Η συνταγή της Παρασκευής «Χριστουγεννιάτικο χοιρινό Μυτιλήνης» 21/12/12


Ένα διαφορετικό χοιρινό μαγειρεμένο στη κατσαρόλα με όσπρια και μπαχαρικά που είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό από τη Μυτιλήνη.







πληροφορίες:

κυρίως συστατικά: Χοιρινό
χρόνος παρασκευής: 120΄
μερίδες: 6


Συστατικά

1/2 φλιτζάνι ρεβίθια ξερά, που θα τα έχετε μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ για να φουσκώσουν
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1½ κιλό χοιρινό χωρίς κόκκαλο, κομμένο για βράσιμο
4 φλιτζάνια κομμένο κόκκινο κρεμμύδι
αλάτι και πιπέρι κατ επιλογή
2 φλιτζάνια κομμένες ντομάτες
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αλεσμένους σπόρους κύμινου
1 κουταλάκι του γλυκού αρωματικά μπαχαρικά
2 φύλλα δάφνης
8 μικρές πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες στα τέσσερα
1 φλιτζάνι ολόκληρα καρύδια, βρασμένα και ξεφλουδισμένα

Οδηγίες

1. Βράστε τα ρεβίθια σε μία μεγάλη κατσαρόλα, αφαιρώντας τον αφρό από την επιφάνεια. Αφήστε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 45΄, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα στραγγίζετε.
2. Όση ώρα μαγειρεύετε τα ρεβίθια, ζεσταίνετε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και ροδίζετε το κρέας σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και προσθέτετε τα κρεμμύδια. Τα μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθούν και να σκουρύνουν ελαφρώς, για 8΄ περίπου.
3. Ξαναβάζετε το κρέας στη φωτιά, προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι και ρίχνετε τις ντομάτες. Αφήνετε να σιγοβράσουν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και ρίχνετε αρκετό νερό, ώστε να καλύπτει το κρέας. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, αφήνετε να πάρει μία βράση και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε να σιγοβράσει για 40΄ περίπου στη χαμηλή ένδειξη.
4. Προσθέτετε τα ρεβίθια και επιπλέον νερό αν χρειάζεται για να σκεπάσει το μείγμα. Αφήνετε να σιγοβράσει, με σκεπασμένη κατσαρόλα για μία περίπου ώρα, ή έως ότου τα ρεβίθια είναι σχεδόν έτοιμα.
5. Προσθέτετε τις πατάτες και τα καρύδια και συνεχίζετε να τα μαγειρεύετε για άλλα 30-40’, ή έως ότου το κρέας και τα ρεβίθια μαλακώσουν πολύ. Προσθέτετε νερό, αν χρειαστεί καθώς το φαγητό σιγοβράζει. Προσθέστε όσο αλάτι και πιπέρι κρίνετε ότι χρειάζεται. Τα σερβίρετε ζεστά.

Πηγή gourmed.gr

Την επόμενη Παρασκευή θα έχουμε την παραδοσιακή Βασιλόπιτα Μυτιλήνης..

Στείλτε μας και εσείς  δικές σας συνταγές για να της δημοσιεύσουμε….Στείλτε της στο lesvospost@gmail.com