Τέλος Ιανουαρίου έρχεται η γρίπη στην Ελλάδα
Το «κύμα» της γρίπης αναμένεται να
«θεριέψει» και στη χώρα μας τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Όπως εκτιμούν ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων
(ΚΕΕΛΠΝΟ), η κυκλοφορία του ιού της γρίπης θα είναι αυξημένη στην Ελλάδα από το
τέλος Ιανουαρίου έως και τον Απρίλιο. Εξάλλου, η διασπορά του ιού
ευνοείται σε ψυχρές κλιματικές συνθήκες όπως αυτές που επικρατούν.Τα μέχρι τώρα στοιχεία που προκύπτουν από το εβδομαδιαίο σύστημα επιτήρησης της γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ, δείχνουν πως ο ιός της γρίπης κινείται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας. Έχει καταγραφεί ένας θάνατος που αφορούσε άτομο που έπασχε από χρόνιο νόσημα, ενώ και τα περιστατικά της γριπώδους συνδρομής εμφανίζονται μειωμένα.
«Τσουνάμι» γρίπης στις Ηνωμένες Πολιτείες
Αντίθετη είναι η εικόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου όπως επισημαίνουν επιστήμονες του Κέντρου, παρατηρήθηκε φέτος νωρίτερα η έναρξη της «υψηλής» περιόδου της γρίπης, η οποία βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο σημείο της έντασής της κυρίως στις Ανατολικές και Μεσοδυτικές Πολιτείες. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 18 θάνατοι και περίπου 19.000 βαριά περιστατικά γρίπης.
Επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεγάλη εξάπλωση της γρίπης καταγράφεται κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία.
Τα στελέχη που κυκλοφορούν είναι οι υπότυποι Α(Η3Ν2) και Α(Η1Ν1), δηλαδή το γνωστό πανδημικό στέλεχος, αλλά και ο τύπος Β.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ότι όλα τα στελέχη των ιών της γρίπης καλύπτονται πολύ ικανοποιητικά από το αντιγριπικό εμβόλιο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.
Σημαντική η προφύλαξη από τη γρίπη
Το κύριο μέτρο πρόληψης που συστήνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, που αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Επίσης, σημαντική προστασία παρέχει η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.
Σε περίπτωση νόσησης οι ασθενείς με γρίπη μπορούν να λαμβάνουν αντιικά φάρμακα, αλλά μόνο κατόπιν ιατρικής εξέτασης και συνταγής.
Πηγή protothema.gr
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ