ΘΕΜΑ:"Από ποια ηλικία να αρχίσει το παιδί μου μαθήματα υπολογιστών;"


Μια συνηθισμένη ερώτηση γονιών είναι και η παραπάνω. Αγωνία που έχει να κάνει με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών στο χώρο της πληροφορικής και την εξοικείωση τους, στις σύγχρονες τεχνολογίες. 
Συνήθως οι ενστάσεις των γονιών βασίζονται στην αμφιβολία τους, ως προς την έκθεση των παιδιών απέναντι σε ένα χώρο πληροφοριών, κυρίως το διαδίκτυο, που πολλές φορές έχει επικριθεί, ως προς το περιεχόμενο του. Άλλες ερωτήσεις έχουν να κάνουν με την πολυπλοκότητα της επιστήμης και κατά πόσο ένα παιδί είναι έτοιμο να αφομοιώσει ένα πεδίο επιστήμης που δημιουργήθηκε πριν μερικές δεκαετίες.
Σ'αυτές τις εύλογες απορίες θα μπορούσαμε να απαντήσουμε ως εξής:το διαδίκτυο αποτελεί ένα πολιτισμικό γεγονός, που όμοιο του θα μπορούσε να συγκριθεί με την ανακάλυψη του βιβλίου.Χώρος εμπειρίας της γνώσης των πληροφοριών και της ψυχαγωγίας που προσφέρεται χωρίς κόστος, σε τόση έκταση και εύρος που το καθιστούν, ως γνωσιακή αποκάλυψη του ανθρώπινου πολιτισμού.
Φυσικά δεν θα αναλωθούμε σε ύμνους για ένα γεγονός, που ήδη έχει περάσει στην κοινωνία ως προς την αναγκαιότητα του, στην σύγχρονη ζωή.
Υπάρχουν κίνδυνοι κυρίως, ως προς την καταλληλότητα αυτών των πληροφοριών, να εκτεθούν στην παιδική ηλικία, που ήδη από της φύση της ενσωματώνει καθετί χωρίς ενδοιασμό;
Η απάντηση είναι προφανής καταφατική, για αυτό θα πρέπει η εκμάθηση να συνοδεύεται από έμπειρους χρήστες, καθηγητές ή γονιούς, ώστε να προφυλάξουν το παιδί από οτιδήποτε θα μπορούσε να τα βλάψει .
Άρα λοιπόν ένα παιδί θα μπορούσε να ξεκινήσει μαθήματα εξοικείωσης υπολογιστών, σε κάποια σχολή πληροφορικής, από την ηλικία του δημοτικού. Τα μαθήματα αυτά έχουν να κάνουν με τις βασικές γνώσεις χειρισμού υπολογιστών,εκμάθηση διαφόρων εφαρμογών,ζωγραφικής, επεξεργασίας κειμένου, περιήγηση στο διαδίκτυο σε επιλεγμένες ιστοσελίδες.
Ενώ από την εφηβική ηλικία θα μπορούσε να ξεκινήσει τα μαθήματα πιστοποίησης υπολογιστών, σε ένα από τα αναγνωρισμένα διπλώματα πληροφορικής. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες σε ειδικούς, ως προς το χώρο των τεχνολογιών, πριν ξεκινήσουν την εγγραφή των παιδιών  τους,σε κάποια σχολή. 


Μια προσφορά από τους συνεργάτες μας σε θέματα τεχνολογίας:

Interlink,
Σχολή Πληροφορικής
Ίππειος,Λέσβου
τηλ:22510-93851