Δείτε τον απολογισμό των δράσεων για το 2012 του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ»,

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου και Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ», κα Αναστασία Αντωνέλλη ...
ανακοινώνει τον απολογισμό Δράσεων έτους 2012 του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ», προς ενημέρωση των δημοτών :


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Ν.Π.Δ.Δ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ», κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2012- 31/12/2012

Οι δράσεις μας σε θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

1) Τον Φεβρουάριο του 2012, ξεκίνησε η καθημερινή σίτιση 40 απόρων συνδημοτών μας ετήσιας δαπάνης 138.000,00 ευρώ.

2) Τον Μάρτιο του 2012 λάβαμε την έγκριση Σκοπιμότητας από το Υπουργείο Υγείας – Τομεακό Πρόγραμμα Υγείας-στο από τον Αύγουστο του 2011 αίτημα του Οργανισμού μας, για την δημιουργία Ολοκληρωμένης Μονάδας για ασθενείς με Αλτσχάϊμερ

3) Είμαστε αρωγός το 2012 στην λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου Πλωμαρίου, με την παροχή τροφίμων  καθώς επίσης και ειδών ένδυσης.  

4) Παραδώσαμε στο Αστυνομικό Τμήμα Λέσβου συνολικά 490 πακέτα με φρυγανιές, ψωμί και μπισκότα, για να βοηθήσουμε στην σίτιση των λαθρομεταναστών.

5) Παραδώσαμε φάρμακα για τους καρκινοπαθείς τόσο στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου όσο και στο Νοσοκομείο Μυτιλήνη, καθώς επίσης και ινσουλίνες στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου που προήλθαν από  το Κοινωνικό μας Φαρμακείο .

6) Φροντίσαμε για την παραχώρηση της χρήσης ενός διαμερίσματος στην Αθήνα, ιδιοκτησίας του Δήμου Λέσβου, στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου, για την φιλοξενία των απόρων καρκινοπαθών συμπατριωτών μας, όταν επισκέπτονται την Αθήνα για θέματα θεραπειών και εξετάσεων τους.

7) Ξεκινήσαμε την δημιουργία Μητρώου Ανασφάλιστων και απόρων συνδημοτών μας και των παιδιών τους, με σκοπό στοχευμένες ενέργειες του Οργανισμού μας για την ανακούφιση τους.

8) Εξασφαλίσαμε για δυο χρόνια, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσεων κατά της Φτώχειας, την στελέχωση του Κοινωνικού  Φαρμακείου του Ιατροκοινωνικού μας Κέντρου με φαρμακοποιούς και κοινωνικό λειτουργό, καθώς επίσης και την δυνατότητα εφοδιασμού μας με φάρμακα από χρήματα του Προγράμματος.

9) Παραδώσαμε, σε μια συμβολική προσπάθεια στήριξης του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Μητρόπολης Μυτιλήνης, 168 κιλά αλεύρι και συνολικά 490 πακέτα με φρυγανιές, ψωμί και μπισκότα.

10) Κατόπιν αιτήματος του Οργανισμού μας, 45 άπορες οικογένειες του νησιού μας, παρέλαβαν από τα ΑΒ Βασιλόπουλος Μυτιλήνης Χριστουγεννιάτικα πακέτα, τα οποία περιείχαν ένα πλήρες εορταστικό γεύμα για τέσσερα άτομα.

11) Παραδώσαμε στο Γηροκομείο Πλωμαρίου,  168 κιλά αλεύρι και συνολικά 490 πακέτα με φρυγανιές, ψωμί και μπισκότα.

12) Συμμετοχή του Ν.Π στο Πρόγραμμα διάθεσης τροφίμων 2012 από αδιάθετα της Ε.Ε., πρώτο Πανελλαδικά σε αριθμό δικαιούχων σε επίπεδο ΟΤΑ,  με την διανομή τον Γενάρη του 2013 σε 9.641 δικαιούχους- 17.984 άτομα- άπορους συμπατριώτες μας 72.104 κιλά μακαρόνια, 99.705 κιλά ρύζι, 19.276 κιλά φέτα, 10.723,5 κιλά γραβιέρα και 29.049 λίτρα ελαιόλαδο.

13) Δωρίσαμε μια μονάδα κομπιούτερ στην Δημοτική Ενότητα Παμφίλων για τον εξοπλισμό της βιβλιοθήκης της. 

14) Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, η διευθύντρια και το προσωπικό του 3ου Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης, διοργάνωσαν Χριστουγεννιάτικο ανταλλακτικό- χαριστικό παζάρι μεταξύ των παιδιών. Η προσφορά των γονιών ήταν τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα ρούχα, παπούτσια και κουβέρτες που συγκεντρώθηκαν, να παραδοθούν στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, ως βοήθεια στους συνανθρώπους μας λαθρομετανάστες, από το προσωπικό του Σταθμού.

15) Σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Ηλιαχτίδα» εξασφαλίσαμε για δυο χρόνια, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσεων κατά της Φτώχειας, την δημιουργία και λειτουργία «Γραφείου Διασύνδεσης» για απόρους, μετανάστες κ.λ.π. με σκοπό την διευκόλυνση τους στην πρόσβαση τους σε Κρατικές δομές και υπηρεσίες.
Τονίζουμε ότι: όλες οι ανωτέρω δράσεις (εκτός της πρώτης) ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΑΝ  τον προϋπολογισμό του Ν.Π.Δ.Δ-


ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

1) Πραγματοποιήσαμε δωρεάν λιπιδαιμικό έλεγχο σε 95 συνδημότες μας στον Μόλυβο, με χορηγία εταιρείας.

2) Πραγματοποιήσαμε δωρεάν εξέταση σπυρομέτρισης σε 128 συνδημότες μας στην Καλλονή, με χορηγία εταιρείας.

3) Πραγματοποιήσαμε με την συνδρομή της Αντικαρκινικής Εταιρείας δωρεάν εξετάσεις ψηφιοποιημένης μαστογραφίας σε 300 συνδημότισσες  μας.

4) Συμμετείχαμε στην «Γιορτή Εθελοντισμού», με την διανομή ενημερωτικού υλικού για το ΑIDS, καθώς επίσης και με την μέτρηση επιτοπίως σακχάρου και πιέσεως.  

5) Πραγματοποιήσαμε ενημερωτική συνάντηση για το ΑIDS και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, στο  ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ μας .

6) Δώσαμε την δυνατότητα στους άπορους και ανασφάλιστους συμπατριώτες μας για δωρεάν αντιγριπικό εμβολιασμό τους στο Ιατροκοινωνικό μας Κέντρο.

7)  Συνεχίσαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά την λειτουργία του Ιατροκοινωνικού μας κέντρου παρέχοντας με την βοήθεια εθελοντών γιατρών και ιδιωτών, ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες σε άπορους και ανασφάλιστους συμπατριώτες μας.
Τονίζουμε ότι: όλες οι ανωτέρω δράσεις ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΑΝ  τον προϋπολογισμό του Ν.Π.Δ.Δ
ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ν.Π.Δ.Δ
 
 1) Πληρωμή δαπανών ΠΟΕ- κληρονομημένων χρεών- ύψους 233.716,80 ευρώ και         σύνταξη ψήφιση και ολοκλήρωση του ΟΕΥ του Ν.Π.Δ.Δ


2) Εκπόνηση τεσσάρων μελετών με προκηρύξεις ισάριθμων διαγωνισμών για προμήθεια καυσίμων, τροφίμων κ.λ.π., καθώς επίσης και για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου .

3)  Διεκδίκηση του Προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» και υπογραφή σύμβασης με την ΕΕΤΑ, που είχε ως αποτέλεσμα την απαλλαγή τετραπλάσιου αριθμού (σε σύγκριση με το 2010)   ωφελούμενων γονέων από την θεσμοθετημένη εισφορά τους στους παιδικούς σταθμούς. Επίσης η κατανομή των θέσεων που δώσαμε στην ΕΕΤΑΑ και για τα χωριά, είχε ως αποτέλεσμα να μας δοθεί η δυνατότητα για κατ’ εξαίρεση προσλήψεις συμβασιούχων- ανάλογες σε αριθμό με την ύπαρξη ταμειακών κονδυλίων- και ως εκ τούτου να μπορούμε να λειτουργούμε όλους τους Παιδικούς της Λέσβου, χωρίς να κλείσουμε ούτε έναν, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν κλείσει περί τους 68.

4)  Διενέργεια διαγωνισμών σε συνεργασία με τον κ. Τσακίρη αρμόδιο Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και τις υπηρεσίες του Δήμου, για κτηριακή επιδιόρθωση και ανανέωση εξοπλισμού  του  Παιδικού Σταθμού ΠΙΚΠΑ καθώς επίσης και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού των παιδικών σταθμών Ερεσού, Πλωμαρίου και Αγίας Παρασκευής με χρηματοδότηση από ΠΕΠ. Β. Αιγαίου.

5) Συντήρηση των από τριετίας μη συντηρούμενων κλιματιστικών των Παιδικών Σταθμών και των ΚΑΠΗ, καθώς επίσης και ετήσιος των καλοριφέρ τους. Βάψιμο των Παιδικών Σταθμών της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, με την συνδρομή των εργαζομένων στην Κοινωνική εργασία. Αγορά και αντικατάσταση όπου τούτο ήταν αναγκαίο ηλεκτρικών συσκευών όπως ψυγείο, κουζίνα κ.λ.π.για τις δομές του Ν.Π.Δ.Δ

6) Μετεγκατάσταση του Παιδικού Σταθμού «ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ» από το πεπαλαιωμένο ενοικιαζόμενο κτήριο της οδού Καραντώνη 7 Μυτιλήνη στον ολοκαίνουργιο Παιδικό της Μόριας. Τούτο είχε τριπλά ευεργετικό αποτέλεσμα:  πρώτον εξασφαλίσαμε την λειτουργία του Παιδικού Σταθμού της Μόριας και έτσι μηδενίστηκε   ο κίνδυνος της επιστροφής των Ευρωπαϊκών χρημάτων που είχαν δαπανηθεί για την κατασκευή του, λόγω μη  λειτουργίας του, εφόσον για να λειτουργήσει ένας Παιδικός είναι εκ του Νόμου απαραίτητο να είναι στελεχωμένος ΚΑΙ με μόνιμο προσωπικό και όχι μόνο με συμβασιούχους, όπως  είχε λειτουργήσει για μικρό χρονικό διάστημα κατά το παρελθόν. Δεύτερον: εξοικονομήσαμε το ποσόν των 15.000,00 κατ’ έτος από την μη ενοικίαση του Πολύκεντρου και τρίτον και σημαντικότερο: εξασφαλίσαμε την λειτουργία ενός Παιδικού σε κτηριακές εγκαταστάσεις άψογες για παιδιά και σταματήσαμε την λειτουργία ενός  ακατάλληλου Παιδικού. 

7)  Σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Ηλιαχτίδα» εξασφαλίσαμε μέσω του Προγράμματος της Κοινωφελούς εργασίας την πεντάμηνη στελέχωση των ΚΑΠΗ μας με νοσηλευτές, κατ’ οίκον φροντιστές και φυσιοθεραπευτή. Επίσης με το ίδιο πρόγραμμα και για το ίδιο διάστημα στελεχώσαμε το Ιατροκοινωνικό μας με νοσηλεύτρια και τους Παιδικούς μας με καθαρίστριες.


8) Κατόπιν αιτήματος μας στον ΕΟΠΥΥ και με την ενεργή στήριξη του και από άλλους φορείς, καταφέραμε την διάθεση γιατρού εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, στο ΚΑΠΗ μας, μια φορά την εβδομάδα και με δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφισης.

9) Εξοικονομήσαμε περίπου 3.500,0 κατ’ έτος από την διακοπή μίσθωσης του κτηρίου που «στέγαζε» το ΚΑΠΗ φάντασμα της Αγιάσου.

10) Περιορίσαμε κατά 40% τα τέλη τηλεφωνίας των δομών μας.»