Έρχονται ριζικές αλλαγές στο λύκειο
Οι αλλαγές που πρόκειται ν’ ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας θα εστιάζονται κατά κύριο λόγο στη δομή και στη λογική του προγράμματος σπουδών και θα εστιάζονται σε σημεία όπως:
Το λύκειο να πάρει στέρεη γενική παιδεία στους μαθητές. Η Α’ λυκείου να παραμείνει τάξη γενικής παιδείας, η Β’ λυκείου να δίνει να δίνει ένα πρώτο προσανατολισμό στην κατεύθυνση που θέλει ν’ ακολουθήσει ο μαθητής, η οποία θα οριστικοποιείται στη Γ’ λυκείου. Στο πλαίσιο αυτό αλλάζει ο αριθμός των μαθητών και ο τρόπος διδασκαλίας τους ενώ τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας (Νέα και Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία-Λογοτεχνία), η Ιστορία, τα Μαθηματική, ν’ αποτελούν την καρδιά των μαθημάτων της γενικής παιδείας, τα οποία οι μαθητές θα παρακολουθούν υποχρεωτικά.Α’ λυκείου
Η Α’ λυκείου αποτελεί τάξη Γενικής Παιδείας. Ο αριθμός των μαθημάτων εξετάζεται να μειωθεί ακόμη και σε 8 (σήμερα είναι 16), ώστε οι μαθητές να μπορούν να αποκτούν ουσιαστικά γνώσεις στα αντικείμενα που διδάσκονται. Στη λογική αυτή μπορούν να ενοποιηθούν ανεξάρτητα σημερινά μαθήματα όπως για παράδειγμα η άλγεβρα και η γεωμετρία σε ένα μάθημα με τίτλο «μαθηματικά». Επίσης η φυσική, η χημεία και η βιολογία να ενταχθούν στις «φυσικές επιστήμες». Μαθήματα όπως αυτό «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» σε πάνε σε Β’ και Γ’ λυκείου και να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα σε μαθήματα όπως ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Το μάθημα της «ερευνητικής εργασίας» μελετάται να παραμείνει στη Α’ λυκείου καθώς η πρώτη εφαρμογή του έδωσε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα, και να βαθμολογείται όπως όλα τα υπόλοιπα μαθήματα.
Β’ λυκείου
Και σε αυτή την τάξη υπάρχουν σκέψεις να μειωθούν τα μαθήματα (σήμερα διδάσκονται 17 μαθήματα) και να φτάσουν στα 11 ή 12. Οι μαθητές, πέρα από τα μαθήματα γενικής παιδείας, θα μπορούν να επιλέγουν μαθήματα κατεύθυνσης από τις θετικές, ανθρωπιστικές και τεχνολογικές επιστήμες χωρίς αυτή η επιλογή να είναι απαραίτητα τελική.
Γ’ λυκείου
Στην τελευταία τάξη του λυκείου και πάλι οι μαθητές θα έχουν λιγότερα από 16 μαθήματα που είναι σήμερα, τα οποία μπορεί να φτάσουν και τα 10 και ταυτόχρονα θα πρέπει να κάνουν οριστική επιλογή σχετικά με την κατεύθυνση που επιθυμούν να ακολουθήσουν και μαζί να επιλέξουν τα σχετικά μαθήματα.
Αξιολόγηση μαθητών
Οι αλλαγές στο λύκειο θα συνοδευτούν απαραίτητα και με αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό η εξεταστέα ύλη θα ορίζεται διαφορετικά (όπως για παράδειγμα με θεματικές ενότητες) και όχι με τον ορισμό συγκεκριμένων σελίδων από τα σχολικά βιβλία όπως γίνεται σήμερα. Επίσης, θα εξετάζεται η ικανότητα των μαθητών να συνθέτουν τις γνώσεις τους από μεγαλύτερα τμήματα της σχολικής ύλης αλλά και η δυνατότητα κριτικής αξιολόγησης και ανάπτυξης ορθολογικών επιχειρημάτων και τεκμηρίωσης για θέματα συναφή με την ύλη. Ρυθμίσεις θα γίνουν και για τις εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς καθώς υπάρχουν προτάσεις νια γίνονται ενδοσχολικά με κοινά θέματα που τίθενται σε εθνικό επίπεδο, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της συγκρότησης τράπεζας θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ