Έρευνα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ για το AIDS


Με κεντρικό μήνυμα «Μπορεί να μην σου περνάει από το μυαλό...
αλλά μπορεί να περάσει στο αίμα σου» και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  διοργάνωσαν για μία ακόμη χρονιά ανοιχτή ημερίδα ενημέρωσης σε νέους και νέες για τους τρόπους μετάδοσης και πρόληψης του ιού, στο αμφιθέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» του IEK AKMH.
Στη διάρκεια της ημερίδας γιατροί και επιστήμονες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ μίλησαν για τους τρόπους εξάπλωσης της νόσου, τις μεθόδους προφύλαξης και έδωσαν στη δημοσιότητα τα νεότερα στοιχεία που προκύπτουν για την εξέλιξή της όπως κατεγράφησαν στα στατιστικά στοιχεία του 2012. Παράλληλα ενημέρωσαν για το πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου, με τους στόχους της παγκόσμιας κοινότητας υγείας, το 2015 να εκλείψουν τα παιδιά-φορείς της νόσου.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησαν σπουδαστές τους Τμήματος Δημοσιογραφίας και Οικονομίας Διοίκησης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ σε δείγμα 1144 νέων ηλικίας 15-24 ετών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και επεξεργάστηκε η εταιρεία ερευνών GLOBAL LINK RESEARCH δίνοντας στη δημοσιότητα τα ακόλουθα αποτελέσματα που καταγράφουν τη στάση των νέων απέναντι στο AIDS.
Τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας :
1. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων 15-24 ετών (94,8%) αναγνωρίζει τη χρησιμότητα του προφυλακτικού στην πρόληψη του AIDS.  Ωστόσο, στην περίπτωση που έχουν αποκλειστικά ένα μόνιμο σύντροφο, μόνο το 60,1% των νέων ανέφερε ότι το χρησιμοποιεί, ενώ το 37,6% ανέφερε ότι δεν το χρησιμοποιεί επαναπαυμένο στο μόνιμο σύντροφο, και στην πεποίθηση ότι δεν κινδυνεύουν από τον ιό (το 58,5% αυτών ανέφερε ότι δεν κινδυνεύει). Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας νέοι (22-24 ετών) αν και αναγνωρίζουν ότι κινδυνεύουν από τον ιό (43,8%) ακόμη και αν έχουν μόνιμο σύντροφο, εντούτοις δεν χρησιμοποιούν το προφυλακτικό (45,2%). Πιο ενημερωμένα και προσεκτικά δείχνουν να είναι τα νέα κορίτσια  από τα αγόρια, για τα θέματα που αφορούν το ιό HIV/ AIDS.
2. Το 93,8% των νέων γνωρίζει ότι ένα άτομο που φαίνεται υγιές μπορεί να έχει τον ιό HIV, ενώ το 89,3% αυτών πιστεύει ότι τα κρούσματα AIDS στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Όμως σε πιο ουσιαστικά θέματα, όπως η μετάδοση του ιού με το τσίμπημα ενός κουνουπιού ή η μετάδοση του ιού με το φαγητό, ή που μπορούν να κάνουν το τεστ για τον ιό HIV, μόνο 6 στους 10 αυτών γνωρίζουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα ενός κουνουπιού, 7 στους 10 αυτών γνωρίζει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με το μοίρασμα του φαγητού. Επίσης, μόνο το 64,5% των νέων ανέφερε ότι γνωρίζει που μπορεί να κάνει το τεστ για τον ιό, αν το επιθυμεί ποσοστά που καταγράφουν την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης ενημέρωσης των νέων πάνω σε επιμέρους αλλά σημαντικές πτυχές της εξάπλωσης του AIDS, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ‘μη-επιτρεπτές’ συμπεριφορές,  όπως φόβο ή ρατσισμό.
3. Όσον αφορά την ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής, η πλειοψηφία των νέων (81,8%) ανέφερε ότι είχε την πρώτη του ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία μεταξύ των ηλικιών 14-19 ετών, ξεχωρίζοντας ιδίως η ηλικία 16-17 ετών (14-15: 21,8%, 16-17: 36,7% και 18-19: 23,3%),  ενώ παρατηρείται  η τάση οι μικρότεροι σε ηλικία νέοι (15-18 ετών) να έχουν νωρίτερα την πρώτη τους ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία από ότι οι μεγαλύτεροι νέοι (22-24 ετών) στην αντίστοιχη ηλικία.   Συγκεκριμένα, το 27,4% των 15-18 ετών ανέφερε την ηλικία 14-15 (Vs. 17,8% των 22-24 ετών), ενώ το 29% των 22-24 ετών ανέφερε την ηλικία 18-19 για την πρώτη τους ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή (Vs. 13,6% των 15-18 ετών).
4. Σε σχέση με τον επηρεασμό της σεξουαλικής συμπεριφοράς των νέων από την οικονομική κρίση, φαίνεται πως ενώ  η κρίση δεν έχει επηρεάσει την ερωτική τους διάθεση (το 59,5% συμφωνεί με αυτό η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, έχει περιορίσει τις εξόδους τους από το σπίτι, με συνέπεια λιγότερες ευκαιρίες για νέες γνωριμίες (το 49,1% συμφωνεί με αυτό). Επιπλέον ευνοεί το να έρχονται πιο κοντά με τη ‘σχέση’ τους (το 59,1% συμφωνεί με αυτό). Ουσιαστικά, παρατηρείται μια τάση των νέων προς τις ‘μονογαμικές’ σχέσεις.
Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  κος Ανδρέας Λυκουρέντζος ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «ενημέρωση και προστασία απέναντι στον ενδεχόμενο κίνδυνο παρά εκ των υστέρων αντιμετώπιση μίας πολύ δύσκολης ασθένειας για τους σύγχρονους καιρούς, είναι το μήνυμα του Υπ.Υγείας. Η αυτοπροστασία του καθενός μας είναι η καλύτερη τιμή στην ημέρα. Ας μην επαναπαυόμαστε. Αυτή τη στιγμή, το ΑΙDS υπάρχει, υφίσταται δυνατά και δεν κάνει διακρίσεις που χτυπάει. Ως Υπουργείο Υγείας στηρίζουμε τους οροθετικούς και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε στην χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων και θα φροντίσουμε για την επάρκειά τους μέχρι να εκλείψει η νόσος».
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ κος Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, «η έρευνα του 2012, φανερώνει μία στροφή των νέων προς τη συντροφικότητα αν και η ενημέρωσή τους παραμένει για μία ακόμη χρονιά ελλιπής. Πρέπει οι νέοι να βρίσκονται σε εγρήγορση και να μην κλείνουν τα μάτια στον κίνδυνο. Συνηθίζουμε πάντα να νομίζουμε ότι το πρόβλημα χτυπάει τη διπλανή πόρτα».
Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο Dr Γκίκας Μαγιορκίνης, ο μόνος Έλληνας επιστήμονας που βραβεύτηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο «Μαρία Κιουρί 2012»  ως ελπιδοφόρο ερευνητικό ταλέντο, εξηγώντας τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται ένας φορέας του AIDS και από άλλες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους όπως η Ηπατίτιδα C.
Το δικό του μήνυμα στους νέους ως πρεσβευτής ενάντια στο AIDS έδωσε και ο Γιάννης Ζουγανέλης, λέγοντας μεταξύ άλλων : «Η αγάπη και η σωστή σχέση με τον εαυτό μας είναι η μόνη λύση. Αν αγαπάμε τον εαυτό μας, θα αγαπήσουμε τους άλλους, θα φροντίσουμε για το συνολικό καλό. Η ύπαρξή μας στον κόσμο αυτό είναι μία σχέση εξάρτησης από τον δίπλα μας και από το Όλον. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις συνέπειες μίας αμετροεπούς συμπεριφοράς τόσο σε εμάς όσο και στους δίπλα μας. Το AIDS σκοτώνει, αλλά η ζωή είναι ωραία. Ας το σκεφτούμε καλύτερα».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν real time οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Βορείου Ελλάδος από το αμφιθέατρο Μέγας Αλέξανδρος, μέσω του προηγμένου συστήματος τηλεδιάσκεψης που διαθέτει το ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Πηγή enikos.gr