Δραστηριότητες Γενικού Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής

Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013 ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Σπιλάνης παρευρέθηκε στην Χίο στα πλαίσια της παρουσίασης της σύστασης...
του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού με τις Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και την επιστημονική επίβλεψη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο κ. Σπιλάνης προανήγγειλε κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου με το Υπουργείο Ανάπτυξης για την εξασφάλιση κεφαλαίου κίνησης των νησιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων με χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία, θα είναι άτοκα για τις τουριστικές επιχειρήσεις των μικρών νησιών.
«Στόχος είναι να προκύψει ένα εύκολα αξιοποιήσιμο εργαλείο, που θα ενισχύει τις δυνατότητες των νησιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων να ενισχυθούν ποιοτικά», εξήγησε ο κ. Σπιλάνης, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δυνατότητα αγοράς τοπικών πρώτων υλών για την κουζίνα των ξενοδοχείων και καταλυμάτων ή ακόμα και τη δυνατότητα χρηματοδότησης καταστημάτων για προθήκες αποκλειστικά τοπικών προϊόντων. Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα θα επιδιώκει να συνδέει τον τουρισμό με άλλους τομείς της οικονομίας των νησιών και ιδιαίτερα τον πρωτογενή, όμως ο κ. Σπιλάνης άφησε τις λεπτομέρειες για τις επίσημες ανακοινώσεις.
Οι δράσεις αυτές αποτελούν τμήμα ευρύτερης στρατηγικής στον τομέα του τουρισμού που αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, την προσπάθεια υλοποίησης της στρατηγικής του για «Ποιοτικά, Πράσινα και Ίσων Ευκαιριών Νησιά» και περιλαμβάνει δράσεις για διαφοροποίηση της τουριστικής εικόνας των νησιών αξιοποιώντας περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς πόρους πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων που θα δίνουν έμφαση στη ποιότητα και στη χρήση τοπικών αγροτικών προϊόντων, την υποστήριξη των αυτοδιοικήσεων για αναβάθμιση των υπηρεσιών τους στον τουρισμό, την διατήρηση και αξιοποίηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ως κρίσιμου στοιχείου μέσα από πιλοτικές ολοκληρωμένες δράσεις με στόχο την ποιοτική βελτίωση των τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών στην χώρα μας, μέσω της έξυπνης εξειδίκευσης.
Την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου ταξίδεψε στην Λήμνο, προκειμένου να παραστεί στην Ανοιχτή Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Πορτιανού με την συμμετοχή και της Οργανωτικής Επιτροπής Φορέων, όπου συζητήθηκαν ποικίλα θέματα που απασχολούν την Λήμνο, όπως η αποδέσμευση του Νοσοκομείου του νησιού απ’ αυτό της Λέσβου, η διατήρηση της ΔΟΥ Λήμνου, η επανασύσταση των γραφείων Α/βαθμιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης, η λειτουργία Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και η καλύτερη ακτοπλοϊκή και αεροπορική διασύνδεση της Λήμνου με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο κ.Σπιλάνης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι σπάταλη χωρίς να προσφέρει τις υπηρεσίες που αναμένουν οι πολίτες της χώρας. Υπογράμμισε ότι σ’ αυτή την αναδιάρθρωση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των νησιών, ώστε να παρέχονται στους νησιώτες ίσες ευκαιρίες με εκείνες των ηπειρωτικών περιοχών. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η διοίκηση πρέπει να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι νησιώτες να μην είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν έξω από τα όρια των νησιών που κατοικούν για τις καθημερινές συναλλαγές τους με το δημόσιο, με άμεση εφαρμογή της 2ης γενιάς των ΚΕΠ. Τοποθετούμενος στα επιμέρους θέματα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ανεξάρτητης λειτουργίας του Νοσοκομείου Λήμνου, αλλά με διαφορετικό οργανόγραμμα και τρόπο λειτουργίας από εκείνο των νοσοκομείων της ηπειρωτικής χώρας σε ότι αφορά τις κλινικές και τις εφημερίες, στην αναγκαιότητα της έγκαιρης ανακοίνωσης των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, ώστε να είναι εφικτός ο προγραμματισμός των τουριστικών επιχειρήσεων και των επισκεπτών του νησιού, αλλά και στην αναγκαιότητα της παροχής των υπηρεσιών που δικαιούνται οι πολίτες στο πλαίσιο της ισονομίας.
Υπογράμμισε ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής παρεμβαίνει θεσμικά και οριζόντια ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ελληνικού νησιωτικού χώρου που έχουν συσσωρευθεί εδώ και χρόνια, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά νησιωτική πολιτική σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο.