Ο Διευθυντής της FRONTEX στο Αρχηγείο Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ (ΦΩΤΟ)


Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος με τον FRONTEX, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού κ. Ilkka Laitinen και συνεργάτες του επισκέφθηκαν σήμερα το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και...
είχαν διμερείς συνομιλίες επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος  με τον Αρχηγό Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο κ. Δημήτριο Μπαντιά και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Ο κ. Laitinen, αναφερόμενος στο φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, συνεχάρη τον  Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για την επιτυχή επιτήρηση των εσωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε. στο Αιγαίο επισημαίνοντας με ιδιαίτερα θετικό τρόπο την πρόοδο που έχει σημειώσει το Λιμενικό Σώμα στον τομέα αυτό.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε την απόφαση του Οργανισμού για παράταση της μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» με την ενίσχυση των δυνάμεων του Λ.Σ. στο ανατολικό Αιγαίο με σκάφη, μονάδες παράκτιας επιτήρησης και εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες από άλλα κράτη της Ε.Ε. Ανάλογη υπόσχεση ενίσχυσης προς το Λ.Σ. υποσχέθηκε και για το 2013 θεωρώντας βέβαιη τη συνέχιση των μεταναστευτικών πιέσεων στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα, τονίζοντας παράλληλα  τη μεγάλη σημασία που έχει για το σύνολο του εγχειρήματος η προσπάθεια που καταβάλει το Λιμενικό Σώμα για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών και στη δυτική Ελλάδα.
Κατά τις συνομιλίες τους τέλος οι δυο πλευρές αναφέρθηκαν στο Forum των επικεφαλής ακτοφυλακών της Ε.Ε. την εκ περιτροπής προεδρία του οποίου ασκεί την περίοδο αυτή ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και στη σημασία και τη δυναμική της εν λόγω πρωτοβουλίας - την πατρότητα της οποίας κατέχει η Φινλανδία και η χώρα μας -  για την αποτελεσματική επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου της Ε.Ε. και την προστασία του από κάθε είδους απειλές.
Επισημαίνεται, ότι στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας έχει προγραμματιστεί διεθνής συνάντηση της Γραμματείας του Forum που θα λάβει χώρα αύριο στο Αρχηγείο  Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ.