Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για την τραγωδία της Λέσβου


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Λέσβου, που σημειώθηκε το πρωί της...
Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου, όταν η μικρή λέμβος με 28 Αφγανούς που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τα παράλια του νησιού ανατράπηκε. Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού, 21 άτομα ανασύρθηκαν ήδη νεκρά από τη θάλασσα ή εντοπίστηκαν στις ακτές της Θερμής. Τον μοναδικό μέχρι στιγμής επιζώντα, ηλικίας 16 ετών, επισκέφθηκε εκπρόσωπος της Υ.Α. στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου νοσηλεύεται. Σύμφωνα με μαρτυρία του, στη λέμβο επέβαιναν 6 ακόμη άτομα, ανάμεσά τους δύο γυναίκες με μωρά. Οι έρευνες για εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα μέσα Αυγούστου 2012, όταν η διέλευση των Ελληνο-Τουρκικών συνόρων μέσω του Έβρου έγινε ιδιαίτερα δύσκολη, ολοένα και πιο συχνά πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να προσεγγίσουν τα νησιά του Αιγαίου ως μοναδικό τρόπο εισόδου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Υ.Α. για στροφή σε πιο επικίνδυνα περάσματα.
Η Υ.Α. επισημαίνει πως τα μέτρα ελέγχου στα σύνορα πρέπει να συνδυάζονται με εγγυήσεις για την προστασία των προσφύγων, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών. Τα σύνορα πρέπει να μένουν ανοιχτά για ανθρώπους που τρέπονται σε φυγή από τον πόλεμο και τις διώξεις.

Προκειμένου να είναι δυνατός ο εντοπισμός των ατόμων που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας,  στο πλαίσιο των μικτών μεταναστευτικών ροών, καθίσταται επιτακτική η άμεση εφαρμογή του νόμου 3907/2011, με τη δημιουργία δομών και μηχανισμών πρώτης υποδοχής στα σημεία εισόδου της Ελληνικής επικράτειας.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Υ.Α. εξαίρει τις πρωτοβουλίες ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που επιδεικνύει η κοινωνία της Λέσβου, σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν φτάσει στο νησί τους τελευταίους μήνες.