Παγώνουν μέχρι το 2018 οι οφειλές στο ΙΚΑ


Ανάσα ζωής για τις επιχειρήσεις –και γενικά για όλους όσους χρωστάνε στο ΙΚΑ– αποτελεί η ρύθμιση που προωθείται και, σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές, μέσα στην επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.


Οι συζητήσεις είναι στο τελικό στάδιο, την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την «τρόικα» (Τόμσεν και Σία), η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να έχει αντιρρήσεις με τη ρύθμιση, δεδομένου ότι θα δώσει μεγάλη ανάσα και στα έσοδα, τα οποια κατέρρευσαν και τον Φεβρουάριο.

Η ρύθμιση, στη διαμόρφωση της οποίας κύριο ρόλο έχουν παίξει ο υπουργος Εργασίας Γιάννης Βρουτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, προβλέπει: 

1
Κεφαλαιοποιούνται όλες οι μέχρι το τέλος του 2012 οφειλές απο ασφαλιστικές εισφορές. Η πληρωμή τους θα αρχίσει μετά το 2018, σε δόσεις με επιτόκιο 1% - 2%. Το ανώτερο πόσο της μηνιαίας δόσης δεν θα είναι παραπάνω από 25.000 ευρώ, οδο μεγαλο και αν ειναι το χρεος. Αν ο οφειλέτης είναι συνεπής στην τακτική καταβολή των δόσεων, προβλέπεται κάποιο μπόνους, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί. 
2
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύσει η ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να καταβάλλει κάθε μήνα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Στην περίπτωση που δεν τηρηθεί ο όρος αυτός, χάνει τη ρύθμιση.

Οι εκτιμήσεις τόσο του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση όσο και του διοικητή του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλου είναι ότι θα υπάρξουν σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο. Και το εξίσου σημαντικό είναι ότι, με τη ρύθμιση αυτή, θα αποφευχθούν χιλιάδες νέα λουκέτα, που θα πρόσθεταν τεράστιο αριθμό νέων ανέργων στον κατάλογο του ενάμισι εκατομμυρίου που είναι σήμερα. 
Και για τις οφειλές στις εφορίες
Στο μεταξύ κοντά σε ρύθμιση βρίσκεται και το θέμα των οφειλών προς τις Εφορίες, με το οποίο ασχολείται προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του αλλά και μπρος στον κίνδυνο να υπάρξει ένα κίνημα αυθόρμητο ότι «δεν έχω να πληρώσω», που μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση του κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να αναμένονται σύντομα αποφάσεις για πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 60 δοσεις το λιγότερο, αν και βουλευτές της ΝΔ πιέζουν για περισσότερες.
Στο ίδιο μήκος είναι και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να είναι 100 οι δόσεις. 

Πηγή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ