«Παγωμένη» η κίνηση στην εορταστική αγορά


Κατά παράδοση, η περίοδος των Χριστουγεννιάτικων γιορτών είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους καταστηματάρχες να δώσουν ώθηση στις πωλήσεις και να πάρουν μια οικονομική «ανάσα».
Ωστόσο, παρά την έναρξη του φετινού εορταστικού ωραρίου στην αγορά, οι καταναλωτές παραμένουν «μουδιασμένοι», καθώς η λιτότητα τούς έχει χτυπήσει την πόρτα για τα καλά. Εξ’ αυτών η πλειοψηφία θεωρεί  τις αγορές πολυτέλεια… περασμένων χρόνων, ενώ όσοι τελικά αποφασίζουν να επισκεφτούν την αγορά, το κάνουν όντως συγκρατημένοι και τσεκάροντας εις διπλούν τις τιμές. 
Οι πρώτες εκτιμήσεις για την κίνηση στην αγορά δείχνουν ότι οι καταναλωτές δεν είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν υπέρογκα ποσά, κάτι που έχει αντίκτυπο στη ρευστότητα της αγοράς. Η «Αττική free press» βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας και συνομίλησε με καταστηματάρχες, εργαζόμενους και καταναλωτές, θέλοντας να κάνει μια καταγραφή της κίνησης στην αγορά για τις φετινές γιορτές.

«Τα… ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου»

Διασχίζοντας κανείς στην περίοδο των εορτών έναν από τους πιο εμπορικούς πεζόδρομους του κέντρου της Αθήνας, αυτόν της Ερμού, θα διαπιστώσει ότι η κινητικότητα είναι σχεδόν ίδια με οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου. Η Μαρία Κ., υπάλληλος σε κατάστημα γυναικείων αξεσουάρ επί της οδού, επιβεβαιώνει ότι… κάθε πέρσι και καλύτερα.
«Δεν θα έλεγα ότι έχουμε καταλάβει ακόμη Χριστούγεννα στην αγορά. Στο μαγαζί μπαίνει και βγαίνει σχεδόν ο ίδιος αριθμός ατόμων που μπαινοβγαίνει τις υπόλοιπες ημέρες. Βέβαια, η εμπειρία μου είναι ότι οι Έλληνες είναι λίγο “της τελευταίας στιγμής”, ωστόσο σίγουρα η κίνηση είναι μειωμένη και λιγότερη από αυτή που περιμέναμε». Σύμφωνα με την υπάλληλο, «όσοι ψωνίζουν, το κάνουν κυρίως επειδή έχουν υποχρεώσεις, δηλαδή ψωνίζουν δώρα για τους άλλους και όχι για τον εαυτό τους. Εάν δουν κάτι που τους αρέσει για τον εαυτό τους, τότε το σκέφτονται καλά πριν το αγοράσουν».
Ανάλογη εικόνα μεταφέρει στην «Αττική free press» και ο Παναγιώτης Λ., ο οποίος έχει κατάστημα με γυναικεία ρούχα στο κέντρο της Αθήνας. «Μετρώντας τα λεφτά στην ταμειακή κάθε μέρα, καταλαβαίνω ότι η κατάσταση για τον κόσμο είναι δύσκολη. Οι εποχές που ο κόσμος ψώνιζε για όλους τους φίλους και την οικογένεια χωρίς να υπολογίζει το κόστος, είναι “περασμένα μεγαλεία”. Αυτό, όπως φαντάζεστε, έχει αντίκτυπο και σε εμάς. Εγώ, για παράδειγμα, δυσκολεύομαι να τα βγάλω πέρα με τα έξοδα του μαγαζιού: σκεφτείτε τους φόρους, τους λογαριασμούς, το μισθό των υπαλλήλων μου, τα έξοδα για την ασφάλισή τους κτλ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κος Παναγιώτης στέκεται στο ενδεχόμενο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξω το μαγαζί ημέρα Κυριακή. Αν θέλουν να αναλάβουν δράσεις για την τόνωση του εμπορίου, τότε ας δώσουν λεφτά στον κόσμο. Ακόμη και αν τα καταστήματα μείνουν ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο, εφόσον δεν υπάρχουν λεφτά, ο κόσμος δεν θα βγει να ψωνίσει».
Από την άλλη, η Χριστίνα Κ., υπάλληλος σε κατάστημα υποδημάτων, θεωρεί ότι η κίνηση στα μαγαζιά έχει αυξηθεί με την ισχύ του εορταστικού ωραρίου, ωστόσο δεν είναι σε ικανοποιητικά και προσδοκώμενα επίπεδα. «Εδώ και λίγες μέρες που ισχύει το εορταστικό ωράριο, υπάρχει μια αύξηση, αλλά μην φανταστείτε τρομερά πράγματα. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα ξεχυθούν στα μαγαζιά τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο δεν θα φύγουν με μπόλικες σακούλες από τα καταστήματα. Φανταστείτε ότι οι πελάτες, στην πλειοψηφία τους, μας ζητούν στο ταμείο να τους κάνουμε μια καλύτερη τιμή, καθώς κυνηγούν τις προσφορές», σχολιάζει. 

«Ξοδεύουμε όσο το δυνατόν λιγότερα»

Δεν είναι μόνο οι καταστηματάρχες που βλέπουν τα οικονομικά τους να χειροτερεύουν. Στην ίδια θέση βρίσκονται και οι καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν, μέρα με τη μέρα, τους μισθούς τους να συρρικνώνονται. Η 27χρονη Νατάσα Λ., η οποία βγήκε για τα καθιερωμένα ψώνια των Χριστουγέννων, σχολίασε ότι «τα ψώνια των Χριστουγέννων είναι… αναγκαίο κακό, αλλά κοιτάω να τα περιορίσω όσο μπορώ, αφού τα έξοδα “τρέχουν”. Εγώ προσωπικά θα αγοράσω για τον εαυτό μου μονάχα ένα φόρεμα για το ρεβεγιόν και τίποτα παραπάνω. Ακόμη και αυτό όμως, το σκέφτομαι…».
Τα λεγόμενα της Νατάσας επιβεβαιώνει η 28χρονη Γιώτα: «Προσπαθούμε να ξοδεύουμε όσο το δυνατόν λιγότερα. Εάν γινόταν να αποφύγουμε εντελώς τα ψώνια των Χριστουγέννων, τότε θα το κάναμε. Δυστυχώς, όμως, δεν γίνεται και δεδομένου ότι το δώρο των Χριστουγέννων προορίζεται για την κάλυψη εξόδων του σπιτιού, κοιτάω να κάνω οικονομία».


Από τη Σέβη Σαλαγιάννη για το attikipress.gr