Δεν τέθηκε τελικά σε ψήφιση η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις νησιωτικές Δ.Ο.Υ-Τι δήλωσε ο Γ.Ζερδελής


Δεν τέθηκε σε ψήφιση η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις νησιωτικές Δ.Ο.Υ. - Με τεχνάσματα προσπαθεί να επιβάλλει τις αποφάσεις της η τρικομματική κυβέρνηση αγνοώντας τους κατοίκους της νησιωτικής περιφέρειας


Την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για αναστολή της υπουργικής απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία σημαντικός αριθμός των νησιωτικών Δ.Ο.Υ. (μεταξύ αυτών οι ΔΟ.Υ. Καλλονής από 14/01/2013 και η Δ.Ο.Υ. Λήμνου από 18/3/13) αναστέλλουν τη λειτουργία τους, υποστήριξε στη βουλή ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Ζερδελής.
Η εν λόγω τροπολογία είχε προστεθεί στο άρθρο 17 του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο υπερψήφισής της, απέσυρε στο σύνολό του, με αποτέλεσμα η τροπολογία να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία.

Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη, ο βουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τέτοιου είδους τεχνάσματα, που όχι μόνο απαξιώνουν τη λειτουργία του κοινοβουλίου αλλά και αγνοούν προκλητικά τις φωνές διαμαρτυρίας των κατοίκων των νησιών - οι οποίοι αντιμετωπίζονται και επισήμως πια ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας - η τρικομματική κυβέρνηση καταφέρει ένα ακόμα μνημονιακό πλήγμα στη νησιωτική περιφέρεια.
Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρούμε ότι ο αγώνας για να αποτρέψουμε την ερήμωση των νησιών μας δεν εξαντλείται σε μια μάχη. Θα σταθούμε στο πλευρό των πολιτών για να παλέψουμε όλοι μαζί ώστε να ανατραπούν στο σύνολό τους οι μνημονιακές πολιτικές. Ιδιαίτερα τώρα, μετά τη στάση που επέλεξαν να κρατήσουν οι βουλευτές του νομού μας - οι οποίοι, ενώ άλλα υπόσχονταν στους συμπολίτες τους, την κρίσιμη στιγμή υπαναχώρησαν και τήρησαν σιγή ιχθύος - είμαστε πιο πρόθυμοι παρά ποτέ να σηκώσουμε το βάρος του αγώνα που μας αναλογεί.»
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ. ΖΕΡΔΕΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
 «Κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι,

Θα προσπαθήσω να επιχειρηματολογήσω και να τεκμηριώσω την αναγκαιότητα να ανασταλεί η Υπουργική Απόφαση που έλαβε ο υπουργός ο κύριος Στουρνάρας σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας των Δ.Ο.Υ., όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2828 τεύχος Β με ημερομηνία 19-10-2012.
Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση είναι ένα ακόμη μνημονιακό πλήγμα για τις νησιωτικές κοινωνίες, τις ιδιαιτερότητες των οποίων και αναγνωρίζει το ελληνικό σύνταγμα και προβλέπει τη λήψη μέτρων για την άρση των ανισοτήτων που η εδαφική ασυνέχεια και η νησιωτικότητα προκαλούν.
Η νησιωτικότητα επιπλέον αναγνωρίζεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας ως σπουδαία αιτία για τη λήψη μέτρων που θα άρουν τις ανισότητες των πολιτών που κατοικούν στα νησιά.
Όμως, τόσο το Σύνταγμα με το άρθρο 101 που υποχρεώνει τον κοινό νομοθέτη και τη Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, να λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, όσο και η Συνθήκη της Λισσαβόνας προσπεράστηκαν ακόμη μια φορά από την κυβέρνηση για να ικανοποιηθεί μια απαίτηση της τρόικας.
Το δικαίωμα των νησιωτών ελλήνων πολιτών να ζουν ισότιμα και να απολαμβάνουν τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης και πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση προσβάλλεται και περιορίζεται δραματικά.
Αυτές όλες οι αρνητικότατες συνέπειες για τις νησιωτικές κοινωνίες και τις τοπικές οικονομίες, ορατές σε όλους ως άμεσα επερχόμενες με την Υπουργική Απόφαση, προκάλεσαν την καθολική αντίδραση των νησιωτικών κοινωνιών και των φορέων που τους εκπροσωπούν.
Αναφέρω τις πλέον σημαντικές κατά δική μου εκτίμηση.
Οι νησιωτικοί Δήμοι πέρα από την εκφρασμένη δημόσια αντίθεσή τους υπέβαλαν αίτηση ακύρωσης της Υπουργική Απόφαση στο ΣτΕ.
Οι κάτοικοι της Λήμνου συγκέντρωσαν σε μόλις 1 εβδομάδα 6000 υπογραφές ενηλίκων κατοίκων του νησιού που διαμαρτύρονται και ζητούν να μην καταργηθεί η Δ.Ο.Υ. στο νησί σε σύνολο 17800 κατοίκων.
Οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με αποφάσεις τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο των Δ.Ο.Υ.. Σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με συμμετοχή και του βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Σηφουνάκη, του ομιλούντος και του υφυπουργού εσωτερικών Χ. Αθανασίου, ομόφωνα αποφασίσθηκε όπως να ζητηθεί με τροπολογία η αναστολή εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης για ένα έτος προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και με τους εργαζόμενους στις Δ.Ο.Υ. με στόχο την επανεξέταση και τον επανασχεδιασμό της δομής και της κατανομής των οικονομικών υπηρεσιών.
Την απόφαση αυτή σας τη δίνω για τα πρακτικά.
Η Ομοσπονδία εφοριακών στην Ελλάδα έχει εκφράσει με επιχειρήματά της την αντίθεση της στο κλείσιμο των Δ.Ο.Υ..
Θα πρέπει δε να τονισθεί ιδιαίτερα ότι η προβλεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω των ΚΕΦΥ, δηλαδή των Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογικών Υποθέσεων, στα πρότυπα των ΚΕΠ δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Η Υπουργική Απόφαση δε, μετακυλύει το κόστος λειτουργίας των ΚΕΦΥ στους ΟΤΑ, στην περιφέρεια των οποίων λειτουργούν οι υπό κατάργηση Δ.Ο.Υ., πράγμα νομικά αμφίβολο αν βάσει των διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων καθίσταται από τους ΟΤΑ εφικτή και νόμιμη η κάλυψη δαπανών για αρμοδιότητα που δεν παρέχεται στους ΟΤΑ αλλά στο Υπουργείο Οικονομικών. Θα ήθελα μια απάντηση σε αυτό.
Τα ΚΕΠ όμως αποτελούν σημείο συγκέντρωσης αιτημάτων και διανομής εγγράφων, άνευ δυνατότητος όμως πρωτογενούς, αυτοτελούς και άμεσης επίλυσης ζητημάτων που είτε ενέχουν συναρμοδιότητα είτε απαιτούν ενέργεια από τρίτο φορέα του Δημοσίου έστω και διασυνδεδεμένο. Η ίδια δυσλειτουργία θα εμφανιστεί κατά γενική εκτίμηση και από τα ΚΕΦΥ μεγεθυμένη και από την πραγματικότητα ότι η πλήρης μηχανοργάνωση και ηλεκτρονική λειτουργία των Δ.Ο.Υ. αποτελεί ευχή και προσδοκία του μακρινού μέλλοντος.
Κάτω από τις συνθήκες αυτές, για περίπου 40 από τις 58 διαφορετικές συναλλαγές με τις Δ.Ο.Υ. που απαιτείται η φυσική παρουσία του συναλλασσομένου ή αντιπροσώπου του, λογιστή ή δικηγόρου, τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής σε συνθήκες συγκοινωνίας που για ορισμένα νησιά θα μπορούσαν να τα χαρακτηρίσουν ως συγκοινωνιακά αποκλεισμένα θα βαρύνουν αποκλειστικά τον συναλλασσόμενο.
Θα βαρύνει πολίτες τσακισμένους ήδη από μια άγρια και άδικη φορολογία. Μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι στα νησιά που σήμερα στερούνται περίθαλψης γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τον ασφαλιστικό τους φορέα θα επιβαρυνθούν με μια ακόμη δαπάνη .
 Έτσι η δικαιολογητική βάση της Υπουργικής Απόφασης για μειούμενο διοικητικό και δημοσιονομικό κόστος, αυτό δεν μειώνεται αλλά μετακυλύεται από το Δημόσιο, το οποίο χρηματοδοτείται από την φορολογία των διοικουμένων, προς τον φορολογούμενο πολίτη, ο οποίος επιβαρύνεται δυο φορές, δηλαδή μια φορά ως φορολογούμενος πολίτης και μια ακόμη ως συναλλασσόμενος με το κράτος, απολαμβάνοντας σαφώς λιγότερες υπηρεσίες από αυτές που απολαύανε νόμιμα πριν την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.
Επιπρόσθετα, όπου λόγω απουσίας Δ.Ο.Υ. δεν θα ενεργείται συχνός φορολογικός έλεγχος, αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες φοροδιαφυγής.
Προχθές αργά ο υπουργός οικονομικών υπεχώρησε μερικώς και εξαίρεσε της εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης για 6 Δ.Ο.Υ. (Πάρου, Σαντορίνης, Μυκόνου, Κύμης, Αιγίου και Αμαλιάδας). Η εξαίρεση βασίστηκε κυρίως στο μέγεθος των φόρων, δηλαδή των εισόδων του κράτους.
Προκαλούνται εύλογα ερωτήματα σύμφωνα με το παραπάνω κριτήριο: γιατί δεν εξαιρέθηκε η Δ.Ο.Υ. Καλύμνου με έσοδα 31 εκ. ευρώ και η Δ.Ο.Υ. Λιμένος με έσοδα 34. εκ. ευρώ και εξαιρέθηκε η Δ.Ο.Υ. Κύμης με έσοδα 26 εκ. ευρώ; Ακόμη, γιατί η νησιωτικότητα δεν αποτελεί κριτήριο διατήρησης των Δ.Ο.Υ. και αποτελεί αποκλειστικά το μέγεθος των εισπράξεων; Μήπως ο χρόνος συναλλαγής βραχύνεται ή επιμηκύνεται ανάλογα με το μέγεθος σε ευρώ της οικονομικής συναλλαγής;
Όχι βέβαια!
Δεν υιοθετώ ερμηνείες που θέλουν οι αναφερόμενες εξαιρέσεις την 12η ώρα να είναι επιλεκτικό προϊόν πιεστικών παρεμβάσεων.
Υιοθετώ, όμως, την άποψη ότι τουλάχιστον οι βουλευτές των νησιωτικών περιοχών όλων των κομμάτων έχουν υποχρέωση να ψηφίσουν την τροπολογία για να τύχουν ίσης μεταχείρισης οι κάτοικοι των νησιών με έδρα των υπό κατάργηση Δ.Ο.Υ..
Συνάδελφοι,
Ας μη δημιουργήσουμε με τους νόμους που ψηφίζουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Οι κάτοικοι που στις εσχατιές της Ελλάδος, στο Αιγαίο του οποίου την ελληνικότητα οφείλουμε να προστατεύουμε, παράγουν προϊόντα μοναδικά, διατηρούν την παράδοση, παράγουν πολιτισμό με ρίζες που χάνονται στο χρόνο.
Οι πολίτες αυτοί που μιλούν την ελληνική γλώσσα δεν μπορεί να συγκρίνονται ως μέγεθος πληθυσμού και μόνο με 4 οικοδομικά τετράγωνα πυκνοκατοικημένης περιοχής των Αθηνών, αλλά πρέπει να λογίζονται ως κοινωνική και πολιτισμική αξία μοναδική, άξια κάθε κρατικής φροντίδας.
Συνάδελφοι,
Μετά την προχθεσινή Υπουργική Απόφαση που εξαιρεί τις ως άνω Δ.Ο.Υ. από την αναστολή της λειτουργίας τους και μεταθέτει σε αρκετές την έναρξη της αναστολής για τις 18/3/13, η τροπολογία που καταθέσαμε τροποποιείται ως εξής.
Στο άρθρο 17 προστίθεται παράγραφος 4 με το ακόλουθο περιεχόμενο:
«Η ημερομηνία αναστολής λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. που λειτουργούν στα νησιά, εκτός των Δ.Ο.Υ. Πάρου, Μυκόνου και Σαντορίνης που εξαιρέθηκαν με Υπουργική Απόφαση, και των οποίων η λειτουργία επρόκειτο να ανασταλεί στις 14/1/13 σύμφωνα με την υπ' αριθμ. Δ6Α1144678 ΕΞ2012 (ΦΕΚ 2828 Β/19/10/2012) απόφαση του υπουργού οικονομικών αναβάλλεται για τις 14-1-2014».
Συνάδελφοι,
Ας ακούσουμε τις φωνές των νησιωτών για την επερχόμενη άδικη και άνιση από τη μεριά του κράτους μεταχείριση και ας τους δώσουμε το ελάχιστο που μπορούμε και έχουμε εκ του συντάγματος υποχρέωση, τον ένα χρόνο αναβολής. Ευχαριστώ.»