Οι 400.000 γονείς που παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 50


Τα παράθυρα του ασφαλιστικού


Διπλά κερδισμένοι με πλήρη σύνταξη και σε ηλικίες από 50 μέχρι 60 ετών, βγαίνουν οι γονείς που εργάζονται σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του ασφαλιστικού για συνταξιοδότηση με ανήλικα τέκνα ή με ενήλικα παιδιά, εφόσον είναι τρίτεκνοι και έχουν την πρώτη τους ασφάλιση μέχρι τις 31/12/1992.
Το κέρδος για τους γονείς είναι διπλό, αφενός γιατί μπορούν να κατοχυρώσουν τις ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή αποχώρηση από τα 50 και αφετέρου να φύγουν με πλήρη σύνταξη, είτε με 5.500 "ένσημα" (ΙΚΑ) είτε με 17,5 έτη ασφάλισης (Δημόσιο) είτε με 25 έτη (ΔΕΚΟ) είτε με 20 έτη (τρίτεκνοι σε ΔΕΚΟ).
Στην κατηγορία αυτή ανήκει σύμφωνα με τον 'Ελεύθερο Τύπο' σχεδόν το 30% των ασφαλισμένων στα ταμεία μισθωτών δηλαδή περίπου 400.000 γονείς οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις άμεσα ή με κατοχύρωση μέσω εξαγοράς πλασματικών.
Οι πατέρες
Οι διατάξεις για σύνταξη με ανήλικα τέκνα έχουν εφαρμογή και στους πατέρες εφόσον είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Αν είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι ΔΕΚΟ, τραπεζών, ασφαλισμένοι σε ταμεία μισθωτών. Στην τελευταία περίπτωση μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με διατάξεις ανηλίκων, αν όμως είναι χήροι, λη διαζευγμένοι και έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια των παιδιών τους. Σε όλες τις περιπτώσεις, δηλαδή είτε είναι με ανήλικο παιδί ή με τρία ενήλικα τέκνα, μπορούν να εξαγοράσουν χρόνο για να θεμελιώσουν δικαίωμα. Δεν μπορούν όμως να κάνουν εξαγορά πλασματικού χρόνου λόγω τέκνων.

Αδικίες για τις γυναίκες με ανήλικο τέκνο

Υπάρχουν όμως και αδικίες, όπως για παράδειγμα σε βάρος των γυναικών που ασφαλίστηκαν μετά το 1993. Μπορεί να προβλέπεται η διάταξη για συνταξιοδότηση τους με ανήλικο τέκνο, αλλά είναι όπως είναι διατυπωμένη είναι γράμμα κενό περιεχομένου, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι για να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει ταυτόχρονα να:

-έχουν 6.000 ένσημα, δηλαδή 20 έτη ασφάλισης
-να έχουν ανήλικο παιδί
-να είναι απαραίτητα στην ηλικία των 55 ετών ή των 50 για μειωμένη σύνταξη.
Στην ουσία όμως δεν έχει προβλεφθεί η κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όπως συμβαίνει στις ασφαλισμένες έως το 1993. Δηλαδή ότι μία εργαζόμενη  μπορεί να κλειδώσει τη συνταξιοδότηση στο μέλλον.

Τι ισχύει για το δημόσιο

Στο δημόσιο, άνδρες και γυναίκες που έχουν 25 έτη συντάξιμη υπηρεσία ή 25ετη ασφάλιση κατά περίπτωση το 2011 και κατά τον κρίσιμο αυτό χρόνο έχουν ανήλικο παιδί, η καταβολή σύνταξης είναι δυνατή στα 52 έτη. Σε όσους συμπληρώνουν την 25ετια το 2012 η καταβολή σύνταξης γίνεται στα 55. Για τους υπόλοιπους σταματά η ευνοϊκή μεταχείριση, ανεξάρτητα με το αν έχουν ανήλικα παιδιά και η σύνταξη πάει στα 67 έτη.

Πηγή news.gr