Παγώνει με εντολή Σαμαρά η χορήγηση ιθαγένειας
Αναταραχή στην κυβερνητική συνοχή
αναμένεται να επιφέρουν οι αλλαγές που θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα η
ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στον νόμο για την ιθαγένεια.
Ο
Πρωθυπουργός πριν καν καθαρογραφτεί η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό
τον νόμο Ραγκούση, έδωσε εντολή στον υφυπουργό Χ. Αθανασίου να προχωρήσει άμεσα
στην σύνταξη του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι διαφωνούν οι δύο κυβερνητικοί
εταίροι.Ο Α. Σαμαράς προχώρησε για δύο λόγους στην συγκεκριμένη απόφαση.
Πρώτον διότι η κατάργηση του νόμου Ραγκούση αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.
Δεύτερον και κυριότερο με αυτό τον τρόπο σταματάει εν μέρη τις διαρροές των «γαλάζιων» ψηφοφόρων προς τα δεξιά. Ήδη τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όσο και η Χρυσή Αυγή έχουν καταθέσει προτάσεις νόμων για το θέμα της ιθαγένειας.
Η Ιθαγένεια φέρνει πιο κοντά Σαμαρά – Καμμένο
Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν ότι δύσκολα ή εύκολα, θα περάσουν οι αλλαγές για την ιθαγένεια. «Παρόμοιος θόρυβος προκλήθηκε και από τον νόμο για τα πανεπιστήμια, αλλά τελικά ψηφίστηκε» τόνιζαν χαρακτηριστικά.
Την άποψη αυτή την στηρίζουν στο γεγονός ότι ακόμα και αν την καταψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, το επίμαχο νομοσχέδιο θα το ψηφίσουν πιθανότατα οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» που έχουν κοινοβουλευτική δύναμη 20 βουλευτές. Δεν αποκλείεται να προστεθούν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής αλλά και οι τρεις «γαλάζιοι» ανεξάρτητοι βουλευτές.
Τι αναφέρει η κυβερνητική συμφωνία
Στο κείμενο που έχουν υπογράψει τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση γίνεται αναφορά στο θέμα της ιθαγένειας «Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για απόδοση Ιθαγένειας σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εξελίξεις και σε αντιστοίχηση με τα ισχύοντα σε ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, τονίζεται πως επιμέρους διαφορές δεν μπορούν να αναστείλουν το έργο της κυβέρνησης. «Θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επί μέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν, να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της» αναφέρει η κυβερνητική συμφωνία.
Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια
• Διπλασιάζεται ο χρόνος από τα 5 στα 8 έτη μόνιμης παραμονής των αλλοδαπών γονέων προκειμένου τα παιδιά που θα αποκτήσουν στην συνέχεια να πάρουν αυτομάτως την ελληνική ιθαγένεια. Ουσιαστικά επανέρχονται τα όσα ίσχυαν πριν από τον νόμο Ραγκούση.
• Αυξάνεται στα 9 χρόνια η υποχρεωτική εκπαίδευση αλλοδαπών μαθητών στα ελληνικά σχολεία όπως ακριβώς ισχύει και για τους Έλληνες μαθητές.
• Αυξάνεται από τα 7 στα 10 έτη ο χρόνος πολιτογράφησης αλλοδαπών. Επίσης, για να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια θα πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
• Οι υποψήφιοι που θα περάσουν τις εξετάσεις και θα εισαχθούν στα Ανώτατα και Τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα λαμβάνουν αυτομάτως την ιθαγένεια.
• Απαγορεύεται η διπλή ιθαγένεια. Με την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους οι ενήλικες αλλοδαποί θα έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν αν επιθυμούν την ιθαγένεια.
• Μπλόκο στις παράνομες
ελληνοποιήσεις. Τρόπους προκειμένου να μην μπορεί ένας Έλληνας να αναγνωρίσει
ως εξώγαμο τέκνο κάποιον αλλοδαπό ηλικίας 17ή 18 ετών αναζητά το υπουργείο
Εσωτερικών. Οι προτάσεις που υπάρχουν είναι να τεθεί όριο ηλικίας ή να γίνονται
ακόμα και εξετάσεις DNA.
Πηγή Real.gr
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ