Σχέδιο Αθηνά χωρίς ...σοφία - Ένα Σχέδιο που δε δίνει διέξοδο στα προβλήματα της τριτοβάθμι​ας εκπαίδευση​ς

O εξορθολογισμός στο χώρο της Ανώτατης εκπαίδευσης και η κατάργηση ή συγχώνευση μη βιώσιμων τμημάτων που ιδρύθηκαν με...
πελατειακά κριτήρια, θα πρέπει να γίνει με κύριο γνώμονα τις ακαδημαϊκές ανάγκες και την αναβάθμιση των ΑΕΙ και ΤΕΙ και όχι την περικοπή των δαπανών για την Παιδεία.

Δυστυχώς η φιλοδοξία του σχεδίου ΑΘΗΝΑ περιορίζεται στο να καλύψει πρόσκαιρους δημοσιονομικούς στόχους. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι αντιφατικές και χωρίς ουσιαστικό ακαδημαϊκό προσανατολισμό και περιεχόμενο. Προκύπτουν ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προσαρμογής από τη μία και παρασκηνιακών και πελατειακών-κομματικών διαβουλεύσεων και συμβιβασμών από την άλλη.
Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το βόρειο Αιγαίο το κλείσιμο του τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης και η συγχώνευση του με το τμ Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι μια παρέμβαση “του ποδιού” που φανερώνει τη προχειρότητα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς συγχωνεύεται ένα τμήμα πενταετούς διάρκειας με ένα άλλο τετραετούς, δύο τμήματα όπου οι φοιτητές τους προέρχονται από διαφορετική κατεύθυνση στο Λύκειο, ένα τμήμα πολυτεχνικής κατεύθυνσης με ένα τμήμα οικονομικό. Παράλληλα για μια ακόμη χρονιά δεν ξεκινά η ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού του πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο, ένα αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας που έχει αποδείξει από καιρό την ετοιμότητα και λειτουργικότητα ενός τέτοιου τμήματος.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι τα κονδύλια που μπορούν να εξοικονομηθούν από έναν εξορθολογισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα πρέπει να επανεπενδυθούν πιο παραγωγικά στον κρίσιμο τομέα της Παιδείας.
Γενικά του σχεδίου θα θέλαμε να παρατηρήσουμε και τα εξής:
• H συγκεκριμένη μεταρρύθμιση διαγράφει όλη την υποκριτική φιλολογία και ρητορική περί αξιολόγησης των ΑΕΙ, αφού ακριβοπληρωμένες εξωτερικές αξιολογήσεις δεν αποτέλεσαν κριτήριο για τη διατήρηση ή κατάργηση των Τμημάτων.
• Στην καινούργια τριτοβάθμια γεωγραφία αναπαράγεται, αν όχι μεγεθύνεται, η γενική δημογραφική στρέβλωση. Πριμοδοτούνται με σχολές οι έδρες των Περιφερειών, ενώ ατονεί η δραστηριότητα στις υπόλοιπες πόλεις. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων από άλλες πηγές (Καλλικράτης, συγχωνεύσεις οργανισμών ή υπηρεσιών του στενού δημόσιου τομέα), οι ανισότητες επιδεινώνονται. Όλα αυτά σε μια διαμορφωμένη ήδη κατάσταση έντονου συγκεντρωτισμού στο όνομα της αποτελεσματικότητας, που όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
• Επί της διαδικασίας, η διαβούλευση έγινε προσχηματικά και παρασκηνιακά χωρίς κριτήρια και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων