KKΕ: να ακυρωθεί η συγχώνευση των Νοσοκομείων Λέσβου-Λήμνου

Προς τον Υπουργό Υγείας

 Τα μέτρα που παίρνονται στο χώρο της Υγείας, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. H τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ υλοποιώντας την πολιτική που συνδιαμόρφωσε με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για την Υγεία (όπως και για την Παιδεία και Πρόνοια) την αντιμετωπίζει σαν κόστος και ως εμπόρευμα, πηγή κέρδους του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο χώρο, και τους ασθενείς και τις οικογένειες τους ως πελάτες.

Έτσι με την απαράδεκτη, εγκληματική απόφασή της να συγχωνεύσει το νοσοκομείο της Λήμνου με αυτό της Μυτιλήνης (που απέχει 6 ώρες με το πλοίο) άνοιξε το δρόμο για το κλείσιμο τμημάτων και μετακινήσεις προσωπικού από νησί σε νησί, αλλά και στρώνοντας το έδαφος για το προχώρημα της εφεδρείας και των απολύσεων.
Με το νέο οργανισμό, που φέρνει πίσω το νοσοκομείο κατά μισό αιώνα, ενώ σήμερα υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες και η επιστήμη έχει προχωρήσει, κλείνουν και συγχωνεύονται άκρως απαραίτητα τμήματα του νοσοκομείου.
Πιο συγκεκριμένα:
Καταργούνται άκρως απαραίτητες κλινικές όπως η ογκολογική και αιματολογική κλινική. Συγχωνεύονται και πρακτικά υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται οι παρακάτω κλινικές: οι δύο παθολογικές και η πνευμονολογική κλινική σε μία κλινική 65 κλινών. οι δύο χειρουργικές κλινικές και η ουρολογική σε μία κλινική 55 κλινών, η ΩΡΛ, η οφθαλμολογική και η νευροχειρουργική κλινική και δημιουργείται μια ανομοιογενής επιστημονικά κλινική χωρίς να υπάρχει καν χωροταξική συνάφεια (η νευροχει­ρουργική βρίσκεται στον 3ο όροφο ενώ η ΩΡΛ και η οφθαλμολογική στον 2ο όροφο). Συγχωνεύονται τμήματα του εργαστηριακού τομέα. Το μικροβιολογικό με το βιοχημικό, η αιμοδοσία με το αιματολογικό, το παθολογοανατομικό με το κυτταρολογικό.
Αποδυναμώνεται παντελώς η νευροχειρουργική κάλυψη του νησιού αφού προβλέπεται μόνο μια θέση νευροχειρούργου. Αποτέλεσμα της κατάστασης θα είναι να μειωθεί το προσωπικό στις βάρδιες, οι ειδικότητες των γιατρών που θα εφημερεύουν με επικίνδυνες επιπτώσεις στην αντιμετώπιση, εκτός των άλλων, ιδιαίτερα του επείγοντος περιστατικού.
Επίσης δηλωμένος είναι ο στόχος ιδιωτικοποίησης όλων των υποστηρικτικών υπηρεσιών (προμήθειες, τεχνική υπηρεσία, ιματισμό, πληροφορική, καθαριότητα, σίτιση, με τις αντίστοιχες απολύσεις προσωπικού). Οι αποφάσεις αυτές είναι συνέχεια των αντιλαϊκών μέτρων που, εκτός των άλλων, μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να βάζουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη. Εξελίξεις και μέτρα που θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων των λαϊκών οικογενειών των δυο νησιών για να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου μέσω της μεταφοράς κονδυλίων από τις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες στην στήριξη των μονοπωλίων αλλά και με το άνοιγμα του χώρου στην επιχειρηματική δράση μέσα και έξω από τον δημόσιο τομέα Υγείας. Ενώ οι ασθενείς πολλές φορές θα είναι αναγκασμένοι επειδή δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στα νοσοκομεία των δυο νησιών να ταξιδεύουν στην Αθήνα ή σε άλλη μεγάλη πόλη υπομένοντας, αυτοί και οι οικογένειές τους, τεράστια ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση. Το πρόσχημα που χρησιμοποιείται ότι μέσω των συγχωνεύσεων εξασφαλίζεται ο εξορθολογισμός των δαπανών και η καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, πρώτα απ όλα διαψεύδεται από την ως τώρα εμπειρία, αφού σε όλες τις περιπτώσεις όπως π.χ. με τα νοσοκομεία του ΙΚΑ, καταργήθηκαν κλίνες, τμήματα, ολόκληρα νοσοκομεία. Αλλά οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες έτσι κι αλλιώς ήταν περιορισμένες και αναντίστοιχες με τις ανάγκες. Ως προς το ζήτημα της «καλύτερης διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων», τι καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού μπορεί να γίνει όταν και στα δυο νοσοκομεία υπήρχαν και υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός τι θα κάνει ούτως ώστε άμεσα να ακυρωθούν οι παραπάνω αποφάσεις που θέτουν κυριολεκτικά σε κίνδυνο ακόμα περισσότερο την υγεία των κατοίκων των δυο νησιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων των δυο νοσοκομείων, και τι μέτρα θα πάρει για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στα δυο νησιά. Πιο συγκεκριμένα:
1. Να ακυρωθεί η κατάργηση-συγχώνευση του νοσοκομείου της Λήμνου με εκείνο της Μυτιλήνης.
2. Να αναπτυχθούν κλινικές αναγκαίες, που δεν υπάρχουν και που θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες ιατρικών παροχών του λαού της Λήμνου και της Μυτιλήνης στα αντίστοιχα νοσοκομεία.
3. Να παρθεί πίσω ο νέος Οργανισμός που συγχωνεύει και κλείνει τμήματα στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.
4. Να μην καταργηθούν και να αναπτυχθούν πλήρως με βάση τις ανάγκες η ογκολογική και αιματολογική κλινική στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
5. Να μη γίνει καμιά απόλυση-μετακίνηση προσωπικού. Κανένας εργαζόμενος σε εφεδρεία. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης με βάση τις ανάγκες ανάπτυξης των δυο νοσοκομείων.
6. Να σταματήσει κάθε πληρωμή από τους ασθενείς που προσέρχονται να εξεταστούν στα τακτικά και επείγοντα ιατρεία, πρωινά και απογευματινά, ή και για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
7. Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους και τους γιατρούς των δυο νοσοκομείων από υπερωρίες, αργίες, νυχτερινά και εφημερίες.
Οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης Διαμάντω Μανωλάκου Γιώργος Λαμπρούλης