Το εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό των καιρών μας

Αν κάτι δείχνει η πρόσφατη περιπέτεια των
"Ανεξάρτητων Ελλήνων" είναι ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι ρευστό και πως τα κόμματα που δημιουργήθηκαν, σε δεδομένες ιστορικές συνθήκες, που ευνόησαν την ανάπτυξη τους, σήμερα καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις.
Τα κόμματα είναι αποτέλεσμα δημιουργίας ιστορικών αναγκαιοτήτων της κοινωνίας, και τα οποία καλούνται να διαχειριστούν τα αιτήματα της και τις προκλήσεις της, σε μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή.
Η ΝΔ δημιουργήθηκε το 1974 με αναφορά στην φυσιογνωμία του αρχηγού της και στην επιταγή της ελληνικής κοινωνίας, να ξεπεράσει το δικτατορικό της παρελθόν και να εισέλθει στην ευρωπαϊκή οικογένεια της τότε ΕΟΚ.
Το 1981 με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ ,ένας κόσμος, που ασφυκτιούσε από το αυταρχικό παρελθόν της χώρας, βρήκε την έκφρασή του στην προσωπικότητα του αρχηγού του Ανδρέα Παπανδρέου.Ενώ τα κόμματα της αριστεράς εδραιώθηκαν στα αιτήματα του εργατικού κινήματος και των διεκδικήσεων του, κατά την πρόσφατη ιστορία της χώρας.
 Στις τελευταίες εκλογές ένα μέρος των κομματικών σχηματισμών, έθεσαν το δίλημμα στο εκλογικό σώμα, να συγκατατεθεί στο μνημόνιο μέτρων της κυβέρνησης ή να το απορρίψει. Πάνω σε αυτή τη βάση δημιουργήθηκαν και οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες", με ισχυρή αρχηγική προσωπικότητα εκείνου του Πάνου Κομμένου και ένα εκλογικό κοινό από τον συντηρητικό χώρο.Δεν άργησαν να φανούν όμως τα προβλήματα, κυρίως οι μη πειστικές απόψεις τους, για το πώς πρόκειται να διαχειριστούν το μνημόνιο,εφόσον αρνηθούν την υπογραφής τους σε αυτό, αν θα αναζητούσαν οικονομική βοήθεια από χώρες εκτός της ΕΕ για παράδειγμα.Ένα άλλο θέμα στο οποίο φάνηκε η θολή στρατηγική τους ήταν στο θέμα της κυβερνητικής συμπόρευσης με άλλα κόμματα.Προς στιγμή υπήρξε μια καταρχήν καλή διάθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ,πλην όμως η θέση αυτή ξίνισε ορισμένους, καθώς ένα συντηρητικό ακροατήριο, όπως αυτό των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" ήταν αδύνατο να συμπορευτεί με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ, ενός παραδοσιακά αριστερού κόμματος.Όλα αυτά με την δημοσκοπική στασιμότητα που παρουσίαζαν το τελευταίο καιρό, οδήγησαν στην έκρηξη κορυφαίων παραγόντων των ΑΝ.ΕΛ. και στα πρόθυρα διάσπασης.
Τι μας διδάσκει η πρόσφατη περιπέτεια των ΑΝΕΛ ότι δεν αρκεί ένα πρόσκαιρο εκλογικό αίτημα, για να γίνει ο ούριος άνεμος μιας εκλογικής επιτυχίας,χρειάζονται πολύ περισσότερα, όπως εναλλακτική πολιτική στρατηγική, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που ζούμε.
Δεν πρόκειται να κάνουμε ιστορική αναδρομή στην πολιτική ιστορία της χώρας,αλλά να στηρίξουμε την άποψη μας ότι οι ανάγκες της κοινωνίας με βάση τις οποίες αναδύονται τα κόμματα, αλλάζουν ανάλογα με τις ιστορικές συνθήκες αυτής της κοινωνίας, για τον απλούστατο λόγο, ότι το κοινωνικό γίγνεσθαι είναι διαρκές και μεταβαλλόμενο,ιδιαίτερα μετά την έλευση της κρίσης.Το μέλλον των ΑΝ.ΕΛ. και των υπολοίπων κομμάτων είναι σίγουρο ότι προδιαγράφεται σε ένα μεταβαλλόμενο πεδίο απρόσμενων εκρήξεων, με εμφανή τα σημάδια εκείνα του κονιορτοποιημένου στοιχείου και της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς του.
Από τους συνεργάτες μας www.24-ores.com