Για τρία χρόνια τα τσιγάρα της Philip Morris θα παράγονται με ελληνικά καπνά ανατολικού τύπου
Με όλο και περισσότερο ελληνικό
χαρμάνι θα κατασκευάζει η πολυεθνική Philip Morris τα τσιγάρα της, έπειτα και
από την απόφασή της να απορροφήσει πάνω από το 50% της ελληνικής παραγωγής
καπνών ανατολικού τύπου (ποικιλίες Μπασμάς, Κατερίνης), σταδιακά μέσα στην
επόμενη τριετία.
Την απόφαση της Philip Morris προανήγγειλε, στη Θεσσαλονίκη, ο
υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, προσθέτοντας
ότι με την κίνησή της αυτήν η πολυεθνική θα αυξήσει κατά 25% τις αγορές
ελληνικών καπνών. Τις επόμενες ημέρες θα έρθει στην Αθήνα στέλεχος της
πολυεθνικής για να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες αυτής της απόφασης. Ο
ΑγροΤύπος, επικοινώνησε με στελέχη της εταιρείας και μας ανέφεραν τον τρόπο που
θα γίνεται η απορρόφηση της παραγωγής. Όπως μας επισήμαναν βρίσκεται σε καλό
δρόμο ο διάλογος με το ΥπΑΑΤ. «Δεν είναι μια τυπική μορφή εμπορικής συμφωνίας»,
μας ανέφεραν και πρόσθεσαν ότι «ουσιαστικά η εταιρεία θα αναλάβει τη δέσμευση
να αγοράζει κάποιες ποσότητες καπνού μέσα στην επόμενη τριετία (2013 – 2015).
Με αυτή τη συμφωνία οι Έλληνες παραγωγοί διασφαλίζουν το εισόδημά τους. Η
απορρόφηση της παραγωγής θα γίνεται απευθείας από την πολυεθνική, μέσα από
συγκεκριμένη εφοδιαστική αλυσίδα που θα στηθεί και τα ελληνικά καπνά θα
διοχετεύονται στην Παπαστράτος, που είναι θυγατρική της στη χώρα μας, αλλά και
σε εργοστάσια που έχει στην υπόλοιπη Ευρώπη».Ήδη το 2011 η πολυεθνική είχε απορροφήσει περίπου το 50% των καπνών ανατολικού τύπου. Με τη συμφωνία αυτή οι ποσότητες αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑγροΤύπου, θα υπάρξει ένα μοντέλο συμβολαιακής γεωργίας, με την εμπλοκή των μεταποιητών καπνού, όπως της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ), Μιχαηλίδης και Μισσιριάν. Αυτοί θα αγοράζουν από το χωράφι το προϊόν, θα το μεταποιούν και θα το μεταπουλούν στην καπνοβιομηχανία.
Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι της Philip Morris, «οι γειτονικές μας βαλκανικές χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.α.) παράγουν ανατολικού τύπου καπνά, αλλά τα ελληνικά είναι ανώτερης ποιότητας και για αυτό τα προτιμά η επιχείρηση».
Σήμερα από τους 26.000 τόνους παραγωγής καπνού που είχαμε το 2012, 10.000 τόνοι ήταν ποικιλίας μπασμά και 10.000 τόνοι ποικιλίας Κατερίνη. Παρά το πλήγμα που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες ο κλάδος, σήμερα με την παραγωγή καπνών ασχολούνται ακόμη 16.000 παραγωγοί, που καλλιεργούν 160.200 στρέμματα. Από αυτά τα 140.400 στρέμματα αφορούν αρωματικά καπνά ανατολικού τύπου, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για το χαρμάνι των τσιγάρων της Philip Morris.
Η ελληνική βιομηχανία επεξεργασίας καπνού εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να εξάγει το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής της σε περίπου 25 χώρες. Τα έσοδα από τις εξαγωγές το 2012 υπολογίζονται στα 200 εκατ. ευρώ.
Όσοι ασχολούνται με την παραγωγή και το εμπόριο καπνού, θεωρούν ότι καταλύτης στις εξελίξεις θα είναι η αναθεώρηση, που προωθεί η Κομισιόν, της Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού, η οποία προβλέπει την απαγόρευση χρήσης σε αυτά πρόσθετων συστατικών, ειδικά των αρωματικών. Οι πρόσθετες ουσίες (κυρίως γλυκαντικές), ευθύνονται, σύμφωνα με τους εισηγητές, για την εθιστικότητα του προϊόντος. Πάντως σε πρόσφατη συνάντηση που είχε στο ΥπΑΑΤ, ο Επίτροπος για θέματα Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών κ. Tonio Borg, επιβεβαίωσε την απόσυρση των επίμαχων σημείων που αποκλείουν τα ελληνικά καπνά. Πάντως μπορεί οι πωλήσεις τσιγάρων σε ΕΕ και ΗΠΑ να μειώνονται αλλά παράλληλα αυξάνουν οι πωλήσεις στις χώρες του τρίτου κόσμου, με αποτέλεσμα οι καπνοβιομηχανίες να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Πρωτοβουλία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ για θέρμανση
σχολείων
Η εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση χρημάτων για τη θέρμανση των σχολείων.
Ξεκινώντας την πρωτοβουλία αυτή, η εταιρεία θα διαθέσει αρχικά το ποσό των 70.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης 30 σχολείων σε καπνοπαραγωγικές περιοχές των νομών Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Πιερίας, Ροδόπης και Σερρών.
Σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Νικήτας Θεοφιλόπουλος ανέφερε: «Θεωρούμε υποχρέωσή μας να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια των κρατικών φορέων και να στηρίξουμε τους καπνοκαλλιεργητές με τους οποίους μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί. Ευελπιστώ ότι στην πρωτοβουλία μας αυτή θα ανταποκριθούν και άλλες εταιρείες και ιδιώτες ώστε να επεκταθεί πανελλαδικά σε περιοχές που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση».
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό σωματείο «ΔΕΣΜΟΣ» που θα κάνει την τελική επιλογή των σχολείων με βάση κριτήρια που συμφωνήθηκαν με την Παπαστράτος.
Σταύρος Παϊσιάδης Πηγή agrotypos.gr
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ