Τοποθέτηση Θ.Βαλσαμίδη στο Περιφερειακό συμβούλιο Λέσβου για την θεομηνία


Απαιτούνται άμεσες και συντονισμένες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία στη Λέσβο


Η θεομηνία που έπληξε το νησί της Λέσβου, προκάλεσε όπως γνωρίζετε σημαντικότατες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, αγροτικές καλλιέργειες και δημόσιες υποδομές. Σε κάποιες  περιοχές όπως ο Σταυρός και το Αμπελικό η καταστροφή είναι πραγματικά βιβλική.

Αυτό που προέχει σήμερα, είναι να προχωρήσουν με άμεσες και καλά συντονισμένες ενέργειες τα έργα της αποκατάστασης των ζημιών, γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Θα πρέπει συνεπώς να ιεραρχηθούν τα προβλήματα, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τις περιοχές που έχουν πληγεί και να πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις από το Δήμο και την Περιφέρεια.

Καταρχήν, θα πρέπει να προχωρήσουν οι εργασίες για τον καθαρισμό των χειμάρρων και την ανακατασκευή των αναχωμάτων τους. Αν αυτό δεν γίνει άμεσα, τότε σε επόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα οι περιοχές αυτές κινδυνεύουν να πάθουν ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον χείμαρρο στο Σταυρό και το Αμπελικό όπου στα περισσότερα σημεία τα παρακείμενα κτήματα έχουν γίνει χείμαρρος και τα αναχώματα έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί, καθώς επίσης και στον Ευεργέτουλα, στη Βούβαρη στην Αχλαδερή, στους Αγ. Αναργύρους, αλλά και σε άλλους μικρότερους χείμαρρους.

Για να πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις αυτές απαιτούνται σημαντικά ποσά και είναι προφανές ότι η έκτακτη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών δεν επαρκεί. Θα πρέπει συνεπώς σήμερα να δεσμεύσουμε πόρους από το ΕΣΠΑ για να πραγματοποιηθούν τα έργα αυτά, όπως κάναμε άλλωστε πριν από λίγο καιρό αντίστοιχα για τη Χίο.

Σε ότι αφορά το θέμα των αδειοδοτήσεων για την κοπή δέντρων όπου χρειάζεται, τα πράγματα είναι απλά. Όταν απαιτούνται τέτοιες παρεμβάσεις, να ζητείται γραπτώς άδεια από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία. Αλλιώς ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται διάφορα πράγματα και τελικά να μην πραγματοποιούνται οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Σε ότι αφορά την αγροτική οδοποιία, η οποία σε πολλές περιοχές έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί, αλλά και τους δασικούς δρόμους, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από το Δήμο και τη Δασική Υπηρεσία για την αποκατάσταση της βατότητας, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην ελαιοκομική περίοδο.

Για την αποκατάσταση των ζημιών στα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και κυρίως στα τμήματα Μεγάλη Λίμνη – Αμπελικό και Βατερά – Σταυρός, όπου σε πολλά σημεία είναι επικίνδυνη η διέλευση οχημάτων από την οδό, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας οι μελέτες για την αποκατάσταση τους. Δεδομένου του μεγέθους των ζημιών, από τις μέχρι σήμερα τουλάχιστον εκτιμήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε χρήματα από το Περιφερειακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση τους. Τα έργα δε της αποκατάστασης να ιεραρχηθούν προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν άμεσα οι πρώτες απαραίτητες παρεμβάσεις.

Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω το εξής. Ας μην περιμένουμε να φθάσουμε στο τέλος του χρόνου προκειμένου να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες για τη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου και τον καθαρισμό των χειμάρρων στον Δήμο. Θα πρέπει άμεσα να αναλάβει η Περιφέρεια την αποκατάσταση των ζημιών στους τομείς αυτούς.

Η διάταξη αυτή του Καλλικράτη που μεταφέρει τις αρμοδιότητες για τη συντήρηση του επαρχιακού & εθνικού οδικού δικτύου, καθώς και τον καθαρισμό των χειμάρρων από την Περιφέρεια στους νησιωτικούς Δήμους θα πρέπει μέχρι να αλλάξει. Ο Δήμος στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανταποκριθεί. Οι αρμοδιότητες αυτές πρέπει να μείνουν στην Περιφέρεια και αν αυτό δεν γίνει με νομοθετική ρύθμιση, θα πρέπει να υπάρξει προγραμματική συμφωνία Δήμου και Περιφέρειας για να συνεχίσουν να ασκούνται οι αρμοδιότητες από την Περιφέρεια.

Σε ότι αφορά την αποζημίωση των πληγέντων, αγροτών, πτηνοτρόφων, πολιτών για τις ζημιές σε ιδιωτικά κτίρια & οικοσυσκευές και των επιχειρήσεων που έχει πληγεί, θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία για την καταγραφή των ζημιών και να υποβληθεί τεκμηριωμένο αίτημα για τον χαρακτηρισμό των περιοχών ως θεομηνιόπληκτες. Μόνο έτσι θα είναι εφικτή η αποζημίωση των πληγέντων.

            Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στις σοβαρές καταστροφές που έχει υποστεί το Αναγνωστήριο της Αγιάσου και σημαντικοί χώροι πολιτισμού στην περιοχή, όπως είναι το Λαογραφικό Μουσείο και το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Για την αποκατάσταση των ζημιών προτείνω να εξοικονομηθούν χρήματα από τα διαθέσιμα υπόλοιπα του αντίστοιχου κωδικού του Περιφερειακού Προγράμματος «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013» προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές αυτές που απαιτούν σημαντικούς πόρους. Πρέπει να στηρίξουμε το Αναγνωστήριο της Αγιάσου με κάθε τρόπο, ένα πραγματικό «κόσμημα» όχι μόνο της Λέσβου, αλλά και της χώρας μας.

            Κλείνω λέγοντας ότι οι ζημιές είναι πολύ σοβαρές και θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος και σημαντικοί πόροι για την αποκατάσταση τους. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία όλων των φορέων, με άμεσες και καλά συντονισμένες ενέργειες.


Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου
εκ μέρους της Παράταξης «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»