Αύξηση εξαγωγών κατά 5,3% στο 9μηνο του 2012


Με επέκταση σε νέες αγορές εκτός ΕΕ, αλλά και δυναμική από νέα εξαγώγιμα προϊόντα

Με επέκταση σε νέες αγορές εκτός ΕΕ, αλλά και δυναμική από νέα εξαγώγιμα προϊόντα συντηρήθηκαν οι θετικοί ρυθμοί αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στο 9μηνο του 2012, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων για την κατάρριψή ενός νέου ιστορικού ρεκόρ εξωστρέφειας σε δεύτερη, συνεχή χρονιά.
Οι Τρίτες Χώρες, σε Αμερική, Ασία, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες και αξίας ελληνικών προϊόντων, ενώ τα φρούτα-λαχανικά, τα φάρμακα, το αλουμίνιο, τα ψάρια και η ηλεκτρική ενέργεια, εξακολουθούν να αποτελούν εμπροσθοφυλακή της εξωστρέφειας, με νέα προϊόντα να προστίθενται στη λίστα των 100 πιο εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας, σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών.
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «αν το ρεκόρ εξωστρέφειας του 2011 αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για όσους δεν είχαν συνειδητοποιήσει τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών, οι καλύτερες επιδόσεις των Ελλήνων Εξαγωγέων φέτος αποδεικνύονται ένα μικρό θαύμα, πίστης, επιμονής και αντοχών. Εν μέσω βαθιάς εγχώριας ύφεσης, με τις οικονομίες βασικών μας εμπορικών εταίρων στην ΕΕ, επίσης σε κρίση, με την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή της προοπτική για μήνες στο στόχαστρο φημών και κινδυνολογίας και κυρίως με την τραγική έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά, οι Έλληνες Εξαγωγείς κατάφεραν για μία ακόμη φορά, αυτό που μέχρι χθες φάνταζε ακατόρθωτο. Οι αντοχές, όμως, στερεύουν και τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Η συνέχιση και στο νέο έτος της αύξησης των εξαγωγών, του μοναδικού θετικού επί μία τριετία δείκτη της οικονομίας, διέρχεται από την οριστική και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων ρευστότητας του κλάδου.
Η άμεση καταβολή των επιστροφών ΦΠΑ, η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τη στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος μεταρρυθμίσεων από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την κινητοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και διεθνών οργανισμών, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν, η ύφεση θα βαθύνει κατά 2 μονάδες περισσότερο από τα αναμενόμενα μεγέθη και θα εκτροχιαστούν τόσο οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας, όσο και οι πιθανότητες απομείωσης του χρέους και ανάκαμψης της οικονομίας.
Οι θετικές εξελίξεις από την εκταμίευση της δόσης, τα σημάδια ανάκαμψης της εμπιστοσύνης των εταίρων, κυρίως των Ευρωπαίων και το υπαρκτό ενδιαφέρον για επενδύσεις και αγορές από Τρίτες Χώρες, προσφέρουν μία πολύτιμη ευκαιρία επανεκκίνησης της οικονομίας, στη βάση ενός νέου παραγωγικού-εξαγωγικού προτύπου».

Πηγη Lay-out.gr