Το σχόλιο της ημέρας:η αδράνεια που μας οδήγησε στο κοινωνικό τέλμα

Στο παρακάτω άρθρο θα εξηγήσω, γιατί τα μειωμένα αντανακλαστικά κοινωνικής αντίδρασης που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, πριν την έλευση της κρίσης, οδήγησαν και οδηγούν την κοινωνία, σε ένα τέλμα εξέλιξης, που τις συνέπειες του τις ζούμε έως σήμερα.

Ευθύνες θα μπορούσαμε να αποδώσουμε στα κοινωνικά κινήματα, στα κόμματα, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν ως ιδεολογικής σημαία την διαμαρτυρία και στον καθένα μας ξεχωριστά,δεν παραβλέπουμε και την ιδιωτική αντίσταση.Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και με την κατάρρευση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού,μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, οδηγήθηκαν στην αποστράτευση,την ιδιώτευση, απογοητευμένα από την αποδυνάμωση των οραμάτων τους, έτσι όπως είχαν εκφραστεί μέχρι τότε.
Για δεκαετίες ο μαρξισμός στις διάφορες του εκδοχές, έδινε όραμα και ελπίδα, σε κάθε περιεχόμενο κοινωνικής διαμαρτυρίας, για ένα άλλο κόσμο με ανθρώπινο πρόσωπο,χωρίς να υπάρχει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Στο πέρασμα των καιρών, ένα τμήμα από τις μάζες που ακολούθησαν τα παραδοσιακά κόμματα της αριστεράς, εντάχθηκαν στα κόμματα εξουσίας, έγιναν και αυτά μέρος της κρατικής εξουσίας, αυτής που άλλοτε θεωρούσαν καταπιεστική, για κάθε μορφή απαίτησης κοινωνικής αλλαγής.
Ακόμη δεν θα θεωρήσουμε άμοιρη των ευθυνών, όλη εκείνη την φιλοσοφία που εξελίχθηκε σε lifestyle, της κοινωνικής ανέλιξης και προβολής, μέσω του καταναλωτισμού,της επιτυχίας και του εύκολου κέρδους.Ο ατομοκεντρισμός της προηγούμενης δεκαετίας ήταν το σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης γενιάς και η απέχθεια για καθετί συλλογικό, καλλιέργησαν την αδράνεια και την μειωμένη κοινωνική αντίδραση, απέναντι σε κάθε συλλογική απαίτηση.
Τι απέμειναν από όλα αυτά, ένα κοινωνικό κίνημα χωρίς πολιτική διευθυνσιοδότηση,χωρίς μαζικότητα και χωρίς πολιτικό όραμα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεφύγουμε από αυτό τέλμα;
Ήδη στις οικονομίες που πέρασαν από τα ίδια βήματα κρίσης με εμάς ,όπως η Αργεντινή, ανέπτυξαν μορφές οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης που βασίστηκε στην λεγόμενη αλληλέγγυα οικονομία.Οικονομικά δίκτυα που αναπτύχθηκαν με βάση τον κοινοτισμό και το ανταλλακτικό εμπόριο.
Οι μορφές αυτές οικονομικής οργάνωσης, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μόνο μέσα σε ένα ισχυρό κίνημα διεκδίκησης, μπορούν να αναπτυχθούν τα οράματα και η επιβίωση του καθενός.Η ιστορία της Αργεντινής μας δείχνει ένα δρόμο εμπειρίας που θα πρέπει να μελετήσουμε, πριν φτάσουμε σε καταστάσεις, με τις μάζες να βρίσκονται στους δρόμους σε κατάσταση εξαλλοσύνης και πανικού.

Από τους συνεργάτες μας www.24-ores.com