεων εμφανίστηκαν 319.675 περιπτώσεις με ελλιπή στοιχεία. Εξ αυτών, οι 167.364 περιπτώσεις ήταν με κενά ή άκυρα ΑΜΚΑ και οι 152.311 με κενά ή άκυρα ΑΦΜ. Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί 15.882 συντάξεις με ταυτόχρονα κενούς και άκυρους ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, για τις οποίες έχει ήδη δοθεί οδηγία άμεσης αναστολής τους. Παρά το ότι ο αριθμός των λανθασμένων εγγραφών έχει μειωθεί σημαντικά, στόχος του μηδενισμού τους παραμένει πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας.
Μάλιστα, στην κατεπείγουσα εγκύκλιό του, το υπουργείο επισημαίνει ότι «είναι χρέος όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Δημοσίου και ασφαλιστικών οργανισμών να συνδράμουν άμεσα στο τεράστιο εγχείρημα της εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος». Και συμπληρώνει ότι η μη πλήρης ταυτοποίηση των στοιχείων ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για το σύνολο των συνταξιούχων μπορεί να ακυρώσει το αποτέλεσμα της προσπάθειας για τον εξορθολογισμό και εξυγίανση του συστήματος, τη διασφάλιση της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
Σε ότι αφορά στους διπλοσυνταξιούχους, η εγκύκλιος επισημαίνει ότι πλέον με την ενιαία βάση πληρωμών συντάξεων και συνταξιούχων είναι δυνατός ο έλεγχος όλων αυτών των παθογενειών. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού έχει ήδη ζητηθεί η αποστολή στην ΗΔΙΚΑ μέχρι και τις 10 Απριλίου, συγκεκριμένου ηλεκτρονικού αρχείου το οποίο περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Ετσι, την ημέρα εκείνη θα γίνει επανεκκίνηση του συστήματος και επανϋπολογισμός όλων των συντάξεων στην κατεύθυνση της εφαρμογής όλων των νόμων. Μάλιστα, από τις 10 Μαΐου θα εφαρμοστεί και η αναδρομική περικοπή από 1/1/2013 για τις περιπτώσεις συνταξιούχων που αυτή δεν έχει ήδη εφαρμοστεί.
Πέραν αυτών, για τις περιπτώσεις των συνταξιούχων που δεν εμφανίστηκαν στην απογραφή, το υπουργείο Εργασίας καλεί τους διοικητές και τους προέδρους των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ):

1. Να αναστείλουν άμεσα (για όποιες περιπτώσεις δεν έχει ήδη ανασταλεί) την καταβολή συντάξεων στους μη απογραφέντες συνταξιούχους έτους 2012 και 2013.
2. Να αποστείλουν έως τις 12 Απριλίου στην ΗΔΙΚΑ ηλεκτρονικό αρχείο με τον επικαιροποιημένο αριθμό των αναπόγραφων συνταξιούχων έτους 2011, 2012 και 2013, το μηνιαίο ποσό σύνταξης αυτών και τις ημερομηνίες έναρξης αναστολής πληρωμής των αντίστοιχων συντάξεων.
3. Παράλληλα, με την αποστολή του παραπάνω αρχείου, οι διοικητές και πρόεδροι των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης θα πρέπει να ενημερώσουν για τις ενέργειες που έχουν ήδη ξεκινήσει για την ανάκτηση των χρημάτων που έχουν δοθεί στους μη δικαιούχους, καθώς για τα ποσά που έχουν ήδη επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Πηγή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του Σωτήρη Νίκα