«Καλπάζει» ο σχολικός εκφοβισμός
Τον «σχολικό εκφοβισμό» έχουν αναγκαστεί
να προσθέσουν τα τελευταία χρόνια στο...
ημερήσιο μαθητικό πρόγραμμά τους
εκατοντάδες Ελληνόπουλα, καθώς το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας,
αποσπασματικά αντιμετωπιζόμενο έως τώρα από την Πολιτεία, όχι μόνο δεν τείνει
να εξαλειφθεί με τα χρόνια, αλλά αντίθετα δείχνει να ενδυναμώνεται, ειδικά μετά
το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.Επτά χρόνια μετά την έναρξη των σχετικών δράσεων της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, και παρά τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας, η υποχρηματοδότηση (φέτος είναι στο 50% συγκριτικά με παλαιότερα έτη) και η κωλυσιεργία κάποιες φορές των συναρμόδιων Υπουργείων, είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα ένα ποσοστό άνω του 18% να δηλώνει πως αισθάνεται ανασφαλές μέσα στο ίδιο το σχολείο του!
Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Παρασκευή από το ΕΨΥΠΕ προκαλούν προβληματισμό, καταδεικνύοντας μεταξύ άλλων πως ενώ μία τετραετία πριν μόνο ένα 8% ανέφερε πως έχει πέσει θύμα ενδοσχολικής βίας, το ποσοστό αυτό πρόσφατα «εκτοξεύθηκε» 15,6%!
Πιο συγκεκριμένα, βάσει των ευρημάτων του Προγράμματος “Stop στην Ενδοσχολική Βία”, στο οποίο συμμετείχαν 2.628 παιδιά Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού από την Αττική, διαπιστώθηκε ότι το 15,5% δέχεται βία και ένα 3,5% ασκεί βία, ένα 1,9% και εκφοβίζει και εκφοβίζεται, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ένα 80,9% φαίνεται να μένει απλός παρατηρητής μπροστά σε περιστατικά bullying.
Πώς απειλούν
Τα είδη εκφοβισμού, όπως τόνισε ο επικ. Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στα ΑΤΕΙ Αθηνών, κ. Χάρης Ασημακόπουλος, ποικίλλουν. Άλλες φορές πρόκειται για λεκτική βία (16,8%), διάδοση φημών (9,3%) , κοινωνικό αποκλεισμό (9,2%) ή σωματική βία (7,6%) και άλλες φορές μπορεί να «μεταφράζεται» ως σεξουαλική παρενόχληση (6,8%) φυλετική διάκριση, διαδικτυακός εκφοβισμός κ.α.
Διαφοροποιήσεις επίσης παρατηρούνται ως προς την εκδήλωση της βίας, ανάλογα με το φύλο. Έτσι, από την έρευνα σε 1.306 αγόρια και 1.322 κορίτσια, βρέθηκε ότι τα πρώτα βρίσκονται πιο συχνά στο ρόλο του θύτη (αναλογία 3:1), καθώς και ότι η μορφή που αναφέρεται συχνότερα για τα αγόρια είναι η σωματική βία, ενώ για τα κορίτσια η διάδοση φημών.
Προβληματισμό, άλλωστε, προκαλούν και οι απαντήσεις των μαθητών γύρω από το πόσο ασφαλείς αισθάνονται τελικά στο σχολείο. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό ένα 18,4% απαντά πως πολύ συχνά ή συχνά φοβάται ότι θα πέσει θύμα bullying στο σχολείο, ένα 37,1% ότι σπάνια οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να εξομαλύνουν την κατάσταση και ένα 51,3% ότι σπάνια οι συμμαθητές τους παρεμβαίνουν για την εξομάλυνση της κατάστασης. Την ίδια ώρα, γονείς τόσο των θυμάτων όσο και των θυτών επιδίδονται σε μία «συνομωσία σιωπής», αποκρύπτοντας το πρόβλημα υπό τον φόβο ότι κάτι δεν έχουν κάνει οι ίδιοι σωστά...
«Είναι πολύ σημαντικό να σκύψει η Πολιτεία επιτέλους πάνω από το πρόβλημα. Ο εκφοβισμός δημιουργεί ψυχικό τραύμα που μένει και αργότερα μπορεί να εκφραστεί με δυσκολίες ψυχικές ή και με παραβατικότητα, με την οποία και αποτελεί συγκοινωνούντα δοχεία» υπογράμμισε ο Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής και επιστημονικός υπεύθυνος της ΕΨΥΠΕ, κ. Ιωάννης Τσιάντης, τονίζοντας παράλληλα με νόημα πως ακόμη και το εξαγγελθέν Παρατηρητήριο για τη Βία παραμένει στα χαρτιά...
Δεδομένου ότι μετά την εφαρμογή των σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση της θυματοποίησης (από 13,8% σε 5,5%), αλά και μείωση των παιδιών που αρέσκονται στο να ασκούν βία (από 3,3% σε 2,1%), η Εταιρεία επιμένει στην επέκταση των δράσεών της, ώστε όχι μόνο οι ίδιοι οι μαθητές να ευαισθητοποίηθούν, αλλά ταυτόχρονα να «διδαχθούν» και οι δάσκαλοι, οι οποίοι πολλές φορές αναλαμβάνουν έναν ρόλο πέρα και πάνω από τις δυνατότητές τους.
Μεταξύ των προτάσεών τους (που μπορείτε να δείτε αναλυτικά μαζί με το έργο της ΕΨΥΠΕ στο www.epsype.gr) αξίζει να αναφερθεί εκείνη της θεσμοθέτησης επιτροπής κατά της βίας, η συστηματική καταγραφή των περιστατικών και η συμπλήρωση ερωτηματολογίων σε κάθε σχολείο, ενώ σε «επίπεδο αίθουσας» συστείνονται οι συχνότερες συναντήσεις εκπαιδευτικών- γονέων και η έκδοση «κανονισμού τάξης» με διευκρινίσεις, επαίνους και κυρώσεις.
Πηγή adesmeytos.gr
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ