Αυστηροί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα…από τον ΟΑΕΔ


Η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους παραβάτες, προβλέπεται στο...
νομοσχέδιο που προωθείται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για την «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».
Με πρόστιμο από 3.000 ευρώ - 5.000 ευρώ θα τιμωρείται ο εργοδότης που εντοπίζεται να απασχολεί παράνομα επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ άνεργο ενώ κυρώσεις (στέρηση του δικαιώματος επιδότησης ανεργίας για 2 χρόνια και καταβολή 1 επιδόματος) θα αντιμετωπίζει και ο άνεργος. Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται σε σχέδιο νόμου που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.
Η πλήρης ρύθμιση προβλέπει ότι «Αν κατά τη διενέργεια ελέγχου από τους Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ ή από οποιοδήποτε άλλο ελεγκτικό όργανο διαπιστώνεται, μετά από αμελλητί διαβίβαση του δελτίου ελέγχου τους στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ προς διασταύρωση, ότι κάποιος απασχολείται με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης σε εργοδότη, χωρίς ο τελευταίος να τον έχει δηλώσει νομίμως στις αρμόδιες αρχές, ενώ και από την ανωτέρω διασταύρωση προκύπτει ότι είναι επιδοτούμενος άνεργος επιβάλλονται στον εργοδότη, πλέον των προβλεπομένων στο άρθρο 25 του ν. 3996/2011 και πάντως σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 24 του ίδιου νόμου, οι κάτωθι διοικητικές κυρώσεις :

α. πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο, ή
β. πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο, όταν έχει προηγηθεί καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τον ίδιο εργοδότη.
Κατά της πράξης επιβολής προστίμου μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ουσίας σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 3996/2011».

Στο παρανόμως απασχολούμενο - επιδοτούμενο άνεργο, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1 μηνιαίου βασικού επιδόματος ανεργίας και αποστέρηση του δικαιώματος λήψης επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα 2 ετών από την έκδοσης της απόφασης διακοπής της επιδότησης.


Πηγή: real.gr  Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ