Θύμα χάκερ και η Apple, μετά το Facebook και το Twitter


Υπολογιστές Mac υπαλλήλων της Apple προσβλήθηκαν από ύποπτο λογισμικό, σε μια έκδοση που αναπτύχθηκε ειδικά για Mac.
Το ίδιο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για την πρόσφατη εισβολή σε υπολογιστές υπαλλήλων του Facebook, σύμφωνα με όσα μεταδίδει αποκλειστικά το πρακτορείο Reuters. H επίθεση δεν στόχευε μόνο σε Mac υπαλλήλων της Apple, αλλά και σε Mac «άλλων επιχειρήσεων», περιορίστηκε να γνωστοποιήσει η Apple. Το ίδιο λογισμικό θεωρείται ότι προσέβαλε και το Twitter νωρίτερα, σε μια επίθεση που επέτρεψε την πρόσβαση σε 250.000 λογαριασμούς χρηστών στην υπηρεσία νωρίτερα.

Η «μόλυνση» αποδίδεται σε δικτυακό τόπο που απευθύνεται σε προγραμματιστές app για το iPhone. Τα συστήματα των επισκεπτών του δικτυακού αυτού τόπου μολύνονταν όταν η εκτέλεση εφαρμογών γραμμένων σε Java δεν ήταν απενεργοποιημένη στον browser.

Διαβάστε σχετικά:


«Βόμβα» η Java στους browser, πώς θα την απενεργοποιήσετε Η Oracle εξέδωσε μια κρίσιμη ενημέρωση της Java για browser, όμως οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας επιμένουν πως δεν αρκεί για να καταστήσει ασφαλή την πλοήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό. Αναζητήστε στο Control Panel τo Java Control Panel και απενεργοποιήστε την εκτέλεση Java applet σε όλους τους browser στο σύστημά σας.
Η υπόθεση στρέφει τα βλέμματα και πάλι στις ανησυχίες που εκφράζονται από κορυφαίους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με απειλές για κυβερνοπόλεμο από την Κίνα, χωρίς ωστόσο τα στοιχεία από τις προαναφερόμενες επιθέσεις να τεκμηριώνουν τις υποθέσεις. Εξάλλου, στις κατηγορίες της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού ασφάλειας Mandiant απάντησε το υπουργείο Άμυνας της Κίνας χαρακτηρίζοντάς τις «ανεπαρκώς τεκμηριωμένες επιστημονικά και ως εκ τούτου αναξιόπιστες».

Η δήλωση που εξέδωσε η Apple αναφέρει πως, «η εταιρεία αναγνώρισε malware που μόλυνε περιορισμένο αριθμό συστημάτων Mac, από μια ευπάθεια στο plug-in για την Java στους browser. Το malware χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση εναντίον της Apple και άλλες επιχειρήσεις και διαδόθηκε από έναν δικτυακό τόπο για προγραμματιστές εφαρμογών. Εντοπίσαμε έναν μικρό αριθμό μολυσμένων συστημάτων εντός της εταιρείας και τους απομονώσαμε από το δίκτυό μας. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κλάπηκαν δεδομένα», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Τέλος, η Apple δηλώνει πως θα διαθέσει λογισμικό με το οποίο οι πελάτες της θα μπορούν να αναγνωρίσουν και να επιδιορθώσουν μολυσμένους Mac από το malware που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις.

Διαβάστε σχετικά:


Στόχος επίθεσης «επιδέξιων χάκερ» το Facebook Το Facebook αποκάλυψε ότι τον Ιανουάριο βρέθηκε στο στόχαστρο μιας επιδέξιας επίθεσης μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στους διακομιστές του, όπου φυλάσσονται τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Εντούτοις, η υπηρεσία δηλώνει πως κανένα στοιχείο δεν μαρτυρά ότι περιήλθαν στα χέρια των επίδοξων ληστών δεδομένα χρηστών.